Google, yakın zamanda 1000 dil desteği bulunan yeni bir yapay zekâ modeli üzerinde çalıştığını duyurdu. Az bilinen diller için büyük yarar sağlayabilecek bu model, Google Çeviri ve YouTube altyazıları gibi Google ekosistemindeki farklı bölümlerde kullanılabilecek.
Birçok teknoloji devi, hızla ilerlemeye devam eden yapay zekâ alanında yeni hamleler yaparak gelişmeleri bizlerle buluşturuyor. ABD merkezli Google’da bu şirketlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Google’ın hâlihazırda dil modeli gibi birçok farklı yapay zekâ projesi mevcut.
Bu alanda yaşanan bir gelişme olarak; Google, yeni bir proje üzerinde çalıştığını duyurdu. Şirket, yaptığı açıklamada dünya üzerinde en çok konuşulan 1000 dili destekleyen bir yapay zekâ modeli geliştirildiğini ve bu hedefe yönelik ilk adımın da atıldığını ifade etti.
Az Bilinen Dilleri de Kapsıyor
Şirket, atılan ilk adım olarak geliştirilen yapay zekânın 400’den fazla dili destekleyeceğini belirtti. Bu model, Google tarafından “şu an bir konuşma modelinde görülen en geniş dil kapsamı” olarak nitelendirildi. Dil ve yapay zekâ, Google’ın bir süredir ana gündemi olarak biliniyordu. Makine öğreniminde yaşanan son gelişmeler de çok işlevli büyük dil modellerinde önemli gelişmelerin yaşanmasına ve yeni ürünlerin çıkmasına aracılık etti.
Geliştirilen dil modeli; arama motorlarında, dil yapısına sahip içerikler oluşturma ve çeviri gibi birçok farklı alanda kullanılabilecek. Google, 1000 dillik yeni girişiminde tek bir işlev yerine dünya dilleri hakkında geniş bilgi birikimine sahip olan tek bir sistem oluşturarak birçok farklı işlev için kullanılması hedefleniyor.
Google’ın yapay zeka bölümünden Zoubin Ghahramani, The Verge’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Birçok farklı dile maruz kalan ve bunlar üzerinde eğitilen bir model, bahsettiğimiz az temsil edilen dillerde (düşük kaynaklı dil) daha iyi performans elde etmemizi sağlıyor. 1000 dile ulaşmanın yolu 1000 farklı model oluşturmak değil. Diller organizma gibidir; birbirinden evrimleşmişlerdir ve bu yüzden benzerlik gösterirler. Yeni bir dilden gelen verileri modelimize dahil ettiğimizde, yaygın bir dilden düşük kaynaklı dillere çeviri elde edebilir ve önemli gelişmeler kaydedebiliriz.”
Google Çeviri ve YouTube Altyazıları Gibi Varolan Diğer Ürünlerde Kullanabilecek
Şirket, yaptığı açıklamada düşük kaynaklı diller için ihtiyaç duyulan yazılı metin ve ses kayıtları gibi erişilmesi zor olan verileri finansa edebileceğini belirtti. Bu modelin şimdilik Google Çeviri ve YouTube altyazıları gibi çeşitli Google ürünlerinde kullanılması bekleniyor. Ghahramani, aynı zamanda bu tür geniş dil modellerinin robotlar için kodları komuta çevirme, matematik problemi çözme ve dilden dile çeviri yapma gibi farklı görevleri gerçekleştirebilecek büyük potansiyele de sahip olduğunu belirtti.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!