Okuma Süresi
2 dakika

Bir geliştirici tarafından OpenAI’ın GPT-3 teknolojisi ve Siri birleştirilerek şaşırtıcı derecede gerçekçi bir akıllı ev asistanı ortaya çıktı. Gelecekte karşılaşacaklarımızın bir göstergesi olan asistanın neler yapabildiğine dair bir video da yayınlandı.

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, son birkaç aydır tüm dünyanın gündeminde. GPT-3 teknolojisinden yararlanan sohbet botu, sorulan her şeye cevap verebiliyordu. Şimdi ise bir geliştirici, bu tarz bir teknolojinin akıllı ev cihazlarına ve sesli asistanlara nasıl katkıda bulunabileceğini gösterdi.

Mate Marcshalko isimli geliştirici, GPT-3 ile Apple’ın sesli asistanı Siri’yi birleştirerek şaşırtıcı derecede akıllı bir ev asistanı oluşturdu. Bunu yaoarken Apple’ın ‘Kestirmeler’ uygulamasından da yararlandı. Marcshalko, ortaya çıkan sonucu Reddit üzerinden bir video ile paylaştı.

Sesli Asistan, Zorlu Komutlara Bile Kolayca Yanıt Veriyor

Paylaşılan videoda, geliştiricinin Siri yoluyla HomeKit akıllı ev cihazlarıyla kontrol ettiği görülüyor. Ayrıca asistanın, normalde Siri’nin cevap vermekte zorlanacağı komutlara bile yanıt verebilmesi büyük dikkat çekiyor. Geliştirici, Siri, GPT-3 ve HomeKit özellikli akıllı cihazları arasında arayüz oluşturmak için Apple’ın ‘Kestirmeler’ uygulamasından yararlandığını da belirtiyor.

Örneğin Marcshalko, videoda sesli asistana “Bu videoyu ofiste karanlıkta kaydettiğimi fark ettim, bu konuda bir şeyler yapabilir misin?” dediğini görüyoruz. Yapay zekâ bu cümlenin ardından hemen ışıkları açıyor. Devamında ise geliştirici, asistandan odasının sıcaklığını “uyumasına yardımcı olacak şekilde” ayarlamasını istiyor. Yapay zekâ da şaşırtıcı bir şekilde sıcaklığı buna göre ayarlıyor.

Ortaya çıkan demo, sesli asistanların GPT-3 gibi yeni nesil yapay zekâ modelleriyle birleştirildiğinde gelecekte ne kadar gelişebileceğini bizlere gösterdi. Bu sistemin mükemmel olmadığını da belirtelim. Geliştiriciye göre GPT-3’e yönelik API istekleri 0,014 dolara mâl oluyor. Yani, bu akıllı ev asistanını kullanmak Siri gibi ücretsiz değil.

Sesli Asistan, Bazı Riskler Taşıyor

Maliyetin yanında videonun düzenlenmiş olduğu da görülüyor. Yani sesli asistanın kullanımında bazı aksaklıkların olduğunu, videoya da sadece seçili bölümlerin eklendiğini tahmin etmek zor değil.

Siri ve benzeri asistanlar, asla kaba ve zararlı şeyler söylememek üzerine tasarlandı. Fakat Marschalko’nunkine benzer sistemler bu tarz şeyleri söyleyebilme potansiyeline sahip. GPT-3’te de benzer güvenlik önlemleri bulunuyor fakat illa ki beklenmeyen cevaplar alınabiliyor. Bu da yapay zekâ konusunda bazı soru işaretlerini meydana getiriyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz