Okuma Süresi
4 dakika

HyperX’in ilk bakışta oldukça sade gözüken ama içinde oyuncular için uygun performansı barındıran klavyesi HyperX Alloy Origins’i sizler için inceledik.

HyperX ilk kez oyun çevre birimleri piyasasına girdiğinde görev tanımı oldukça basitti: yüksek kaliteli oyun kulaklıklarını uygun fiyata sunmak.

O zamandan beri, HyperX çalışmalarını fareler ve klavyelerle genişletti. Böylece pano genelinde iyi sonuçlar elde etti. Ancak zamanla, ürünlerin maliyeti, premium özelliklere uygun premium fiyatlandırma ile arttı. Bu bakımdan, HyperX Alloy Origins klavyenin fiyatı 110 dolar, Türkiye fiyatı ise henüz belli değil.

Bu tam boyutlu ve tam özellikli mekanik klavye, rahat anahtarlar, sağlam kasa ve tam RGB özelliklerle birlikte geliyor.

Alloy Origins, pazardaki en iyi oyun klavyesi değil, ancak bu onun kötü olduğu anlamına gelmiyor. Ayrık ortam tuşları ve bilek desteği gibi çoğu modelde standart olarak sunulan bazı özellikleri burada yok. Ayrıca, yazılım daha da geliştirilmeli. HyperX’in kendi anahtarlarıysa Cherry MX anahtarlar gibi.

Yine de, bir klavyede bu kadar çok özellik için 100 dolardan fazla vermek cazip mi? Orası tartışılır. Alloy Origins, satın alabileceğiniz en zengin özelliklere sahip oyun klavyesi değil, ancak fiyat açısından etkileyici miktarda malzemeye sahip.


Tasarım

Bir oyun köşesi, aile masaüstü veya ofis masası için Alloy Origins’i istediğinizde orada harika görüneceği kesin. Siyah alüminyum kasa ve kompakt tasarım sayesinde Alloy Origins, şık klavyelerden biri. İhtiyacınız olduğu kadar yer kaplıyor ve her türlü masa kurulumuyla güzelce harmanlanıyor, uyum sağlıyor diyelim. Tuşları RGB desenlerle özelleştirebildiğiniz için görsel zevkiniz ikiye katlanıyor.

Işıklar kapalıyken, RGB aydınlatması maksimum ayarda epey parlak ve canlı görünüyor.

Alloy Origins sıradan tam boyutlu bir klavyeye benziyor, ancak burada öne çıkan iki özellik var. Bunlardan ilki, onboard profiller arasında geçiş yapan ilk üç fonksiyon tuşu. Bir klavyenin yerleşik profiller sunması nadir değil. Bu klavyeyi kullanmak istediğiniz bilgisayarlara gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına bağlı. Ancak özel bir tuşa basarak bunları etkinleştirebilmek harika bir özellik.

İkinci özelliği, Alloy Origins’in sağ üst köşesinde küçük bir LED ekrana sahip olması. Küçük siyah beyaz bir ekrana benzeyen şerit, Caps Lock, Num Lock ve klavyenin oyun sırasında belirli tuşları devre dışı bırakan Oyun Modu sekmelerini bir arada tutmanın uygun bir yolu. Hem çekici hem de işlevsel. Neden daha fazla klavyenin böyle bir şeyi kullanmadığını merak ediyorum.

Öte yandan, ayrık medya anahtarları yok. Bu da kullanıcıları günlük üretkenlikle sınırlandırabilir. Fazladan makro tuşu da yok, bu yüzden hardcore MMO oyuncuları sıkıntı yaşayabilir.

Şöyle de bir durum var klavyenin çerçevesinde fazladan bir veya iki düğme için yeterli fiziksel alan da yoktur. HyperX, en azından tümleşik ortam kontrollerini uygun bir yere entegre edebilirdi.

Anahtarlar

Alloy Origins’in rakiplerinden çok daha düşük maliyetli olmasının bir nedeni, otantik Cherry MX mekanik anahtarlar kullanmaması.

Bunun yerine, şirket kendine özel anahtarlar geliştirdi: HyperX Red, Aqua ve Blue. Biz de ki red olan model.

Yazı yazma içinde red anahtarlar daha ideal. HyperX Red tuşlar çizgisel bir işleyişe sahip, çalışma ağırlıkları 45 gram ve çalışma noktaları da 1.8mm.

HyperX Red, yazı yazmak için Kailh SilverSpeed tuşlar kadar rahat değil. Ancak oyun ve günlük kullanım için iyiler.

Şöyle söyleyebiliriz. Red sessiz ve doğrusal, Aqua sessiz ve dokunsal, Blue ise sesli ve dokunsal.

Red en azından Cherry MX benzerleriyle karşılaştırılabilir. Kalabalık bir ofiste kullanacak kadar sessizler ve herhangi bir tuşa basmaya yetecek kadar da direnç gösterebiliyorlar. Teknik olarak Cherry Red’den daha az harekete geçirme kuvveti sunuyor.

Yeni HyperX anahtarlarının ne kadar iyi çalıştığını ölçmek için Typing.com’da bir test yaptım. Alloy Origins ile yüzde 99 doğrulukla dakikada 128 kelime girebildim. Rakipleriyse arasında çok büyük fark yok, 2-3 kelime oynuyor.

Bu arada klavye ayakları üç ayrı yüksekliğe kadar ayarlanabiliyor. Maksimum yükseklikte oyun oynamak daha rahat.

Şimdi biraz da yazılım hakkında konuşalım. Alloy Origins, hala beta sürümünde olan HyperX NGenuity yazılımıyla çalışıyor. Yazılım, özellikle oyuna özel profiller oluşturmaya gelince, bence biraz daha yol almalı, geliştirmek yapılması lazım.

NGenuity yazılımı ile yapabileceğiniz birkaç şey var. Mesela RGB ışığını değiştirmek ve bu aydınlatma profillerini bireysel oyunlara ve uygulamalara atamak. Makroları da programlayamazsınız.

Yazılımı kullanırken sinir bozucu olan bi konu, aydınlatma profillerini ayarlamak. İstediğiniz tek renk veya önceden programlanmış bir deseni uygulamak zor değil. Ancak, farklı “bölgeleri” özel efektler veya renkler ile programlamak istiyorsanız, işlem çok karmaşık hale geliyor. Yalnızca tuşları seçmek yerine, efekt katmanı ve her biri için farklı bir anahtar seti seçmeniz gerekiyor. Bu durum Logitech G Hub veya Razer Synapse gibi benzer programlarda bulacağınızdan çok daha karmaşık ve daha az verimli.

Profiller de olması gerektiği kadar sorunsuz çalışmıyor. Başlattıktan sonra bir profili tanıyacak bir program bulsanız bile (bunun için Program Dosyaları dizininize girmeniz gerekiyor; kısayol seçmek ise işe yaramıyor), klavyeye geri döndüğünüzde varsayılan bir profile dönmüyor.

Kütüphane sekmesi altında, bazı oyunlara dayalı 30 kadar ön ayar var. Fakat her tıkladığımda, ışıklar bir saniye boyunca yanıp sönüyor, sonra daha önceki aydınlatma efektine geri dönüyor.

Alloy Origins, çıkarılabilir USB-C kablosuyla ise birkaç ek puan kazanıyor. Tam boyutlu klavyelerde ayrılabilir kablolar bulmak nadir. USB-C teknolojisini kullanmak ise çok nadir bir durum. Bunun pratik bir etkisi olduğundan emin değilim ama geleceğe bakmak HyperX’in yararına olabilir.

Ayrıca, siyah üzerinde epey çekici duran beyaz renkte anahtarlar alıp bu klavyeye takabilirsiniz. Tamamen estetik bir şey ama harcamak için 25 dolarınız varsa bu güzel.

Alloy Origins’i Overwatch, Final Fantasy XIV, PUBG, Forza ve CS: GO gibi farklı türdeki oyunlarla denedim. Klavye, birinci şahıs nişancıdan çok oyunculu çevrimiçi oyunlara kadar pek çok oyun için duyarlı.

Özellikle yüksek seviyeli MMO oyunları için bir klavyeye ihtiyacınız varsa Alloy Origins’in yazılımının makroları desteklemediğini tekrardan yineleyeyim. Bu nedenle farklı klavyelere bakabilirsiniz.

Sonuca bağlıyorum

Cherry MX anahtarlarını kaybetmek biraz acı verici olsa da, HyperX’in bu tarz değişimleri şirket adına faydalı olabilir. Yurt dışı için konuşacak olursak 110 dolara sağlam RGB’lik mekanik bir klavye bulmak zor. Türkiye için dediğim gibi fiyat henüz belli değil ama şunu söyleyebilirim vergilerle birlikte bu klavyenin çok ucuz olmasını beklemiyoruz.

Yazılım üzerinde biraz daha çalışılmalı ve ayrık medya anahtarları olsa süper olurdu. Fakat genel olarak, Alloy Origins’in sundukları klasik bir oyuncu için yeterli. Oyun alanınızın küçük bir RGB geliştirmeye ihtiyacı varsa HyperX Alloy Origins’e göz atabilirsiniz.

ARTILARI

Güzel RGB aydınlatma

HyperX’in kendi anahtarları

Kompakt tasarım

Üç seviyeli yükseklik ayarı

EKSİLERİ

Özel medya kontrolü veya makro tuşu yok

NGenuity yazılımı daha sezgisel olabilir

USB portu yok