Çin’in son yıllardaki yapay zeka ve teknoloji gelişimi hızla devam ediyor. ‘Yapay Güneş’ olarak adlandırılan ve Çinli bilim adamları tarafından geliştirilen füzyon cihazının kurulumu tamamlandı. HL-2M adlı reaktör 2020 yılında enerji üretmeye başlayacak.
Çin bir süredir üzerinde çalıştığı ‘yapay güneş’ projesini tamamladı. HL-2M ismi verilen reaktör, 200 milyon santigrat derece sıcaklığa ulaşabiliyor. Güneşin sıcaklığı ise 15 milyon santigrat derece sıcaklıkta. Nükleer Füzyon cihazı, güneşin 13 kat üzerinde sıcaklığa ulaşabilecek.
HL-2M adı verilen ve Çin Ulusal Nükleer Şirketi ile Güneybatı Fizik Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay güneş, 2020 yılında enerji üretmeye başlayacak. Reaktör nükleer seçeneklerden daha temiz ve daha ucuz bir enerji kaynağı olacak.
Çin’in geliştirdiği ilk füzyon projesi bu değil. HL-2M’den önce Hefei’de bulunan ve geçtiğimiz yıl 100 milyon dereceye ulaşmayı başaran Deneysel İleri Süperiletken Tokamak (EAST) da Çin’in ilk füzyon denemesiydi.
Reaktörün bu kadar sıcak olmasının sebebi güneşin füzyon işleminden farklı bir sistemle çalışıyor olması. Güneşteki füzyon işlemi, atomların birleşmeye zorlanmasına dayanıyor bu da enerjiye dönüştürülebilen ısıyı serbest bırakıyor. HL-2M’de ise tıpkı uranyumdaki atomları ayırmaya dayanan ve güneşin tam tersi olan bir yapı söz konusu.
Çinli bilim insanları bahsi geçen yöntemin daha az toksik atıkla sonuçlanan mevcut nükleer seçeneklerden daha temiz ve daha ucuz olduğunu belirtiyor.
Reaktörün kurulumu Haziran ayında başlamış ve geçen ay tamamlanmıştı. Yakıt olarak hidrojen ve döteryum gazı kullanılan nükleer füzyon cihazı projesinin toplam değeri ise 20 milyar euro.