italyada-coronavirus-son-durum1
Okuma Süresi
3 dakika

Son yılların en ölümcül virüsü olan COVID-19, bazı ülkeleri diğerlerine göre çok daha fazla etkisi altına alıyor. İtalya, hem sosyal izolasyonun halk tarafından yeterince sağlanmamış olması hem de Coronavirüse yönelik tedbirlerin oldukça geç alınmış olması sebebiyle şu anda Çin’den sonraki en kötü durumu yaşayan ikinci ülke konumunda bulunuyor. Durum böyle olunca, İtalya’da Coronavirüs ile ilgili son durum pek çok kişi için merak konusu olmaya devam ediyor.

Çin’in Wuhan şehrinden tüm dünyaya hızla yayılan ve son 10 yılın en ölümcül salgını olduğu belirtilen COVID-19, yayılma hızını her geçen gün daha da artırıyor. Bununla birlikte virüs, bazı ülkeleri diğerlerine göre çok daha fazla etkisi altına alıyor. Vaka sayıları ve virüse bağlı ölüm oranları hızla yükselen İtalya da hem sosyal izolasyonun halk tarafından başlangıçta yeterince sağlanmamış olması hem de Coronavirüsün griple karıştırılarak tedbirlerin oldukça geç alınmış olması sebebiyle şu anda Çin’den sonraki en kötü durumu yaşayan ikinci ülke konumunda bulunuyor. Durum böyle olunca, İtalya’da Coronavirüs ile ilgili son durum pek çok kişi için merak konusu olmaya devam ediyor. 

italyada-coronavirus-son-durum

Son aktarılan verilere göre; ülkede 21 Şubat’ta patlak veren salgın nedeniyle doğrulanan vaka sayısı, 16 Mart itibariyle 3 bin 526 kişi artarak 31 bin 506’ya yükseldiCOVID-19’a ilişkin bilanço ağırlaşırken virüs kaynaklı toplam ölüm sayısı ise 2 bin 503 oldu ve her geçen gün katlanarak artmaya devam ediyor. İtalya’da konuya ilişkin yapılan açıklama; hayatını kaybedenlerin sayısı 1 gün içinde 345 kişi yükselmiş olsa da iyileşenlerin sayısının, bir önceki güne göre daha yüksek olduğuna işaret ediyor.  

Diğer yandan Yoğun Bakım Anestezistleri Derneği Başkanı Alessandro Vergallo‘nun, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya hastanelerde yaşanan sıkıntılarla ilgili bir mektup yazdığı da biliniyor. Vergallo, mektupta en çok ölüm ve vaka sayısının görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nde yoğun bakımlarda kullanılan yüksek korumalı maskelerin sadece birkaç gün yetecek kadar kaldığını bildiriyor. Mektuba göre; sağlık çalışanlarının yüksek özveriyle çalıştığını belirten Vergallo, maskelerin bitmesi durumunda tedavi ve kurtarma operasyonlarının sekteye uğrayabileceğinden endişeleniyor.

Roma’da 1,500 yataklı yeni bir hastane oluşturuldu 

Bununla birlikte, İtalya’da doktorların neredeyse 24 saat çalıştığı ve emekli doktor ve hemşirelerin de tekrar göreve çağrıldığı bildirildi. Başkent Roma’da, hastane yetersizliği sebebiyle Coronavirüs vakalarına özel 200’ü yoğun bakım ünitesi olmak üzere 1,500 yatak kapasiteli yeni bir hastane oluşturuldu.  

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de bir süre önce Coronavirüs ile ilgili aksiyon alabilmek adına Bakanlar Kurulunu topladı. Yapılan toplantıda, 25 milyor avro değerinde ekonomik tedbirler içeren yeni bir kararname onaylandı. Hazırlanan kararname, ulusal ve bölgesel düzeyde acil ihtiyaçları olan sağlık sisteminin taleplerine yanıt verebilmeyi ve ekonominin kötüye gitmesini önlemeyi amaçlıyor.

İtalya’da günlük yaşam ne durumda? 

Paylaşılan bilgilere göre; eczaneler açık durumda ve vatandaşlar, kolaylıkla ilaçlara erişim sağlayabiliyor. Fakat hastanelerde durum oldukça kötü. Yoğun bakımlarda yer kalmadığı için doktorlar, yoğun bakıma gelen hastalar arasından seçim yapmak zorunda kalıyor. Genellikle, yaşı genç olan hastalara kurtarılma olasılığı yüksek olduğu için öncelik veriliyor.

Ayrıca İtalya kırmızı bölge ilan edildiği için ülkedeki pek çok şehir, karantina altında. Sokaklar ve turistik destinasyonlar, tarihindeki en boş zamanlarından birini yaşıyor. İnsanlar, selamlaşmalarını aralarına mesafe koyarak gerçekleştiriyor ve oldukça kısa tutuyor. Bununla birlikte, kısa bir süre önce 1 gün içerisinde yaklaşık 1.5 milyon insan ücretsiz izne çıkarıldı. Dükkanlar, alışveriş merkezleri ve işletmeler kapatıldı. Marketlerin açık olduğu ve rafların oldukça dolu olduğu aktarıldı.

Diğer yandan insanlar, sokağa çıkma yasağı olsa da temel ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkabiliyor ve marketlere gidebiliyor. Fakat marketlerin kalabalıklaşmasını önlemek için içeriye kontrollü bir şekilde belli sayıda insan alınıyor ve bu sayıya ulaşıldığında müşteriler, kapıda sıra beklemeye başlıyor.  

Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.

İtalya ’da koronavirüs ölü sayısı 1000’i aştı!

İtalya ülke genelindeki mağazaları kapatıyor

Coronavirüs İtalya ‘da Kritik Seviyede