Teknoloji tutkunları için hazırladığımız bu listemizde, en iyi teknoloji belgesellerini derledik. İşte ‘En iyi teknoloji belgeselleri’, ‘Mutlaka izlemeniz gereken en iyi teknoloji belgeselleri’, ‘Teknoloji belgeselleri’, ‘Bilim ve teknoloji belgeselleri’ ve ‘Teknoloji içerikli belgeseller’…
Teknoloji meraklılarının oldukça seveceği bir listeyle karşınızdayız. IMDb puanlarını da dikkate alarak teknolojiye dair en iyi 10 belgeseli listeledik. İşte ‘En iyi teknoloji belgeselleri’, ‘Mutlaka izlemeniz gereken en iyi teknoloji belgeselleri’, ‘Teknoloji belgeselleri’, ‘Bilim ve teknoloji belgeselleri’ ve ‘Teknoloji içerikli belgeseller’…
En İyi Teknoloji Belgeselleri
En iyi teknoloji belgeselleri listemiz şu şekilde:
- Humans Need Not Apply (2014 – IMDb: 8.6)
- The Social Dilemma (2020 – IMDb: 7.6)
- Indie Game: The Movie (2012 – IMDb: 7.6)
- Do You Trust This Computer? (2018 – IMDb: 7.4)
- Terms and Conditions May Apply (2013 – IMDb: 7.3)
- We Are Legion: The Story of the Hacktivists (2012 – IMDb: 7.3)
- The Great Hack (2019 – IMDb: 7.1)
- Catfish (2010 – IMDb: 7.1)
- Deep Web (2015 – IMDb: 7.0)
- Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016 – IMDb: 7.0)
Humans Need Not Apply
En iyi teknoloji belgeselleri arasında yer alan ve kısa belgesel olarak listemize giren ‘Humans Need Not Apply’ robotların insanların hayatında hızla yer etmesini konu alıyor. İnsan emeğinin daha pasif kalacağı bir geleceğe odaklanan belgesel, otomobillerin üretilmesiyle atlara nasıl ihtiyaç kalmadıysa robotlarla birlikte insan emeğinin de ortadan kalkacağı gerçeğini gözler önüne seriyor. CGP Gray, yönettiği bu belgeselde insan işgücünün yüzde 45’inin robotlarla değiştirileceğini belirtiyor.
The Social Dilemma
Türkçe adıyla Sosyal İkilem olan ‘The Social Dilemma’ belgeseline teknoloji içerikli belgeseller listemizde 2’nci sırada yer verdik. Sosyal medya ve insanlar arasındaki ilişkiyi konusuna taşıyan belgesel, sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisini ve bir bağımlılık haline gelmesini odağına alıyor. Bu bağımlılığın sonuçları nelerdir? Ekranlarımızın arkasında neler gizli? Tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını gözler önüne seriyor.
Indie Game: The Movie
Jonathan Blow, Phil Fish, Edmund McMillen, Tommy Refenes gibi bağımsız oyun tasarımcılarını başrole taşıyan ‘Indie Game: The Movie’ ile bağımsız video oyunları sektörüne yakından bakıyorsunuz. Belgesel üç farklı oyunun fikir olarak ortaya çıkışından yapım aşamasına ve tasarımcıların psikolojilerine kadar pek çok durumu izleyicilerle buluşturuyor. Belgeselin süresi ise 96 dakika.
Do You Trust This Computer?
Yapay zekanın yararlarını ve tehlikelerini ele alan ‘Do You Trust This Computer?’ belgeselinde Elon Musk, Ray Kurzweil, Jonathan Nolan gibi isimlerle yapılan röportajları izliyoruz. Yapay zekanın gelişimine ve geleceğine değinen belgesel, bu teknolojinin etkilerini de aktarıyor. Belgesel, insanlığın süper zeki bir yapay zeka arayışıyla tehlikeye girebileceği konusunda uyaran Stephen Haewking’e adanmıştır.
Terms and Conditions May Apply
Bir web sitesine girdiğinizde, online olarak bir ürün satın aldığınızda, bir uygulama indirdiğinizde kullandığınız bilgiler şirketler ve hükümetler tarafından nasıl kullanılıyor? İşte bu sorunun cevabını ortaya koyan ‘Terms and Conditions May Apply’ Google, Facebook, LinkedIn gibi şirketleri gizlilik politikaları konusunda eleştiriyor.
We Are Legion: The Story of the Hacktivists
Amerikalı belgesel film yapımcısı Brian Knappenberger’in yönetmenliğini yaptığı ‘We Are Legion: The Story of the Hacktivists’, 2012 yılında dünyada ses getiren, Vendetta maskeleriyle tanıdığımız hacker grubu Anonymous’u konu alıyor. Siber korsan veya özgürlük savunucuları olarak tanınan Anonymous’un tüm işlerini izliyorsunuz.
The Great Hack
Bir Netflix belgeseli olan ‘The Grat Hack’, Cambridge Analytica skandalını konu alıyor. Cambridge Analytica sosyal medyada gerçekleştirilen tüm etkileşimleri, web aramaları, kredi kartı kullanımları, konumları, beğenileri ve daha pek çok verileri toplayarak trilyonlar kazanıyor ve bu verilerle kontrolü ele geçiriyor. Hem Trump kampanyalarını yürüten hem de Brexit için çalışan Cambridge Analytica, sahip olduğu bilgileri de kullanmaya başlıyor. İşte belgesel de tüm bu skandalları izleyiciye sunuyor.
Catfish
2010 Sundance Film Festivali’nde büyük ilgi gören ‘Catfish’ sosyal ağ üzerinden gerçekleştirilen arkadaşlıklara bir eleştiri olarak karşımıza çıkıyor. New York’ta yaşayan fotoğrafçı Nev, resmini çizerek kendisine gönderen Abby ve ailesiyle tanışır. Tanışmanın ardından Abby’nin ablası Meggan’la aralarında duygusal bir yakınlaşma başlar. Bu yakınlaşmadan beklenmedik sonuçlar ortaya çıkar. Belgesel ilgi odağını ise gizli kameralar, mikrofonlar ve basit çekimler üzerine kuruyor.
Deep Web
Sevilen oyuncu Keanu Reeves’da kadrosunda gördüğümüz ‘Deep Web’ belgeseli, izleyiciyi internetin karanlık yüzüne götürüyor. Efsane Hacker Dread Priate Roberts’ın hikâyesini Keanu Reeves’in anlatımıyla izliyoruz. Belgselin sorduğu sorular ise şunlar; Devlet kamu yararına insanların özel yaşamına ne kadar girebilir? Uyuşturucu maddeler internetten satılarak yaratılan şiddet azaltılabilir mi? Adalet kamu yararına da olsa hukuku çiğneyebilir mi? Amerika hükümeti her şeye müdahale hakkını nereden alıyor?
Lo and Behold: Reveries of the Connected World
IMDb puanlarına göre sıraladığımız en iyi teknoloji belgeselleri listemizde son sırada ‘Lo and Behold: Reveries of the Connected World’e yer veriyoruz. Werner Herzog imzasını taşıyan belgesel, hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen internetin kültür ve insana yaşamına etkisini konu alıyor.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Rekabet Kurumu, Google’a 296 Milyon Lira Ceza Verdi!
Van Gölü Fotoğrafı, NASA Tarafından Düzenlenen Online Fotoğraf Yarışmasını Kazandı!
PlayStation 5 Güncellemesi Yayınlandı: İlk Büyük Güncelleme!