İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz isimli internet sitesine, mahalle mahalle, İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları bölümü ekledi. Kitapçıkta; olası bir depremde hangi mahallede kaç binanın hasar göreceği, kaç kişinin hayatını yitireceği ve yaralanma sayıları ile ilgili bilgiler yer alıyor.
İBB, yıkıcı deprem tehlikesi bulunan mega kent İstanbul için, olası bir durumda deprem tehditlerini ve risklerini içeren bir kitapçık hazırlayıp depremzemin.ibb.istanbul internet sitesinde İstanbullu’nun hizmetine sundu. İBB’nin, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ile birlikte geliştirdikleri “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi-2019”a dileyenler internet sitesi üzerinden ulaşabiliyor.
Düzce ve Gölcük depremlerinden edinilen deneyimlerin ışığında hazırlandığı belirtilen kitapçıkta; bu konudaki güncel bilimsel analiz yöntemleri, mevcut üst yapı ve alt yapı envanter bilgileri, kent planlama çalışmaları, depreme karşı yapısal iyileştirme ve kentsel dönüşüm amacı gibi detaylı bilgiler yer alıyor.
Olası bir İstanbul depreminde hangi mahallede kaç bina hasar görecek?
İBB’nin Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları ’nda İstanbul’un 39 ilçe ve mahallelerindeki bina hasarları, olası can kayıpları ve yaralanmalarla birlikte ayrıca, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi veriler de yer alıyor. İsteyenler, internet sitesi üzerinden seçeceği ilçenin detaylı olarak tüm verilerine ulaşabiliyor.
Yayınlanan rapora göre; Arnavutköy’de 2 bin, Ataşehir’de 3 bin, Bağcılar’da 10 bin, Bakırköy’de 6 bin, Beyoğlu’nda 4 bin 200, Büyükçekmece’de 9 bin, Çatalca’da 2 bin, Esenler’de 5 bin, Fatih’te 15 bin, Kâğıthane’de 2 bin, Kartal’da 4 bin, Küçükçekmece’de 13 bin, Sancaktepe’de 3 bin, Silivri’de 9 bin, Sultanbeyli’de 45 bin, Tuzla’da 7 bin, Üsküdar’da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor.
Geçici Barınma İhtiyacı artacak
Yaşanacak bir İstanbul depreminde hasar görecek bina ve yapılar; yüzbinlerce İstanbullu’nun barınma ihtiyacını ortaya çıkaracak. Hazırlanan raporda olası bir İstanbul depreminde; Avcılar’da 35 bin, Başakşehir’de 13 bin 500, Beylikdüzü’nde 27 bin, Çekmeköy’de 4 bin, Esenyurt’ta 67 bin 410. Gaziosmanpaşa’da 14 bin, Kadıköy’de 17 bin, Maltepe’de 20 bin, Pendik’te 28 bin, Ümraniye’de 16 bin, Sarıyer’de 6 bin 600, Sultangazi’de 10 bin, Şile’de 900. Zeytinburnu’nda ise 31 bin hanenin barınma ihtiyacı olacağını ortaya koyuyor.
Kitapçıkta İstanbul’da yer alan binaların yaşları da yer alıyor
İBB’nin yayınladığı kitapçıkta, ilçe ilçe bina yaşlarının ortalaması da paylaşıldı. Deprem bölgesinde yer alması, nüfusunun kalabalık olması ve çarpık kentleşmeyle birlikte bina yaşlarının yüksek olması da olası bir deprem durumunda tehlikeyi ve riski artırıyor.
Buna göre İstanbul’da yer alan 20 yaş üstü binalar; Şişli %92, Bayrampaşa %91, Güngören %90, Bahçelievler %83, Beykoz %66 şeklinde. Beşiktaş ve Adalar’ın yarısından fazlası, Eyüp’te ise 3’te bir oranında bina 40 yaş ve üstü yapılar olarak adlandırılıyor.
İlginizi Çekebilir:
Deprem sonrası iletişim sorununu çözmek için Ulusal Mobil Uyarı Sistemi kurulacak
3 GSM Operatörüne de Bayram’da Yaşanan Kesinti Sebebiyle İnceleme Başlatıldı
Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..