google turkiye 15 yılını kutladı
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
3 dakika

Düzenlenen basın toplantısı ile Google Türkiye 15. yılını kutladı. Toplantıda ayrıca Google Türkiye’nin pandemi süresince dijitalleşmeye olan katkılar ele alındı.

Google Türkiye 15. yılını kutladı. 2006 yılından beri ülkemizde faaliyet gösteren şirket Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu’nun katılımıyla düzenlediği basın toplantısı ile şirket Türkiye’deki 15 yılının değerlendirmesini paylaştı. Toplantıda Google Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Sırma Süren, Google Türkiye Kamu İşleri Müdürleri Erkan Kaptan ve Zeynep Güven de şirketin Türkiye’de bugüne kadar Türkiye ekonomisine yaptığı katkılar, gençlere yönelik uygulamalar, pandemi süresince KOBİ’lerin dijitalleşmesi için geliştirdiği projeler, sanata destekleri hakkında bilgiler verdi. Toplantıda desteklerinin yanı sıra bu desteklerin sağlanması için geliştirilen ekosistem hakkında da bilgiler paylaşıldı.

Keteloğlu, konuşmasında Google tarafından desteklenen Türkiye’deki dijital ekonominin milli gelir içerisindeki payı yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştığını belirtirken 2023 yılında bu payın yüzde 4,7 seviyelerine ulaşacağını öngörüdüklerini de ekledi. Google’ın dijital ekosisteminin bugüne kadar 1.4 milyon kişiye istihdam sağladığını ve bu sayının 5 yıl içinde 2 kattan daha fazla artacağının beklendiğini de söyledi.

Toplantıda Google’ın bugüne kadar Türkiye’de işletmelerden öğrenci ve öğretmenlere, girişimcilerden esnaf ve KOBİ’lere toplumun birçok farklı kesiminin hayatını kolaylaştırmak, onları bilgilendirmek ve geliştirmek için ekonomi, eğitim ve kültür alanlarında projeler de anlatıldı. En dikkat çeken projelerin başında pandemi süresinde KOBİ’lerin yaşadığı sıkıntıları çözmek adına T.C. Ticaret Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilen Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar programı geliyor. Bu program kapsamında KOBİ’ler, dijital araçlar, yetenekler, kamu kurumlarına sağlanan reklam kredileri, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na yapılan 500 bin dolar hibe ve 3 milyon dolar krediden oluşan toplam 12 milyon dolar değerinde finansal katkı ile destekleniyor. Google Dijital Türkiye Platformu ile 1,5 milyon birey ve esnafa dijitalleşme yolculuklarını hızlandıracak pek çok ücretsiz çözüm olanağı sunuluyor.

Eğitim de destekleniyor

google turkiye 15 yılını kutladı eğitim

Google ekonomik desteklerinin yanında ülkenin geleceğine yatırım yapmak adına gençlerin dijital okuryazarlığını geliştirmek adına da eğitimler sunuyor. Bu eğitimler ile öğrencilerin dijital dönüşümünü sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlıyor. Bu projelerin başında ise Google Oyun ve Uygulama Akademisi geliyor. Projenin amacı ise teknoloji sektörüne özel nitelikli iş gücü yetiştirerek Türkiye’nin dijital oyun ve uygulama ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak. İlk yılında 2 bin mezun vermesi beklenen projenin %50 kadın kotası ile kadınların teknoloji sektöründe daha etkin şekilde yer almalarına katkıda bulunması da oldukça güzel.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen “Öğretmenler İçin Dijital Dönüşüm Programı” kapsamında ise bugüne kadar 1 milyon öğretmen “Disiplinlerarası Öğretimde Bilgi İşlemsel Düşünme” konusunda rehber kaynaklara ulaştı ve eğitimle buluştu. Ayrıca Türkiye genelinde 5 milyon öğrenci, Google sayesinde her akademik yılda temel kodlama ve dijital güvenlik konularında eğitime erişim imkanı sunuyor. Çocuklara internette paylaşım yaparken dikkat etmeleri gereken noktaları anlatmak ve çevrim içi dünyada var olan tuzaklar konusunda bilinçlenmelerini sağlamak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile hayata geçirilen “İnternot Olmaya Var Mısın?” programı ile de bugüne kadar toplam 1.3 milyon kişiye ulaşıldı.

Street View ile Anıtkabir’i ziyaret etmek mümkün

google turkiye 15 yılını kutladı kültür sanat

Daha önceleri sokakları gezmemize imkan sağlayan Street View ile artık Anıtkabir ve Çanakkale Şehitler Anıtı tüm dünya tarafından ziyaret edilebiliyor. Ayrıca aynı teknoloji kullanılarak Sakıp Sabancı Müzesi, Masumiyet Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Modern ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü gibi Türkiye’den tam 11 müzeyi adeta oradaymış gibi gezmeye de imkan tanıyor. Google’ın Kültür Sanat’a desteği bu kadarla da kalmıyor. Şirket son olarak 275 bin dolarlık Google.org hibesi ile pandemi döneminde zor günlerden geçen sahne emekçilerinin dijital yetenekler kazanarak izleyicileriyle alternatif platformlarda buluşmalarına yardımcı olmayı hedefleyen Sahne 2.0 projesine finansal destek sağladı. Sahne 2.0 ile yüzde 60’ı kadın olmak üzere 8 binin üzerinde sahne emekçisine ulaşılması hedefleniyor.

google turkiye 15 yılını kutladı istihdam

Mart 2020 tarihli Google Ürün ve Hizmetlerinin Türkiye’deki Ekonomik Faaliyete Etkisi raporuna göre Google’ın rakamlarla katkısı şu şekilde:

– Google’ın Türkiye’de gelişimine katkıda bulunduğu dijital ekosistem, bugüne kadar toplamda 1,4 milyon kişilik istihdam yarattı.

-Google tarafından desteklenen dijital ekonominin milli gelir içerisindeki payı yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılında bu payın yüzde 4,7 seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor.

– Google Türkiye, toplamda 143,9 milyar TL’lik ekonomik faaliyetin yaratıldığı bir ekosistemin oluşmasına katkı sağlıyor.

– Ekosistemin Türkiye ekonomisine sağladığı katkının 5 sene içinde 2 kattan daha fazla artacağı öngörülüyor.

– Teknolojiye erişimi özgürleştirerek yerel oyuncuların global pazara taşınmasına olanak tanıyan Android ekosistemi de, Türkiye ekonomisine 83 milyar TL katkı sağlıyor, 750 bin kişinin istihdam edilmesine destek oluyor.

– Android’in 2018’de gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 2,3’ünü oluşturan Türkiye ekonomisine katkısının, 2023’te 193 milyar TL’ye ulaşacağı ve gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2,7’sini oluşturacağı öngörülüyor.

Tekno Safari Youtube kanalına abone olmayı unutmayın!

İlginizi çekebilir:

Google Pixel 6 çıkış tarihi belli oldu

Doping Teknoloji Tırı Yola Çıkıyor – Neler Sunuyor?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz