Dijital çağ güvenlik problemini de beraberinde getiriyor. En çok kullandığımız Google ve WhatsApp’ın bile bize ait verileri üçüncü kişilerle paylaştığına artık eminiz. Bu duruma çözüm olarak sizler için, interneti güvenli bir şekilde kullanabileceğiniz çeşitli mobil uygulamaları listeledik. İşte; ‘Güvenli internet için en iyi mobil uygulamalar.’ ‘İnterneti güvenli kullanmanızı sağlayacak mobil uygulamalar.’ ‘Gizli ve güvenli internet için en iyi mobil uygulamalar.’ ‘Güvenli bir internet deneyimi için alternatif mobil uygulamalar.’ ‘İnterneti daha gizli ve güvenli kullanabileceğiniz mobil uygulamalar.’
Günlük hayatımızda kullandığımız uygulamalar artık bir zorunluluk olmaktan çıkarak alışkanlık haline geldi. Bu uygulamaları kullanırken de güvenlik riski aklımızda bir soru işareti olarak kalıyor. Özellikle de WhatsApp’ın geri adım attığı gizlilik sözleşmesinin ardından internet kullanıcıları güvenlik problemine ve verilerinin üçüncü şahıslarla paylaşılması durumuna çok daha dikkat eder oldular. Fakat belli başlı uygulamalara olan alışkanlığımıza son verebilir ve internet kullanımında çok daha gizli ve güvenli bir deneyim yaşatabilecek alternatiflere yönelebiliriz. İşte; ‘Güvenli internet için en iyi mobil uygulamalar.’ ‘İnterneti güvenli kullanmanızı sağlayacak mobil uygulamalar.’ ‘Gizli ve güvenli internet için en iyi mobil uygulamalar.’ ‘Güvenli bir internet deneyimi için alternatif mobil uygulamalar.’ ‘İnterneti daha gizli ve güvenli kullanabileceğiniz mobil uygulamalar.’
Güvenli İnternet İçin En İyi Mobil Uygulamalar
- Signal
- Tutanota
- DuckDuckGo
- Mozilla Firefox
- ProtonMail
- Brave
Signal
Güvenli internet deneyimi için alternatif mobil uygulamalar listemizde ilk olarak Signal’e yer veriyoruz. Hatırlayacağınız gibi gündemi bir süre meşgul eden WhatsApp gizlilik sözleşmesinin ardından uygulamaya olan güven kırılmış ve pek çok kişi WhatsApp dışında alternatif bir platforma yönelmişti. İşte Signal uygulaması da onlardan biriydi. Bu süreçte adını sıkça duyduğumuz Signal’in en güvenli mesajlaşma uygulamalarından olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Uçtan uca şifreleme ile sohbetlerinizin güvende tutulduğu uygulamayı ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz.
Tutanota
Listemize sırada Tutanota uygulamasıyla devam ediyoruz. Uçtan uca şifrelenmiş olarak e-posta gönderebildiğiniz uygulama, 1 GB depolama alanına sahiptir. Uçtan uca şifrelemediğiniz mesajlarınız ve diğer aktiviteleriniz uygulama sunucularında şifrelenmiş olarak saklanıyor. Şifrelenen verilerinize ise parolanızla yalnızca siz erişebiliyorsunuz. Dolayısıyla parolanızı bilmeyen biri sizin profil bilgilerinize de ulaşamıyor.
DuckDuckGo
Gizli ve güvenli internet denildiğinde adını duyabileceğiniz bir diğer uygulama da DuckDuckGo’dur. Google gibi bir arama motoru olan DuckDucGo, internette gizli olarak gezinmenize olanak tanıyor. Reklam takip ağlarından kaçınmanızı sağlayan uygulama verilerinizi koruyor ve internette yaptığınız aramalarınızı gizli olarak yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda şifreleme korumanızı artırabiliyor, ziyaret ettiğiniz sitelerin gizlilik politikalarını görüntüleyebilir ve tek dokunuşla arama geçmişinizi anında silebiliyorsunuz.
Mozilla Firefox
İnterneti güvenli kullanmanızı sağlayacak mobil uygulamalara yer verdiğimiz listemizin sonuna gelirken sırada Mozilla Firefox yer alıyor. Google’a rakip olarak bilinen Mozilla Firefox, siz internette gezinirken rahatsız edici reklamları ve kötü amaçlı yazılımları engelliyor. Gizli tarama modunu kullanarak arama geçmişinizi otomatik olarak silebileceğiniz uygulamada, gizliliğinizi ihlal eden ve sayfalarınızı yavaşlatan 2000’den fazla çevrimiçi izleyici otomatik olarak engelleniyor. Aynı zamanda kişisel verilerinizin ne kadarının paylaşılacağını seçebiliyor, Firefox ile açtığınız videoları arka planda oynatabiliyor, aynı anda aynı ekranda birden fazla işi yürütebiliyorsunuz.
ProtonMail
ProtonMail, şifrelenmiş e-postalar sunan bir uygulamadır. 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan uygulamayla e-postalarınızı uçtan uca şifrelenmiş bir şekilde gönderebiliyorsunuz. Bununla birlikte e-postaların geçerlilik süresini belirleyebiliyor, e-postalarınızı şifreleyerek alıcı dışında kimsenin okumamasını sağlayabiliyorsunuz. Reklamsız ve ücretsiz bir şekilde kullanabildiğiniz uygulamanın tüm sunucuları İsviçre’de bulunuyor. Şifrelerin otomatik olarak yapıldığı uygulamadan özel olarak şifrelenmiş e-postalar da iletebiliyorsunuz.
Brave
Listemizi Brave uygulamasıyla sonlandırıyoruz. Bir web tarayıcısı hizmeti sunan Brave, reklamları engelliyor, gizliyor, güvenli ve ücretsiz bir kullanım imkânı sağlıyor. Reklamlar tarafından izlenmenizin önünde engel olan uygulama, kötü amaçlı yazılımlar ve açılır pencerelerden etkilenmenizi de önlüyor. Aynı zamanda sayfanın yüklenme hızını artıran uygulama böylece pil ve veri tasarrufu da sağlıyor. Uygulamanın sunduğu özellikleri özetleyecek olursak; dahili AdBlock tarayıcı, açılır pencere (pop-up) engelleyici, veri ve pil tasarrufu, gizliliği ihlal eden reklamları engelleme, yer imlerini güvenli bir şekilde senkronize etme, izleme korumalı tarayıcı, komut dosyası engelleyici, üçüncü parti çerez engelleyici, geçmiş, özel sekmeler, son sekmeler ve hızlı arama şeklinde sıralayabiliriz.
İlginizi Çekebilir:
Google Oyun ve Uygulama Akademisi ’nde Türkiye’de 2000 Genç Eğitim Alacak
YouTube Bilgisayara Video İndirme Özelliği Test Ediliyor
Yokmuş gibi hissettiren Logitech gaming mouse: Logitech G Pro X Superlight inceleme