Okuma Süresi
2 dakika

Avustralyalı araştırmacılar, yaklaşık 75 kilometre uzunluğundaki bir fiber optik kablo üzerinden 44.2 Tbps internet hızına ulaşarak en yüksek internet hızı rekorunu kırdı. Uzmanlar, bu hızın 100 GB’lık 50’nin üzerinde ultra HD blu-ray disk verisini 1 saniyede indirmeye yetecek bir hız olduğunu ifade etti. 

Avustralya’da bulunan Monash Üniversitesi, Swinburne Üniversitesi ve RMIT Üniversitesi araştırmacıları, 44.2 Tbps internet hızına ulaşarak en yüksek internet hızı rekorunu kırdıklarını açıkladı. Konuya ilişkin çalışma, “Nature Communications” isimli bir dergide yayınlandı. Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlar, 44.2 Tbps internet hızına 75 kilometre uzunluğundaki standart bir fiber optik kablo üzerinden ve tek bir yonga kaynağı kullanarak ulaştıklarını ifade etti. Bu nedenle aynı hızın, ilerleyen zamanlarda var olan fiber optik altyapısından faydalanarak da başarılabileceği belirtildi. 

Test amaçlı hayata geçirilen fiber bağlantısı, RMIT Üniversitesi Melbourne Kampüsü ve Monash Üniversitesi Clayton Kampüsü arasında gerçekleştirildi. Araştırmacılar, gerçekleştirilen bağlantının “Avustralya Ulusal Geniş Bant Ağı” tarafından kullanılan altyapıyı model aldığına işaret etti. Swinburne Üniversitesi profesörü David Moss, bağlantı sonucu elde edilen bulguların bant genişliği açısından bir dünya rekoruna tekabül ettiğini belirtti. Konuyla ilgili yapılan açıklamada; söz konusu hızın, 100 GB’lık 50’nin üzerinde ultra HD blu-ray disk verisini 1 saniyede indirmeye yetebilecek bir hız olduğu ifade edildi. 

Dünyanın en hızlı interneti, başlangıçta veri merkezleri arasında bağlantı kurmak için kullanılabilir

Dünyanın En Hızlı İnterneti

Üniversite araştırmacıları; asıl zor olan kısmın böyle bir hızı başarmaktan çok, bu tip bir teknolojiyi var olan altyapılarla kullanılabilecek bir teknoloji haline getirmek olduğunu vurguladı. Bu yüzden, 44.2 Tbps internet hızının yakın zamanda günlük hayatın içine dahil edilemeyeceği belirtildi. Uzmanlar, dünyanın en hızlı interneti olma niteliği taşıyan teknolojinin başlangıçta veri merkezleri arasında bağlantı kurmak amacıyla kullanılabileceğine işaret etti. Söz konusu teknolojinin, yeterince ulaşılabilir ve ucuz bir hale getirildikten sonra kamu kullanımına açılabileceğinin de altı çizildi.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Turkcell Superonline ve Türk Telekom internet hızını artırıyor

5G Hız Rekoru Kırıldı! Nokia, 5G Hızında Zirveye Yerleşti

Karantina Döneminde Türkiye’de Çocukların İnternet Kullanımı %250 Arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz