Modem hızı etkiler mi? Modem hızı nasıl artırılır? Detaylı Anlatım
Okuma Süresi
6 dakika

Herkes kullandığı internetin daha hızlı olmasını istiyor ve bu durumu düzeltmek için neler yapabileceğini araştırıyor. Biz de sizlere yardımcı olabilmek için hızlı internet ve modem ilişkisini açıklamaya çalıştık ve “Modem hızı etkiler mi?“, “Yüksek hızda internet kullanmak için nasıl bir modem kullanmak gerekir?” gibi aklınızda yer edinen önemli sorulara yanıt verdik.

İnternet bağlantısındaki yavaşlamalar bazen sağlayıcı firmanın altyapı problemleriyle alakalı olabiliyor. Ama evde ve ofiste kullanılan internet hızı üzerindeki tek belirleyici bu değil. Erişilebilen internet hızı ile modem arasında da bir bağlantı var. Bu ilişki, modemin kendisiyle ilgili olabildiği gibi, bulunduğu konum, kullanılan ayarlarla ilgili de olabilir. Bu noktada bahsettiğimiz ilişkinin detaylarını merak etmiş olabilir ve “modem hızı etkiler mi?” diye düşünebilirsiniz.

Modemin aktif ayarları, özellikleri, konumu ve modeli internet hızını etkiler. Çünkü bildiğiniz gibi sistemler sürekli gelişiyor ve güncelleniyor. Bu nedenle modemin kapasitesinin artması da büyük önem taşıyor. Modem internet hızını etkiler mi sorusuna bu şekilde kısa bir cevap vermiş olduk. Şimdi konuyu daha detaylı bir şekilde ele alalım.

Modem Hızı Nasıl Artırılır?

Elinizdeki modemden en verimli şekilde faydalanmanızı sağlayacak 7 öneriyi sizler için sıraladık. Bu adımlara uygun olarak modem kullanımınızı gözden geçirdiğinizde internetinizi daha verimli kullanma imkanına sahip olabilirsiniz.

1. Modemin Konumunu Kontrol Edin

Modemin etrafında büyük kütleli eşyalar varsa cihazdan çıkan sinyaller kesintiye uğrayabilir. Bu nedenle modemi evin tam merkezi noktasında, etrafı açık bir alana yerleştirin. Bu aşamada en güçlü sinyal yerini bulmanıza yardımcı olacak uygulamaları da kullanabilirsiniz.

2. Modemin Yanında Farklı Elektronik Cihazlar Bulundurmayın

Modemin etrafında kablosuz sinyallerinin karışabileceği bluetooth hoparlör, mikrodalga fırın, televizyon gibi cihazlar varsa ya modemin yerini değiştirin ya da söz konusu cihazları oradan alın.

3. Modemi Sıfırlamaktan Korkmayın

Klasik aç kapa taktiği modemin hızını artırmanın en kolay yollarından biri. Çünkü siz uzun süre çalışan modeme bağlı olduğunuzda bir noktadan sonra hız azalabilir. Modemi sıfırlayarak bağlantıyı yenileyebilirsiniz.

4. Modemin Aktif Güncellemelerini Yüklemeyi İhmal Etmeyin

Modemler de, tıpkı diğer teknolojik cihazlar gibi güncelleme alabilir. Bu güncellemeleri yapmadığınızda gerekli iyileştirme adımlarını tamamlamamış olduğunuz için internet yavaşlayabilir. Bundan kaçınmak için modemin resmi web sayfasından güncellemeleri takip etmenizi öneririz. Tabii söz konusu yeni sürümü yüklemek için modem yazılımına da ihtiyacınız var. Onu da markanın internet sitesi üzerinden indirerek kurabilirsiniz.

5. Modemin Kablolu Bağlantı Seçeneğini Kullanın

Kablosuz bağlantının rahatına paha biçilemez ama kablolunun hızı da bir başka. Çünkü kablosuz bağlantı kullanan çok fazla araç var. Bu da sinyallerin karışmasına sebep oluyor ve internet hızı düşüyor. Siz de yüksek hızlı internete ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda kablolu bağlantıya geçiş yapabilirsiniz.

6. Modem Arayüzüne Girerek Wi-Fi Kanalını Değiştirin

Default modem ayarı sizin için en iyisi olmayabilir.

  • Bunun için yapmanız gereken modemin ayarlarına gitmek.

  • Sonrasında “Kontrol Kanalı” ya da “Kanal” yazan sekme üzerinden cihazın aktif olarak kullandığı bağlantı kanalını değiştirebilirsiniz.
  • Bahsettiğimiz bu bağlantı kanalının çeşitliliği kullandığınız cihazın bant türüne göre değişir.
  • Eski teknoloji olarak tabir edebileceğimiz 2.4 GHz bandında 600 Mbps’ye kadar çıkabilecek kanallar yer alır.
  • Gelişen teknolojinin ürünü olan 5 GHz’de yer alan kanalların hızı ise çok daha yüksektir.

7. Daha verimli bir internet için son teknoloji modem kullanın

Zyxel WMG3625-T50B modem

Eve kapandığımız son dönemde hepimiz daha verimli bir internet için çözüm arıyoruz. Uzaktan eğitim, online toplantılar, oyun ve video izleme gibi aktiviteleri sıklıkla yapıyorsanız verimli bir internet kullanımı konusunda yardımcı olabilecek bir modem önerimiz var. Zyxel WMG3625-T50B , ADSL modem ya da VDSL modem arayanlar için maksimum verimlilik sunuyor.

Evlerimizde sahip olduğumuz birçok cihaz 2.4 GHz bandında çalışıyor ve bu sebeple aynı bantta çalışan modemlerin internet verimi düşüyor. 5 GHz bandında çalışabilen  Zyxel WMG3625-T50B, diğer cihazların internet hızınızı etkilemesini engelleyor.

Wave 2 teknolojisine sahip olan modem, farklı cihazlara aynı anda verimli dowload imkanı veriyor ve özellikle online toplantı ve eğitimde oldukça iyi bir performans sunuyor. Buna ek olarak online TV izleyicileri ve oyuncular için de yüksek performanslı erişim imkanı sağlıyor.

MIMO (MU-MIMO) ve Beamforming teknolojileri, çok sayıda cihazın geniş bir kapsama alanında en yüksek hıza ulaşabilmesini sağlıyor. Böylece biri online toplantıdayken bir diğeri oldukça rahat bir şekilde oyun oynayabiliyor.

Modemin paket filtreleme, DoS atakları önleme özelliği ile güvenli bağlantı garanti altına alınırken, ebeveyn kontrol özelliği sayesinde ise evde çocukların hangi sitelere erişip erişemeyeceğine anne babalar karar verebiliyor.

Zyxel WMG3625-T50B modemi satın almak için tıklayın.

İnternet Bağlantı Türü İnternet Hızında Belirleyici

Zyxel WMG3625-T50B modem

Modem hızı etkiler mi sorusuna yanıt ararken kullandığınız modemin ve internetin hangi özelliklere sahip olduğunu bilmeniz sizin için oldukça önemli. Bu sebeple en yaygın kullanıma sahip bağlantı türleri olan Adsl-Vdsl farkı ve diğer internet bağlantı türleri hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.

ADSL Modem Nedir?

ADSL, “Asymmetric Digital Subscriber Line” tanımının kısaltılmışı. Bu ifadeyi Türkçeye “Asimetrik Sayısal Abone Hattı” olarak çevirebiliriz. ADSL, her evde bulunan telefon hatlarındaki frekansı kullanan bir bağlantı türü. Evlerdeki telefon prizlerine bağlanabilen ve bu hat üzerinden internet alan modemlere de ADSL modem deniyor. Bu bağlantı türünün en büyük avantajı, zaten her evde hazırda bulunuyor olması. Ancak internet hızı verimliliği sınırlı.

ADSL modemde hız, cihazın ana santrale uzaklığı, cihaz tipi ve kablo kalitesi gibi değişkenlere bağlı. En fazla alınabilecek bağlantı hızı ise 24 Mbps.

VDSL Modem Nedir?

VDSL’nin açılımı “Very-High-Bitrate Digital Subscriber Line”. Türkçesi ise “Çok Hızlı Bitrate’e Sahip Dijital Abone Hattı”. VDSL bağlantı türünden faydalanabilmek için ilk şart, bu hattın sizin binanızın yakınlarına kadar gelmesi. Gelen internet hattını kullanabilmek için ise VDSL modeme ihtiyaç var. VDSL modemler 125-150 Mbps’e kadar indirme hızına sahip.

VDSL ADSL’e göre 10 kat daha hızlı upload, 5 kat daha hızlı download yapabiliyor. Ayrıca VDSL modemler ADSL hat için de kullanılabiliyor. Fakat ADSL modemler VDSL’i kaldıramıyor.

DSL İnternet Nedir? 

SDSL, HDSL gibi türleri de olan ama en popüleri ADSL olan bağlantı yöntemi temel olarak telefon hatları üzerinden internet bağlantısı sağlayan bir teknoloji. Telefon hatlarının yaygınlığı DSL’in kurulumunu kolaylaştıran en önemli faktör. Ancak DSL altyapısında kullanılan hattın yapısı nedeniyle bağlantı hızının çok yüksek seviyelere ulaşması pek mümkün değil.

Kablo İnternet Nedir?

İnternet bağlantısı elde etmek için yaygın kullanılan metotlardan bir diğer de kablo TV hizmetlerini temel alan kablo internet. TV alıcılarında kullanılan koaksiyel kablo üzerinden sağlanan internet bağlantısı temel olarak DSL ile benzer bir mantık ile çalışıyor. Fakat telefon hattındaki bakır telden daha fazla veri iletmek için tasarlanmış olması daha yüksek internet hızı sağlayabiliyor.

Koaksiyel kablo üzerinden 250 Mbps hız elde etmek mümkün. Ancak servis sağlayıcılar genellikle 100 Mbps hız sağlıyor.

Fiber İnternet

“Işık hızında internet” olarak anlatılan fiber internet, ışık formuna dönüştürülmüş verileri taşımak için tasarlanmış saf camdan yapılmış fiber optik kablolarla sağlanan internet türünü ifade eder.

Fiber kablolar sayesinde fiber internet hızı diğer internet bağlantılarına göre daha yüksek olur. Dünyanın en yüksek internet hızı olarak kabul edilen fiber internet, fiber optiğin içerisinde bilgilerin çok hızlı hareket etmesinden dolayı “ışık hızında internet” olarak da nitelendirilmektedir.

Fiber optik kablolar ile veri aktarımında teoride bir sınır söz konusu değildir. Fiber kablolar çok miktarda veri taşır ve genelde ortalama hız 1 Gbps civarındadır. Ancak ülkemizde internet servis sağlayıcıları tarafından sunulan fiber internet paketlerin hız için üst sınırı 100 Mbps’dir.

Modem ve internet bağlantı türleri hakkında fikir edindiğimize göre, sahip olduğunuz internet bağlantısının ne olduğunu kontrol etmek ve yetersiz bir bağlantı türündeyse bunu değiştirmek çözüm olabilir. Ancak bu konuda bulunduğunuz bölgenin altyapısı belirleyici. Eğer bağlantı türünüzü değiştirmeye karar verirseniz, tercih edeceğiniz bağlantı türünü sağlayabilecek bir altyapı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu da servis sağlayıcılarına başvurarak yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: 

Zyxel Armor G1 Router, Oyuncular İçin Wi-Fi Deneyimini Bir Üst Seviyeye Taşımayı Hedefliyor! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz