Okuma Süresi
2 dakika

SpaceX’in küresel uydu internet hizmeti Starlink’in Türkiye’ye geleceği tarih hakkında bilgi verildi. Hizmetin ilk etapta 2022’de ülkemize gelmesi bekleniyordu…

Starlink, Elon Musk’ın liderliğinde kurulan ve özellikle de uzay turizmi ile ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen SpaceX’in en önemli projelerinden bir tanesi. Dünya yörüngesine yerleştirilen mini uydular ile küresel bir internet ağı kurmayı amaçlayan proje, bir süredir hayatımızın içinde.

İlk etapta 2022’de ülkemizde hizmete sunulması beklenen Starlink hizmeti önce 2023’e ertelenmişti. Daha sonra bu tarih “Hizmet tarihi şu anda bilinmiyor.” olarak güncellenmişti. Yakın zamandaysa Starlink’in internet sitesinde yeni bir tarih belirdi.

Starlink, 2024’te Türkiye’ye Geliyor!

Starlink’in hizmet haritası, yeni bir güncellemeyle Türkiye için 2024 tarihini gösteriyor. Hizmetin kesin olarak 2024’te hayatımıza girip girmeyeceğini ancak bekleyerek görebileceğiz. Çünkü şirket, daha önce yaptığı gibi yine geliş tercihini erteleyebilir.

Starlink Nedir?

Starlink, Elon Musk’ın kurucusu olduğu ABD merkezli SpaceX firmasının, uydular üzerinden dünyaya internet erişimi sunmak amacıyla dünya yörüngesine yerleştirdiği çok sayıda uydudan oluşan bir uydu ağı. Starlink için “uydu takımyıldızı” tanımlaması da yapılıyor. 2023 yılından sonra Starlink uydu ağı üzerinden küresel çapta cep telefonu hizmeti verilmesi de hedefleniyor. Eylül 2022 itibariyle Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO – Low Earth Orbit) Starlink’e ait 3.000’den fazla küçük uydu bulunuyor.

Proje tamamlandığında toplam yaklaşık 12.000 uydunun dünya yörüngesine konuşlandırılması planlanıyor. İleride gerçekleştirilecek genişlemelerle birlikte Starlink’e ait uydu sayısının 42.000’e kadar ulaşma potansiyeli bulunuyor.

Uydu internet hizmetlerinin çoğu, dünya yörüngesinde 35.786 km’de dönen uydular aracılığıyla veriliyor. Sonuç olarak, verilerin kullanıcı ile uydu arasındaki gidiş-dönüş süresi yüksek oluyor. Bu da çevrimiçi oyun, görüntülü arama veya diğer düşük gecikme süresi gerektiren uygulamaları verimli bir şekilde çalıştırmayı neredeyse imkansız hâle getiriyor.

Yaklaşık 550 km olmak üzere Dünya’ya çok daha yakın bir yörüngede dönen ve tüm dünyayı kaplayan binlerce uydudan oluşan Starlink’te ise gecikme süresi önemli ölçüde düşüyor. Böylece yüksek hız gerektiren uygulamalar daha sağlıklı bir şekilde kullanılabiliyor.

Starlink’in Türkiye’ye geliş tarihi hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Sizce yine bir ertelenme söz konusu olabilir mi?

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz