Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yayılmaya devam eden koronavirüs endişesi gitgide artıyor. Geçen gün, Konya’da karantina altına alınan Umre’den dönen vatandaşların karantinadan kaçmaya çalışma görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra, karantina kuralları ‘na uymayanlara ceza verileceği uzmanlar tarafından tekrar belirtildi.
Küresel bir krize dönüşen coronavirüs salgını sebebiyle birçok ülke olağanüstü önlemler alıyor. Türkiye’de de camilerde toplu namaz kılınmasının şimdilik kaldırılması, okulların tatil edilmesi ve eğlence merkezlerinin geçici süreyle faaliyetlerinin durdurulması gibi kararlar alındı. Türkiye’de tespit edilen coronavirüs vakalarının, yurt dışı kaynaklı olduğu ve bu sebepten ötürü yurt dışından gelen vatandaşların 14 boyunca karantina altında tutulması gerektiği açıklanmıştı. Uzmanlar uyulması gereken ‘ karantina kuralları ‘nı tekrar dile getirdi.
Türkiye’de tespit edilen coronavirüs vakalarından birinin Umre’den dönen bir kişi olması üzerine ise karantina önlemi alınmaya başlanmıştı. 15 Mart günü Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yapmış olduğu bir açıklama ile Umre’den seyahat eden vatandaşların 14 boyunca Ankara ve Konya’daki öğrenci yurtlarında karantinada gözlem altında tutulacağı aktarılmıştı. Dün ise Konya’da bulunan öğrenci yurtlarında Umre’den dönen insanların karantinadan kaçmaya çalıştıkları görüntüler basına yansımıştı. Söz konusu görüntüler sebebiyle, Türkiye’deki karantina yasalarının yeniden hatırlatılması ihtiyacı ortaya çıktı.
Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Avukat Cengiz Hortoğlu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 195. Maddesi’nin karantina tedbirlerine uyulmayanlara verilecek cezaları belirlediğini söyledi. Hortoğlu’nun gündeme getirdiği ceza maddesine göre karantina tedbirlerine uymayan insanlara iki aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
Karantina kuralları ‘na uymayanlara 1 yıla kadar hapis cezası
Karantina tedbirlerine uyulmaması halinde verilecek cezaları belirleyen TCK’nın 195. Maddesi şu şekilde: “Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
TCK’nın 195. Maddesi sadece karantina altına alınan kurumları veya şehirleri kapsamıyor. Aynı zamanda kendi evinde karantina altına alınan insanları da kapsıyor. Yani yurtdışı dönüşünde 14 günlük karantina kararına uymayanlar da bu yasa ile cezalandırılabilirler.
14 boyunca belirtilen karantina kurallarına uymayan vatandaşların cezalandırılması için şikayet edilmesine ihtiyaç yok. Savcılıklar, karantina tedbirlerini ihlal eden insanlar hakkında doğrudan soruşturma yürütebiliyorlar.
Okulların ve üniversitelerin tatil edilmesi, spor müsabakalarının seyircisiz oynanması, eğlence mekanlarının faaliyetlerinin geçici süreli olarak durdurulması ve Umre’den dönen vatandaşların 14 boyunca karantina altına alınması gibi kararlar, coronavirüs salgının yayılmasını Türkiye’de önlemek amacıyla alınan tedbirlerden bazıları.
Söz konusu alınan tedbirlerle coronavirüsün ülke içerisinde daha fazla yayılması engellenebilir. Ancak elbette ki bu süreçte vatandaşların kişisel hijyene ve sosyal mesafelenmeye oldukça önem göstermeleri çok önemli.