Çocukların yüzde 59'u uzaktan eğitim için telefon kullandı
Okuma Süresi
2 dakika

Kaspersky’nin yakın tarihli “Covid döneminde dijital eğitim” anketine göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçen çocukların yarısından fazlası yüz yüze eğitimi tercih ediyor. Türkiye’de bu oran %72 seviyesinde. Bu dönemde çocukların %59’u eğitime akıllı telefon aracılığıyla ulaştı 

Araştırmaya göre Türkiye’deki öğrenciler uzaktan eğitim sırasında en çok akranlarıyla yüz yüze iletişimin eksikliğinden şikayet ettiler (%72). Katılımcıların çoğu ekran karşısında çok fazla zaman harcamak zorunda kaldıkları (%78) ve sıkça yaşanan teknik sorunlar yüzünden (%44) çevrimiçi öğrenmeyi sevmediğini ifade etti. Öğrencilerin %50’si uzaktan eğitimle dersi anlamanın çevrimdışı öğrenime kıyasla daha zor olduğunu söylerken, %28’i uzaktan öğrenmeyi daha çok sevdiğini belirtti.

Çocuklara göre uzaktan eğitimin artıları ve eksileri 

çocuklara göre uzaktan eğitimin artıları ve eksileri

Uzaktan eğitim döneminin çocuklar için bir dizi faydası da oldu elbette. Buna göre çocuklar için uzaktan eğitimin en olumlu tarafı aileleriyle daha fazla vakit geçirmek. Yine yolda geçen zaman, ev ortamının rahatlığı gibi pozitif etkenler bulunuyor. Buna ek olarak kopya çekme ihtimali bir diğer pozitif etken olarak dikkat çekti.

Uzaktan çalışmanın negatif en büyük yönü ekran süresi olarak dikkat çekiyor. Bunu, arkadaşlarla bir araya gelememek izliyor.

Pandemi sırasında uzaktan öğrenmeye geçiş çocuklar, ebeveynler ve öğretmenler açısından büyük zorlukları beraberinde getirdi. Kaspersky Türkiye Pazarlama Müdürü Ünsal Yurdakonar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Uzaktan eğitim büyük ihtimalle bir dereceye kadar yüz yüze eğitimin yerini almaya devam edecek. Araştırmamıza göre ebeveynler ve çocuklar çevrimdışı eğitimi tercih ediyor olsa da çeşitli dijital ve etkileşimli unsurları eğitim sürecine dahil etmek, çocukların ve ebeveynlerinin yanı sıra öğretmenlerin de dijital okuryazarlık düzeylerini geliştirmeye önem vermek gerekiyor.”

Türkiye’de çocukların uzaktan eğitimde en zorlandığı dersler matematik (%48), fizik (%40), kimya ve yabancı dil oldu (%28). Ebeveynlerin %76’sı pandemiden sonra bu öğrenme biçimine devam etmek istemediğini belirtirken, %62’si eğitim kalitesinde genel düşüşü ana dezavantaj olarak gördüğünü belirtti.

Bu dönemde çocukların %84’ü derselere bağlanırken teknik sorunlar yaşadı. Bir diğer önemli nokta ise çocukların derslere bağlandığı cihazlarda. Çocukların %59’u derselere girebilmek için telefonu kullandı.

Kaspersky, uzaktan eğitim döneminde hem ebeveynlerin hem de çocukların siber güvenlik konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu alanda özellikle ebevenylere büyük sorumluluk düşüyor. Başta onların siber güvenlik farkındalığının artması ve buna bağlı olarak da çocuklarının korunması için önlem alması gerekiyor. Zira Kaspersky yetkilileri araştırma sonuçlarına göre katılımcıların büyük kısmında siber güvenlik farkındalığı olmadığı yorumunu yapıyor.

Kaspersky, bilgisayar başında oyun oynarken, ders çalışırken veya arkadaşlarla sohbet ederken çocuklarınızı çevrimiçi ortamda güvende tutmak için Kaspersky Safe Kids çözümünü sunuyor. Kaspersky Safe Kids, ebeveynlerin çocuklarının internette ne kadar zaman geçirdiğini tam olarak bilmesini sağlıyor ve uygunsuz içerikten koruyor. Ayrıca ebeveynler çocuklarının mevcut konumunu görebiliyor, bu da çocuğun okuldan eve yalnız geldiği durumlarda çok kullanışlı olabiliyor.

İlginizi Çekebilir: 

Güvenli Instagram Kullanımı için Yapılması Gerekenler

Kimlik Avı Dolandırıcılığı En Çok WhatsApp Sonra Telegram Üzerinden Gerçekleşiyor

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz