Okuma Süresi
2 dakika

e-Nabız’a vatandaşların depremden etkilenen yakınlarını kontrol etmesi için bir alan eklendi. Bu sayede birinci ve ikinci derece yakınlarınız hakkında bilgi alabileceksiniz.

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve çevresinde bulunan 9 ildeki 13 milyondan fazla insanı etkileyen depremlerin ardından ülkenin dört bir yanında bulunan vatandaşlar, bölgedeki yakınlarına ulaşmaya ve durumları hakkında bilgi almaya çalışıyordu. Şimdi ise bu konuda yapılan önemli bir hamleyle gelişme yaşandı.

Vatandaşların kişisel sağlık bilgilerini görüntüleyebildiği ‘e-Nabız’ sistemine depremden etkilenen yakınlarınızı bulmak için yeni bir alan eklendi. Bu yöntem ile vatandaşların depremden etkilenen birinci ve ikinci derece yakınları hakkında ‘https://enabiz.gov.tr’ üzerinden bilgi alabileceği ifade edildi.

e-Nabız Üzerinden Nasıl Bilgi Alınacak?

e-Nabız’ın mobil uygulaması üzerinden yapılan bilgilendirmede “Depremden etkilenen birinci ve ikinci derece yakınlarınız hakkında bilgiye https://enabiz.gov.tr üzerinden ulaşabilirsiniz.” ifadeleri kullanıldı. Bu da site üzerinden bilgi alınabileceğini ortaya koyuyor.  Bunun için yapmanız gerekenler ise şu şekilde:

  • https://enabiz.gov.tr’ye gidin
  • E-Nabız’a giriş yapın (şifre, e-Devlet veya e-İmza ile)
  • Keşfet bölümünde yer alan ‘HASTA VE HASTA YAKINI’ bilgilendirme kısmına girin
  • ‘DOĞAL AFET BİLGİLENDİRME’ sekmesi üzerinden birinci ve ikinci derece yakınlarınızı görebilirsiniz
  • İstediğiniz yakınınızı seçip ‘AFET BİLGİSİ SORGULA’ alanına tıklayın

Depremden etkilenen birinci ve ikinci derece yakınlarınızın durumunu bu yöntem ile kontrol edebilirsiniz. Bunun yanında depremzedelere yardım etmek için yararlanabileceğiniz bazı siteler de bulunuyor. Bunlardan başlıcaları;

Depremzedem Hasta Arama: Bekir Furkan Zadegil ve Yunus Emre Canğa tarafından hazırlanan bu açık kaynak kodlu internet sitesi sayesinde ülke çapındaki hastanelerin paylaştığı güncel veriler üzerinden hastaların hangi hastanelerde olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca hastaların hangi bölümlerde bulunduğu, giriş yapıldığı sıradaki durumları ve hangi şehirlerden nakil edildikleri gibi verilere de ulaşabiliyorsunuz.

Afetharita Web Sayfası: Afetharita, Twitter ve WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden gelen yardım taleplerinin nereden geldiğini belirterek haritalandırıyor. Arama kurtarma ekipleri de bu veriler eşliğinde ihtiyaç olan yerlere odaklanabiliyor.

Enkaz Dinleme Uygulaması: İTÜ öğrencilerinin geliştirdiği bu uygulama, enkaz altındaki sesleri kaydedip ses seviyesini arttırarak dinlemenizi sağlıyor. Özellikle enkaz altında sesin duyulamadığı durumlarda kullanılabilecek bu uygulamayı kullanmak için internet gerekmiyor ve hiçbir veri kaydedilmiyor.

Kalacakyer Web Uygulaması: Kalacakyer, soğuk kış günlerinde evlerini kaybetmiş depremzedelerin ücretsiz şekilde kalabilecekleri yerleri gösteren internet sayfası. Bu noktada depremzedelerin herkese güvenmemesi gerektiğini, az da olsa kötü niyetli insanlar olabileceğini hatırlatmak da fayda var.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz