Okuma Süresi
2 dakika

Hepsiburada’nın stratejik yatırımlarından HepsiJet’in teslimat sürelerini kısaltan yeni buluşu, TÜRKPATENT tarafından tescil edildi.

Trendyol ve Amazon’un da online alışveriş sektörüne girmesiyle birlikte bu alandaki rekabet iyice kızıştı. Hal böyle olunca platformları kullanan kişilerin beğeni kriterleri de değişti. Teslimat hızı, alışveriş platformu seçilirken göz önüne alınan ilk kriterlerden biri haline geldi.

Hal böyle olunca, tüm diğer platformlar gibi Hepsiburada da müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik çalışmalara başladı. Son olarak ise e-ticaret deneyimine yeni katkısı olan “çok araçlı rota optimizasyonu” karşımıza çıktı. Müşterilerin market ihtiyaçları da dâhil her kategoriden siparişlerini güvenle ve farklı seçeneklerle ulaştırdığı hızlı teslimat hizmeti HepsiJet, bu yenilikçi uygulamasıyla hızına hız kattı.

Çok Araçlı Rota Optimizasyonu HepsiJet’in Hızına Hız Katıyor!

HepsiJet mühendislerinin geliştirdiği “çok araçlı rota optimizasyonu” nu içeren buluş, kargo rotalama ile ilgili karşılaşılan birçok problemi büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Çok araçlı rota optimizasyonu, kullanıcıların bir mobil uygulama veya bir internet sitesi uygulamasıyla teslimat yönetim sistemine erişim sağlamasına ve bir optimizasyon modülünde gerçekleşen işlemler sayesinde sipariş veren alıcı terminali tarafından belirlenen zaman aralığında siparişlerin teslim edilmesine imkân tanıyor.

TÜRKPATENT tarafından tescil edilen bu buluş, sipariş teslim alma noktasında birden fazla tip teslimat aracı varsa, gönderilerin öncelik sırasına ve gönderilerin iletileceği noktaların limitleri doğrultusunda araç tiplerine göre gruplandırılmasını sağlıyor. Siparişlerin teslim alınma ve teslim edilme noktaları arasında uzaklık matrisi oluşturarak gönderilerin öncelik derecelerine göre bir modelleme yapan bu sistem, bu süreçte enlem ve boylamı belirsiz adresli gönderileri de otomatik olarak rotalama işlemi dışında bırakıyor.

Karınca Kollonisi Yönteminden İlham alındı!

HepsiJet’in kargo teslimat operasyonlarının etkinliğini ve hızını önemli oranda iyileştirecek olan çok araçlı rota optimizasyonunda, Hepsiburada mühendislerinin, karınca kolonilerinin yuvalarına yiyecek taşırken kullandıkları doğa mucizesi içgüdüsel tekniklerden esinlendikleri biliniyor. Optimum lojistik rota planlama yöntemi sunan bu sistemde, sevkiyat bilgilerine ek olarak dağıtım merkezinin konum ve araç bilgileri de planlamaya dahil ediliyor.

Ardından teslimat noktasına yönelik tüm gönderi bilgileri analiz ediliyor ve bu süreçte araç bilgileri, sipariş bilgileri ve teslimat adresi seti, lojistik rota planlaması için kısıtlamalar olarak kullanılıyor. Teslimat adresleri kümesindeki tüm konumlara bir kez uğrayacak şekilde ve her birinin teslimat maliyetleri hesaplanarak, çok araçlı inovatif bir dağıtım senaryosu elde ediliyor. Bu hem teslimatın hızlanması hem de tasarruf anlamına geliyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz