Kalyon PV\’nin fabrika gezisine teknosafari.net olarak katıldık. Fabrika, güneş enerjisini yaşamla buluşturma misyonu çerçevesinde, yenilenebilir enerji teknolojileri geliştiren ve bu alanda teknoloji üssü olmak vizyonunda Kalyon Holding tarafından kurulmuş. Yatırımları devam ediyor. 2024 için hedef 100 milyon dolar.
Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası (Kalyon PV), güneş enerjisi panel üretimi alanında; dört fabrika ve bir Ar-Ge merkeziyle dünyanın ilk ve tek entegre tesisi çünkü güneş panelleri üretebilmek için gereken tüm süreçler aynı tesis içerisinde gerçekleşebiliyor. Paneller, %80 yerlilik oranıyla, ingot, wafer, hücre ve güneş paneli olarak entegre biçimde yıllık 2 GW’lık kapasitede üretiliyor.
Yapılacak yatırımlar Türkiye için önemli çünkü güneş enerjisi panelleri üretebilmek için kullanılan yarı iletken madde poli-silikon aynı zamanda çip üretiminin temel taşlarından birisi. En basit anlamıyla Poli-silikon işlenerek daha saf bir kristal hale getirilince çip üretimi için gerekli zemin oluşuyor.
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan, Avrupa’da ve Amerika’da örneği olmayan Kalyon PV’nin ekonomiye yüksek bir katkı sağladığını vurgalarken, Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını attıklarını, çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir teknoloji şirketi olduklarını söyledi.
Üretim kapasitesi 10 GW’a çıkacak
Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi ise, Kalyon PV olarak yıllık 2 GW’lık güneş paneli üretttiklerini, üretim kapasitesini 10 GW’a çıkararak Türkiye’nin ihtiyacı olan yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını tamamen yerli ve milli kaynaklardan sağlamayı ve enerji ithalatının önünü açmak istediklerini söyledi. 10 GW kapasite yaklaşık 20 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor ve bu sayede 20 milyon ton karbon emisyonu önlenebiliyor.
Avrupa\’nın en büyük Güneş Enerjisi Santrali
Küresel iklim krizi ile mücadele kapsamında, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine sorumlu bir şekilde yaklaşan Kalyon PV, Avrupa\’nın en büyük, Dünya\’da sayılı güneş enerji santralinden birini de kurmuştu. Konya Karapınar\’da kurulu olan santral 1.300 MW güce sahip. 3,5 milyon adet panel kullanıllan santral ile yıllık 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiliyor ve yaklaşık 2 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacı karşılanmış oluyor. Kalyon PV ayrıca Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli noktalarındaki güneş enerjisi santralilerinin de panel tedarikçisi ve toplamda 3 GW’ın üzerinde santral kurulumu için üretim yapmaya devam ediyor.
Yenilebilir enerji kaynaklarına ulaşımımız açısından önemli bir tesisi görmenin yanında, Türkiye\’nin teknolojik gelişimi ve yerli çip üretimi gibi konular söz konusu olduğunda böyle yatırımları görmek gelecek için umut veriyor.