Okuma Süresi
2 dakika
Bir süredir ülkemizin uzun bir süredir üzerinde çalıştığı ilk yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuz İMECE’nin uzaya fırlatılma günü yine ertelendi. Bugün fırlatılması planlanan uydunun neden fırlatılmadığı konusu ise TÜBİTAK’ın Twitter hesabı üzerinden açıklandı.
Üretimi Türkiye’de yapılan yer gözlem uydusu İMECE’nin fırlatılma tarihi ertelendi. Uydu, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanıp yine aynı kurum tarafından geliştiriliyor. Yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamak üzere Türkiye’de üretilen yer gözlem uydusunun fırlatılma tarihi bugündü. Peki fırlatma tarihi neden ertelendi ve konu hakkında nasıl bir açıklama yapıldı? İşte detaylar!

Daha Önce Fırlatılacaktı!

IMECE, uzun bir süredir üzerinde çalışılan ilk yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuz ve bugün uzaya fırlatılması gerekiyordu. Çalışmaları hakkında geçtiğimiz yıl bilgi verilen ilk gözlem uydusu İMECE’nin, ülkemizin uzay araştırmaları için oldukça büyük bir adım olması bekleniyor. TÜBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve hayata geçirilen projeyle geliştirilen İMECE’nin tüm parçaları ise ülkemizde tasarlanıp üretiliyor. Bu anlamda adeta ülkemizin gururu olan projenin montajı da 2020’de tamamlandı. Bunun ardından fırlatma tarihi olarak belirlenen ilk tarih 15 Ocak 2023 oldu. Ancak bu tarih ertelenip sonrasında 11 Nisan 2023’te fırlatılmasına karar verildi. Fakat maalesef Elon Musk’ın kurucusu ve CEO’su olduğu SpaceX, fırlatma görevinin bugün bir kez daha ertelendiğini duyurdu.

Space X Açıkladı TÜBİTAK Duyurdu

Bugün fırlatılması beklenen ve hatta fırlatılmasına saatler kalan SpaceX, Twitter’dan bir paylaşım yaparak fırlatmanın bugün gerçekleştirilemeyeceğini açıkladı. Bunun nedeni olarak da şirket, ekibin hava şartlarını izlediğini belirtti. Ancak yeni fırlatma tarihi hakkında bir bilgilendirme yapmadı. Söz konusu açıklamanın ardından TÜBİTAK da Twitter’dan bir açıklama yaptı. Yapılan paylaşımda; “İMECE uydumuzu yörüngesine taşıyacak Falcon 9 roketinin operasyonundan sorumlu SpaceX firması, fırlatmayı bugün yapmanın mümkün olmadığını resmi olarak bildirmiştir. Şu an itibariyle bir gün ertelenen fırlatmanın kesin tarih ve saati bilahare bildirilecektir.” ifadelerine yer verildi.

İlk yerli gözlem uydumuz İMECE’nin özelliklerini hatırlamak gerekirse. Uydu; metre altı çözünürlükteki ilk milli gözlem uydumuz ve yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçları yerli kaynaklarla sağlanıyor. Projenin tasarımı, üretimi, montajı, entegrasyonu ve testleri dahil olmak üzere tüm aşamaları ülkemizde gerçekleştirildi. Hem sivil hem de askeri amaçlı olarak kullanılabilecek olan İMECE, hedef tespiti ve teşhisi yapabilecek. Görev ömrü ise 5 yıl.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz