Okuma Süresi
4 dakika

Bosch tarafından  geliştirilen yeni araç içi takip sistemi, sürücünün uyuklamasını ve dikkat dağınıklığını algılıyor ve sürüş desteği sağlıyor. Yapay zeka tabanlı çalışan kameraların AB’de 25 bin  hayat kurtarması bekleniyor.

Küçük uyku atakları, dikkat dağınıklığı, bir emniyet kemerinin takılmaması gibi araç içinde yaşanabilecek birçok durum daha kapsamlı sonuçlara yol açabilir. Bu gibi kritik sürüş durumlarının ve kazaların önüne geçebilmek için, gelecekte otomobillerin sensörleri sadece yolu değil, aynı zamanda sürücüyü ve diğer yolcuları da takip etmek için de kullanması planlanıyor. Bu amaç doğrultusunda Bosch, kameralar ve yapay zeka barındıran yeni bir araç içi takip sistemi geliştirdi.

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Harald Kroeger, “Otomobil sürücünün ve yolcuların ne yaptığını bilirse sürüş daha emniyetli ve daha rahat bir hal alır” diyor. Bosch sisteminin, 2022 yılında üretime geçebileceği öngörülüyor. Avrupa Birliği, 2022 yılında, sürücüleri uyuklama ve dikkat dağınıklığı gibi konularda uyaran emniyet teknolojisini yeni araçlarda standart bir özellik haline getirecek. AB Komisyonu, 2038 yılı itibarıyla araçlara yönelik yeni emniyet gereksinimlerinin 25.000’den fazla hayat kurtarmasını ve en az 140.000 ciddi yaralanmanın önüne geçmeye yardımcı olmasını bekliyor.

Aracın içinde neler olduğuna göz kulak olarak, sürücüsüz otomobillerin temel bir sorununun çözülmesi ümit ediliyor. Örneğin; otobanda otonom sürüşün ardından sürüş sorumluluğu tekrar sürücüye aktarılacağı zaman otomobilin, sürücünün uyumadığından, gazete okumadığından ya da akıllı telefonunda e- posta yazmadığından emin olması gerekiyor.

Bir akıllı kamera, sürekli olarak sürücüyü takip ediyor

Saatte 50 kilometre süratle giden bir araç, sürücü uyuklarsa veya sadece üç saniyeliğine akıllı telefonuna bakarsa gözetimsiz olarak toplamda 42 metre gidiyor. Birçok insan bununla ilişkili riski hafife alıyor. Uluslararası araştırmalar, neredeyse on kazadan birinin dikkat dağınıklığı veya uyuklama nedeniyle meydana geldiğini gösteriyor. Bu sonuç, Bosch’u, bu tehlikeyi algılayarak uyaran ve sürüş desteği sağlayan bir araç içi takip sistemi geliştirme konusunda harekete geçirdi. Direksiyona entegre edilen bir kamera, sürücülerin göz kapakları ağırlaştığında, dikkatleri dağıldığında veya kafasını yolcuya ya da arka koltuğa çevirdiğinde bunu algılıyor. Sistem yapay zeka sayesinde, bu bilgilerden doğru sonuçları çıkartıyor: Otomobil üreticisinin isteklerine ve ayrıca yasal gereksinimlere bağlı olarak dikkatsiz sürücüleri uyarıyor, yorulmuş olmaları halinde biraz mola vermelerini tavsiye ediyor veya araçların hızını azaltıyor.

Harald Kroeger, “Kameralar ve yapay zeka, araçları bir hayat kurtarıcıya dönüştürüyor” diyor. Bunu başarabilmek için Bosch mühendisleri, sisteme sürücü koltuğunda oturan kişinin tam olarak ne yaptığını anlamasını öğretmek amacıyla akıllı görüntü işleme algoritmaları ve makine öğrenimi kullandı. Sürücünün uyuklaması örneğini ele alacak olursak; sistem, gerçek sürüş koşullarının kayıtları kullanılarak eğitiliyor ve göz kapağı pozisyonu ve göz kırpma oranı kayıtlarına dayanarak, sürücünün gerçekte ne kadar yorgun olduğunu öğreniyor. Bu, duruma uygun bir uyarı verilmesini ve müdahalede bulunmak için sürücü destek sistemlerinin kullanılmasını sağlıyor. Araç içi takip sisteminin sağladığı bilgileri sadece araçtaki yazılım değerlendiriyor, bilgiler kaydedilmiyor veya üçüncü şahıslara aktarılmıyor.

Dikkat dağınıklığı veya uyuklama durumunda sesli uyarı veren uyarı sistemleri, gelecekte o kadar önemli bir hal alacak ki, NCAP (Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı), bunları 2025 itibarıyla araç güvenliğine yönelik Euro NCAP değerlendirmesinde yol haritasına dahil edecek.

Tıpkı bir bayrak yarışı gibi: Otomobili sürme sorumluluğu otomobilden sürücüye ve sürücüden otomobile geçiyor

Otomobiller otonom olarak sürüş yapmaya başladığında, sürücülerini anlamalarının ne kadar önemli olduğu gayet açık. Sürüş otonom olduğunda, otomobiller sürücü müdahalesi olmadan otobanlarda gidecek. Ancak, yol çalışması olan bölgelerde ya da yaklaşan çıkış rampaları gibi ustalık gerektiren durumlarda kontrolü sürücüye geri vermek zorunda olacaklar. Bu nedenle sürücülerin, otonom sürüş aşaması sırasında her an direksiyonu güvenli bir şekilde geri alabilecek durumda olmaları gerekiyor. Kamera sürücülerin uyumamasını sağlıyor, eğer sürücülerin gözleri uzun bir süre kapalı kalırsa sesli alarm çalıyor. Sistem ayrıca, sürücülerin o anda ne yaptığını ve tepki vermeye ne kadar hazır olduklarını tespit etmek için kamera kayıtlarını yorumluyor. Sürüş sorumluluğunun aktarılma zamanlaması buna göre belirleniyor. Kroeger, “Bosch’un sürücü gözetimi, emniyetli otonom sürüş için temel bir özellik olacak” diyor.

Kameralar otomobilin gözleri haline geldiğinde

Bosch tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı otomotiv teknolojisi, sadece sürücüye değil, sürücünün yanındaki veya arkasındaki diğer tüm yolculara da göz kulak oluyor. Bu amaç doğrultusunda, dikiz aynasının üzerine veya altına monte edilen bir kamera, tüm yolcu bölümünü takip ediyor. Arka koltuktaki çocuklar dikkatsizce emniyet kemerlerini çıkardığında bunu fark ederek sürücüyü uyarıyor. Arkada oturan bir kişi açılı olarak çok fazla öne eğiliyorsa veya yanlarındaki koltuğa doğru ayaklarını uzatıyorsa hava yastıkları ve kayış gergisi onları bir kazada düzgün bir şekilde koruyamaz. Araç içi takip kamerası, yolcuların hangi pozisyonda oturduklarını söyleyebilir ve mümkün olan en iyi korumayı sağlamak için hava yastıklarını ve kayış gergisini ayarlayabilir.

Araç içi takip sistemi, koltuğa bir port bebe takılıysa yolcu koltuğundaki hava yastığının açılmasını da engelleyebiliyor. Söz konusu çocuklar olduğunda, park halindeki araçların onlar için bir ölüm tuzağı olması üzücü bir gerçek. 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde, ya kısa bir süre için otomobilin içinde bırakılması ya da fark edilmeden araç içine tırmanması nedeniyle 50’den fazla çocuğun yaşamını kaybettiği iddia ediliyor (Kaynak: KidsAndCars.org). Yeni Bosch sistemi, bu tehlikeyi algılıyor ve ebeveynlerin akıllı telefonlarına bir mesaj göndererek onları hemen uyarıyor. Acil durum hizmetlerine de uyarı gönderebiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde bugünlerde görüşülen Sıcak Araba Yasasının da gösterdiği üzere, kanun koyucular bu zorluğu ele alan teknoloji çözümleriyle ilgileniyor.

Daha rahat sürüş için bir kamera

Yeni Bosch sistemi, aynı zamanda daha fazla sürüş rahatlığı anlamına geliyor. Araç içi takip kamerası, sürücünün kim olduğunu anlayabilir ve dikiz aynasını, oturma pozisyonunu, direksiyon yüksekliğini ve bilgi-eğlence sistemini ön ayarlı kişisel tercihlere göre ayarlayabilir.Kamera, aynı zamanda bilgi-eğlence sistemini göz ve elle kontrol etmek için de kullanılabilir.