Etrafımızı saran bilgisayarlar ve akıllı cihazlar nedeniyle internet günlük yaşamımızın her alanına hükmeden bir unsur haline gelmiş durumda. Hayatımızla bu kadar iç içe geçmişken daha iyi bir internet hizmeti almanın herkesin ortak gayesi olması da oldukça doğal bir sonuç. Önceden hem kablolu hem de kablosuz internet ağı kullanılırken, kaydedilen teknolojik gelişmeler sayesinde günümüzde daha çok kablosuz internetin tercih edildiği görülüyor. Bu da “En iyi Wi Fi ayarları nasıl yapılır?” ve “En iyi modem ayarı nasıl olmalı?” gibi soruların hayatımızda daha çok yer etmesine sebep oluyor. Biz de bu yazımızda en iyi wi fi ayarları nasıl olmalı sorusunu ve çok daha fazlasını derledik.
Başta ev, iş yeri ve kamusal alanlar olmak üzere hemen hemen her yerde karşımıza kablosuz ağ bağlantısı çıkıyor. Ancak ne yazık ki her yerde Wi Fi’dan aynı verimin alınamaması önemli bir sorun teşkil ediyor. Kablosuz internetin her konumda aynı ölçüde çekmemesi, hızının düşmesi, hatta kopması oldukça rastlanan sorunlardan yalnızca birkaçı. Hal böyle olunca da çeşitli çözüm arayışlarına giriliyor. Kullanıcılar internet kalitesinin düşmemesi için sinyal genişleticilerden tutun da daha güçlü anteni olan modemlere kadar birçok farklı yola başvurabiliyor. Ancak burada en can alıcı ayrıntı atlanıyor. Bu noktada devreye girerek en iyi internet ayarları için modemden başlayarak denemeniz gereken çeşitli yöntemleri sizlerle birlikte ele alacağız. Wi-Fi’dan en iyi şekilde yararlanabilmek adına sizler için derlediğimiz rehber niteliğindeki bu yazımızda “En iyi Wi-Fi ayarları nasıl yapılır?” sorunuza ayrıntılı cevaplar bulabilirsiniz.
En iyi wi fi ayarları nasıl yapılır?
Oldukça popüler bir hal alan ve bulunduğumuz her mekanda karşımıza çıkan kablosuz internet ağından, yani Wi-Fi hizmetinden en verimli şekilde yararlanmak hepimizin ortak amacı. Peki nedir bu Wi-Fi?
Wireless Fidelity kelimelerinin kısaltılarak bir araya getirilmesiyle oluşturulan Wi-Fi sözcüğü akıllı telefon, tablet, akıllı saat, oyun konsolu, bilgisayar veya diğer teknolojik cihazların kabloya gerek kalmadan birbiri ile bağlantı halinde olmasını sağlayan bir teknoloji olarak biliniyor. Aynı sinyal alanı içerisinde yer alan söz konusu teknolojik cihazlar üzerinden internet ağına kablosuz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu noktada ise akıllarda “Kablosuz internet bağlantı ayarları nasıl yapılır?” sorusu beliriyor. Sizin için hazırladığımız bu rehber nitelikli yazıyı referans alarak internet bağlantı ayarları yapılırken dikkat etmeniz gereken noktaları görebilir ve en iyi Wi-Fi ayarının kurulumunu modeminize kolayca yapabilirsiniz.
En İyi Wi-Fi İçin Modem Ayarı Nasıl Olmalı?
Kablosuz ağdan en iyi ve en hızlı şekilde yararlanmanın yolu modem ayarlarının doğru bir şekilde yapılmasından geçiyor. Evinizde veya iş yerinizde kullandığınız internet sağlayıcısı size mevcut hattınızın desteklediği en iyi bant genişliğini sağlasa da internet hızında azalma veya bağlantı kopması gibi sorunlarla sıkça karşılaşabilirsiniz. Buna bir de doğru bir şekilde yapılmayan modem ayarları eklenince kablosuz ağ ile ilgili sıkıntılar çığ gibi büyüyebilir. En iyi Wi-Fi hizmetini almak istiyorsanız mutlaka “Modem ayarı nasıl olmalı?” sorusunun doğru cevabına ulaşmalısınız.
Her geçen gün daha fazla gelişen Wi-Fi standartları sayesinde 5 GHz bandında internet kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bu teknolojiyle uyumlu modemlerin kullanımı ile kablosuz ağdan elde edilen performans da katlanarak artıyor. 5 GHz bandıyla uyumlu olan bir modem kullanarak siz de en iyi Wi-Fi hizmetini elde edebilirsiniz. Kablosuz ağın çekim gücünü ve internet hızını arttırmak için önereceğimiz ipuçlarını dikkate alarak modeminizde yapacağınız çeşitli ayarlar sonucunda siz de en iyi Wi-Fi düzeyini elde edebilirsiniz.
Adım Adım En İyi Wi-Fi İçin Yapılması Gereken Ayarlar Neler?
- Modem ayarlarınızı yapabilmek için modem arayüzüne erişmeniz gerekiyor. Bunun için tarayıcının adres çubuğuna 192.168.1.1 yazın ve giriş sayfasını açın. Giriş sayfası açıldığında kullanıcı adınızı ve önceden belirlediğiniz şifreyi tuşlayın.
- Kablosuz Ağ yani Wi-Fi kısmına tıklayın.
- Benzeri olmayan bir Wi-Fi adı belirleyin. (SSID oluşturun)
- SSID gizle seçeneğini pasif bırakın. Bunun nedeni ise her internete bağlanmak isteyişinizde manuel olarak ağ adı ve şifre girişi yapmak zorunda kalmamanız. SSID gizle seçeneğini aktif yaparsanız her defasında şifre girmekle uğraşmanız gerekir.
- Bu aşamada 802.11 ac modelinde bir modem kullanıp kullanmadığınıza dikkat edin. Eğer 802.11 ac bir modeminiz varsa tüm protokollerin olduğu seçeneği işaretlemeniz gerekli. Eğer modeminiz 802.11 ac değilse kablosuz modu N only modu olarak seçin.
- Bu adımda kanal bant genişliği ayarlarını yapıyoruz. Modeminiz 5 GHz’i destekliyorsa 20/40 MHz’yi seçin. Eğer modeminiz 2.4 GHz’i destekliyorsa da yalnızca 20 MHz’yi işaretleyin.
- Şimdi kanal seçimini yapıyoruz. En iyi Wi-Fi düzeyine ulaşmanız için kanal seçiminin en doğru şekilde yapılması şart. Modeminiz için en uygun olan ve parazit yapmayan kanal seçimini yazımızın devamında sizlerle ayrıntılı bir şekilde paylaştık.
- Uygun kanal seçimini yaptıktan sonra kimlik doğrulama yönetimi sekmesinden WPA2’yi ve WPA şifreleme sekmesinden de AES’i seçin. İşlem tamam.
Kanal Seçiminin Önemi Nedir?
Servis sağlayıcısından en yüksek kalitede kablosuz internet hizmeti alabilmek için en can alıcı nokta doğru Wi-Fi kanal seçiminin yapılması olarak karşımıza çıkıyor. En iyi Wi-Fi kanalının seçilmesi ise ne yazık ki biraz karmaşık bir işlem. Günümüzdeki teknolojik olanaklar sayesinde 2.4 GHz ile 5 GHz bandında hizmet veren modem veya router cihazları kullanabiliyoruz. Söz konusu cihazlar da 802.11ac ve 802.11n standardına sahip olması ile biliniyor. Kablosuz internet kullanıcısı olarak elimizdeki bu verilerden maksimum fayda sağlamayı hedefliyorsak en doğru Wi-Fi kanalını bulmamız gerekli.
Servis sağlayıcısı tarafından çok sayıda Wi-Fi kanalı sunuluyor. Çok sayıda otomatik ayarlanmış kanal ayarının arasından en hızlı ve en yüksek performansı gösteren Wi-Fi kanalının seçilmesi ise fazlasıyla dikkat gerektiren bir konu. Gelelim en iyi Wi-Fi için hangi kanalı seçmeniz gerektiğine.
- 2.4 GHz ve 5 GHz olmak üzere her frekans bandının kendisine özel kanal aralıkları bulunuyor. Çoğunlukla servis sağlayıcıları 14 adet kanalı olan 2.4 GHz bandını kullanıyor.
- Modem ve router gibi cihazlar 802.11ac ve 802.11n standartlara sahip olarak tasarlanıyor. 802.11n aracılığıyla kullanıcıya sunulan Wi-Fi hizmeti ise 2400 ile 2500 MHz frekansları arasında işlev gösteriyor. Ancak 2.4 GHz kanal 2 ve kanal 4 arasında çeşitlenen adette kanal ile çakışır vaziyette oluyor. İşte bu çakışma da Wi-Fi iletişiminin güçsüzleşmesine sebep oluyor.
- Modeminiz 2.4 GHz frekans aralığında işlev gösteriyorsa en popüler kanallar olarak bilinen 1,6 ve 11’den birini seçmeniz gerekiyor. Söz konusu kanalın hiçbiri birbiriyle çakışmadığı için kablosuz internetinizin performansı olumsuz etkilenmiyor.
- 20 MHz genişliğindeki 2.4 GHz frekans aralığına sahip olan modeminizde 1,6 ve 11 numaralı kanalları seçmeniz gerekiyor.
- 5 GHz frekans bandından işlev gösteren bir modeme sahipseniz toplamda 23 adet birbiriyle çakışmayan 20 MHz kanala sahipsiniz demektir. Bu da kablosuz internet kullanıcısı olarak yüksek frekansta daha çok boş alana sahip olduğunuzu gösteriyor.
Kanal Seçimi Nasıl Yapılır?
Seçmeniz gereken kanalın inceliklerini açıkladığımıza göre sıra kanal seçiminin adımlarına geliyor. En iyi Wi-Fi ayarını yapabilmek için takip etmeniz gereken adımlar ise şöyle:
- Burada öncelikli hedefiniz boşta olan ve parazit yapmayan bir kanal bulmak olmalı. Windows 10 işletim sistemiyle çalışıyorsanız Wi-Fi Analyzer uygulamasını indirebilirsiniz. Bunun için Microsoft Store’u kullanın.
- Wi-Fi Analyzer üzerinden tarama yaparak çevrenizde bulunan tüm kablosuz ağlara ait olan kanalları görüntüleyin. Ardından modeminizden boştaki bir kanalı seçin.
- 2.4 GHz için 1, 6 ya da 11. kanalı seçebilirsiniz. Bunun için de tarama yapan programın içerisindeki “çözümle” sekmesinden uygun kablosuz kanalları görüntülemeniz yeterli.
- Eğer Android cihaza sahipseniz aynı biçimde Wi-Fi Analyzer isimli programı indirebilirsiniz. Uygulamayı indirip taradıktan sonra çevrenizdeki kablosuz ağlara ait kanalları görebilirsiniz. Tarama sonucunda boştaysa modeminizden 8, 11 ya da 13. kanalı seçebilirsiniz.
- Mac kullanıcısıysanız da alt tuşuyla Wi-Fi seçeneğine tıklayın. Açılan sayfadaki “Kablosuz Ağ Tanıları” kısmını seçin. Önünüze gelen sayfadaki durum çubuğunda yer alan pencere-tara seçeneği sayesinde tüm Wi-Fi kanallarını görüntüleyerek seçiminizi tamamlayın.
- Kanal seçimini bu şekilde tamamlayarak kimlik doğrulama yönetiminden WPA2 ve sonrasında AES seçeneğini seçerek süreci sonlandırın.
En İyi Wi-Fi İçin Dikkat Etmeniz Gereken Altın Kurallar
Servis sağlayıcınızdan en iyi Wi-Fi hizmetini alabilmek için gereken modem ayarlarını tamamladığınıza göre kablosuz internet verimliliğini etkileyen diğer unsurları da göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmayın. Söz konusu unsurları şöyle sıralayabiliriz:
1. Modemin Konumlandırılması
Kablosuz sinyal dağıtım işini yapan cihazın evinizde bulunduğu yer hayati önem taşıyor. İnternetinizin performansı şu etkenlere bağlı olarak değişebiliyor:
- Evinizin büyüklüğü
- Odaların sayısı
- Modemin bulunduğu odayla aranızdaki mesafe
- Duvar adedi
En iyi Wi-Fi hizmetini almak istiyorsanız yapmanız gerekenlerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
- Modemi evin merkezindeki bir odaya yerleştirin.
- Köşeler ve duvarlar sinyal kesici nitelikte olduğu için modeminizi duvara yakın koymamaya dikkat edin.
- Duvar kaplama gibi dekorasyon unsurlarının kablosuz ağ sinyallerine ket vurduğunu aklınızda bulundurun.
- Evinizdeki mikrodalga fırın ve DECT telefon gibi cihazlar da sinyal kesici özelliklere sahip olduğu için modemi mümkün olduğunca bu cihazlardan uzakta tutmaya özen gösterin.
2. Doğru Kanalın Seçilmesi
Bilindiği üzere kablosuz internete ait ağ sinyalleri çok sayıda kanal üzerinden dağıtılıyor. Bu durum da parazitlenme sonucunda Wi-Fi verimliğinin düşmesine neden oluyor. Söz konusu olumsuzluğun önüne geçebilmek için üçüncü parti bir yazılım kullanabilirsiniz. Böylece aynı frekanstaki diğer yayın yapan kanalları görerek parazitin kaynağına ulaşabilirsiniz. Ardından en az yayının olduğu kanalı seçerek daha hızlı bir Wi-Fi hizmeti alabilirsiniz.
3. Anten Kullanılması
En iyi Wi-Fi’a giden yolda modem kadar dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da antenler. Sinyalin en iyi aktarılacağı noktalara uygun açıda yerleştirilen antenler hayat kurtarıcı olabiliyor. Wi-Fi verimliliğini arttırmak için antenle ilgili yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
- Anteni duvar arkasına veya kablosuz ağ sinyaline gerek duyulmayan kör noktalara koymaktan kaçının.
- Dar açılı antenlerden yararlanarak sinyallerin belirli bir alanda odaklanmasını sağlayın.
4. Çift Kanal (Dual Band) Desteği
Kablosuz ağ sinyalleri 2.4 GHz ve 5 GHz bandı olmak üzere iki farklı frekans üzerinden yayılıyor. Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde günümüzde akıllı telefonlar ve tabletlerin pek çoğunda 5 GHz bandı destekleniyor. Bu da daha az kullanıcının olduğu kanala yönelimi sağlayarak Wi-Fi performansını arttırıyor. En iyi Wi-Fi performansına ulaşmak istiyorsanız siz de 5 GHz bandını destekleyen gelişmiş teknoloji ürünü cihazları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Böylece çevrenizdeki 2.4 GHz üzerinden yayın yapan çok sayıdaki cihazın yarattığı sinyal karmaşasından etkilenmemiş olursunuz.
5. Alıcı ve Vericinin Uyumlu Olması
En iyi Wi-Fi için tablet, akıllı telefon ve bilgisayar gibi cihazlar ile modem, router, access point gibi vericilerin uyumlu olması gerekiyor. Cihazınız yeni teknoloji ürünüyken modeminiz eski teknolojiyi destekliyorsa kablosuz ağdan verimlilik almanız beklenemez. Örneklemek gerekirse 802.11n destekli ve 300 Mpbs hızındaki bir modem ile 802.11b destekli ve 54 Mbps hızındaki kablosuz ağ kartıyla donatılan bir bilgisayar birlikte kullanıldığında kablosuz ağdan istenilen performans alınamaz. Bilgisayarın kapasitesi yetersiz olduğu için yüksek hızda çalışan modemden yararlanmak mümkün olmaz. Ancak alıcı ile verici arasındaki bu uyumsuzluğun giderilmesi ile istenildiği en iyi Wi-Fi düzeyine ulaşılabilir.
6. Ölü Bölge Sorununun Giderilmesi
Betonarme binaların duvarları ve duvarlara uygulanan dekoratif kaplamalar gibi sebepler nedeniyle kablosuz ağ sinyali evin her noktasına ulaşamıyor. Bu olumsuzluğun önüne geçebilmek için erişim noktası (access point) veya menzil genişletici (range extender) adı verilen cihazlardan destek alabilirsiniz. Böylece kablosuz ağın evin her noktasından eşit ölçüde çektiğini görebilirsiniz.
7. En İyi Wi-Fi İçin 5 GHz Modem Zyxel VMG3625-T50B ile Tanışın!
2.4 GHz modemlerden 5 GHz modemlere geçtiğimiz bu dönemde siz de daha hızlı ve kopmayan kablosuz ağın keyfini çıkarabilirsiniz. En iyi Wi-Fi hizmetini alabilmek için yeni nesil modemler arasında rakiplerini geride bırakmayı başaran Zyxel VMG3625-T50B’i güvenle tercih edebilirsiniz.
5 GHz bandında işlev gösteren modem 867 Mbps kablosuz ağ hızına ulaşmayı başarıyor. ADSL, VDSL ve fiber internet ağları ile uyumlu olacak şekilde geliştirilen Zyxel VMG3625-T50B aynı zamanda MIMO ve Beamforming teknolojileri ile donatılmış durumda. En iyi kablosuz internete sahip olmanız için geliştirilen yazılımı sayesinde parazitsiz ve son derece süratli bir internete sahip olabilirsiniz. Güvenliğe önem veren kullanıcıların da düşünüldüğü Zyxel VMG3625-T50B ile cihazınızı DoS ataklarına karşı koruma altına alabilir, çocuklarınız için ebeveyn kontrolünü kolayca devreye sokabilirsiniz.
Zyxel VMG3625-T50B satın almak için tıklayın
İlginizi Çekebilir:
İnternet Neden Yavaş? Wi Fi İnternet Neden Yavaş? İşte Olası Sebepler
İnternet Hızı Nasıl Artırılır? İnternet Hızını Arttırma için Basit Çözümler
Modem hızı etkiler mi? Modem hızı nasıl artırılır? Detaylı Anlatım
ne yaptım ne ettimse asla olmadı