Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
1 dakika

Güney Kore, suç tespitini kolaylaştırmak için Seul’da yapay zekâ kameralar kullanacağını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, bu yılın Temmuz ayına kadar sokaklara 3 bin adet yapay zekâ destekli kamera yerleştirilecek ve bu kameralar zaman, mekan ve suça eğilimi olan davranış kalıplarıyla ilgili veriler sağlayacak. 

Güney Kore, kısa bir süre önce suç tespitini kolaylaştırmak için Seul’daki belli bölgelerde yapay zekâ destekli kameralar kullanacağını açıkladı. ZDNet tarafından paylaşılan ayrıntılara göre, devlet kurumlarından birisi olan “Elektronik ve Telekomünikasyon Araştırma Enstitüsü (ETRI)” bu yılın Temmuz ayına kadar şehre 3 bin adet kamera yerleştirecek. Yapay zekâ destekli kameralar, bir kişinin suça eğilimi olup olmadığını tahmin etmek üzere zaman, mekan ve davranış kalıplarıyla ilgili analizler yapacak.  

Paylaşılan bilgilere göre kameralar, bir insanın sokakta normal bir biçimde yürüyüp yürümediğini veya birisini takip ediyor olup olmadığını tespit edebilecek ve bunu yaparken günün hangi zamanı olduğuyla ilgili verileri de göz önünde bulunduracak. Nesne algılama özelliği de bulunan yapay zekâ destekli kameralar; şapka, maske, gözlük, tehlikeli objeler veya çantaları birbirinden ayırarak tespit edebilecek.  

Yapay zekâ destekli kameralar, bölge ofisini ve yakındaki polis karakollarını uyarabilecek

Suç tespitini kolaylaştırması hedeflenen cihazlar, belli bir suçun gerçekleşme olasılığını hesaplayacak ve ulaştığı değer önceden belirlenmiş sınırı aşarsa bölge ofisini ve yakındaki polis karakollarını uyaracak. Suç kalıplarını tanımlamak için 20 bin mahkeme kararı belgesi ve suç görüntüsü üzerinden eğitilecek olan yapay zekalara ilişkin yazılım hala geliştiriliyor ve yapılan geliştirmelerin 2022 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Güney Kore hükumeti ise bu uygulamayı, ileri bir tarihte Seul ve diğer eyaletlerde çok daha fazla bölgeye genişletmeyi planlıyor.  

Hindistan, Çin ve Rusya gibi bazı ülkelerin de suça ilişkin çeşitli alanlarda benzer yöntemler kullandığı biliniyor. Güney Kore’de hayata geçirilecek uygulamanın, kimlik tanımlama özelliği içeriyorsa veri güvenliği ve gizlilikle ilgili tepki alıp almayacağı ise hala merak konusu.  

ABD’den olay yaratan yasa: Yapay zeka ihracatına kısıtlama geliyor
Şartlı tahliye talepleri artık yapay zekaya soruluyor
Sigara İçen Sürücüyü Yüzünden Tanıyan Yapay Zeka Teknolojisi