Okuma Süresi
1 dakika

Instagram seçili ülkelerde bugünden itibaren fotoğraf paylaşılırken altına yazılan yazının ofansif veya incitici olması durumunda, paylaşmadan önce kullanıcılarını uyarmaya başlayacak. Yapay zekâ destekli özellik, gelecek aylarda tüm dünyada kullanılabiliyor olacak. Benzer bir yenilik, yıl içerisinde yorumlar için de uygulamaya eklenmişti.  

Günümüzün en popüler fotoğraf paylaşma uygulamalarından biri olan Instagram, yazılımına yeni bir özellik ekleyeceğini duyurdu. Açıklamaya göre, uygulama artık kullanıcı kendi profiline bir fotoğraf ya da video eklerken altına saldırgan olduğu düşünülebilecek bir ifade yazarsa onu uyaracak. Yapay zekâ destekli özellik caption’ın, yani fotoğraf ve video altı yazısının incitici olduğunu düşündüğü zaman kullanıcıya paylaşımda bulunmadan önce, “Daha önce şikâyet edilenlere benzer gözüküyor” gibi bir uyarı gönderecek. Uygulama daha sonrasında yazıyı düzenlemesi için kullanıcıyı teşvik edecek olsa da değiştirmeden yayınlama seçeneğinin kullanılmasına da izin verecek.  

Yeni özellik, Temmuz ayından itibaren yorumlarda kullanılmaya başlanan benzer bir yapay zeka destekli özellikten yola çıkılarak uygulamaya eklendi. Şirket, insanlar potansiyel olarak incitici yorumlar paylaşırken onları hafifçe dürterek yeniden düşünmeye teşvik etmenin ‘online zorbalıkla’ savaşmalarına yardım ettiğini söylüyor. 

Yapay zeka destekli özellik, Instagram’ın internet zorbalığına karşı aldığı ilk önlem değil 

Eklenen bu yenilik, uygulamanın internet üzerinden yapılan zorbalığa karşı aldığı önlemlerden sadece biri. Aynı şekilde Ekim ayında da uygulama, bazı kişilerin kısıtlanması ve diğer kullanıcıları rahatsız etmemesi için ‘sınırlandırma’ özelliği getirmiş; ayrıca geçtiğimiz yıl ofansif yorumları filtrelemek veya fotoğraf ve yorumlardaki zorbalıkları önceden tespit edebilmek için yapay zekâ kullanmaya başlamıştı. Önceki özelliklerden farklı olarak Instagram bu kez herhangi bir içerik, sınırı geçerse bunu kullanıcının kendisinin tespit etmesi için ona güvenmek durumunda.  

Yeni özellik şimdilik seçili ülkelerde uygulamaya konulacak olsa da önümüzdeki aylarda tüm dünyada kullanımda olacak.