Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Dijitalleşmenin artması ile hayatımızda birçok konuda büyük avantajlar sağlarken bir yandan da büyük tehdit ve tehlikelere neden oluyor. Son dönemde sıklıkla karşılaşılan deepfake vakalara da bunlardan birisi. Küresel bir siber güvenlik ve dijital gizlilik şirketi olan Kaspersky de deepfake videolar konusunda uyardı. 

Deepfake video oluşturma araçlarının ve buna yönelik hizmetlerin darknet pazarlarında yer alması ile birlikte kötü niyetle kullanılan deepfake videolarda da büyük artışlar yaşanmaya başladı. Dolandırıcılık, şantaj ve veri hırsızlığı gibi amaçlarla yapay zeka destekli hizmet sunan bu kanallarda ise video oluşturma maliyeti 300 ile 20 bin dolar arasında değişiyor. İşte detaylar!

Seçimleri Bile Etkileyebiliyorlar

Mevcut bir görüntü ya da videodaki bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirilmesi olarak tanımlanabilecek deepfake videolar gittikçe yaygınlaşan bir tehdit. Bu videoların yaygınlaşmasının asıl nedeni ise bunları oluşturma araç ve hizmetlerinin darknet pazarlarından kolaylıkla temin edilebilmesi elbette. Dolandırıcılık ve şantaj gibi çeşitli amaçlar için yapay zeka destekli video oluşturma hizmeti sunan bu videoların bir dakikalık fiyatları ise 300 ila 20 bin dolar arasında değişebiliyor. Kaspersky Cyber Security Weekend – META 2023 etkinliğinde paylaşılan bu durum ünlüleri ya da siyasi figürleri hedef alabiliyor. Siber suçlular, bireyleri veya kuruluşları dolandırmak amacıyla sahte videolar veya görüntüler oluşturmak için deepfake örnekleri kullanabiliyor. Örneğin bir CEO’nun önemli bir miktarda ödemeyi yetkilendirdiğini söylediği bir video oluşturabiliyor. Ya da siyasi bir figürün sansasyon yaratacak bir söylem kullandığı bir an yaratılabiliyor. Kısacası hırsızlık ya da kamuoyunu manipüle etmek gibi amaçlar için kullanılabilen deepfake videoların seçim sonuçlarını dahi etkilemesi sağlanabiliyor.

Dijital Okur Yazarlık Seviyenizi Artırın

Deepfake teknolojisi, meşru hesap sahibinin gerçekçi sahte videolarını veya ses kayıtlarını oluşturarak ödeme hizmetlerinde doğrulama aşamasını atlamak için kullanılabiliyor. Bunlar, ödeme hizmeti sağlayıcılarını gerçek hesap sahibiyle karşı karşıya olduklarını düşünmeleri için kandırmak ve böylece hesaba ve ilgili fonlara erişim elde etmek için kullanılabiliyor. Konu hakkında bir açıklama yapan Kaspersky Lider Veri Bilimcisi Vladislav Tushkanov, şunları söyledi: Deepfake’ler giderek artan bir şekilde şantaj ve dolandırıcılık amacıyla kullanılıyor. Örneğin, bir İngiliz enerji firmasının CEO’su, ana şirketinin başkanının acil fon transferi talep eden bir ses deepfake’i ile 243.000 dolar dolandırıldı. Neticede fonlar dolandırıcının banka hesabına aktarıldı. Benzer bir vaka BAE’de rapor edildi ve burada da ses deepfake’i içeren bir dolandırıcılıkta 400 bin dolar çalındı. Bunlar yanlış bilginin yayılmasına sebep olabilir, dolandırıcılık için kullanılabilir veya rızası olmadan başka birinin kimliğine bürünebilir. Dijital okuryazarlık seviyenizi artırmak, bu tehditlere karşı koymak için anahtar niteliğindedir.”

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz