Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika
Birçok şeyin sahtesi üzerinden yapılan dolandırıcılığa şimdi de sahte kripto paralar eklendi. Kripto piyasalara dikkat edilmesi gerekiyor çünkü, şu an kripto pazarında milyonlarca dolarlık sahte kripto para bulunuyor.
Son zamanların meşhur yapay zekası ChatGPT’nin popülerliği arttıkça, dolandırıcılar için de yeni bir alan ortaya çıkmış oldu diyebiliriz. ChatGPT üzerinden yayılmaya başlayan sahte kripto paralar, şu an itibariyle yüz milyonlarca dolarlık pazar payına ulaşmış durumda. İşte detaylar!

Yüzlerce Sahte Token Piyasada

İnternet üzerinden popülerliği gittikçe artan ve Bing’e entegre edilmiş olan yapay zeka ChatGPT, dolandırıcıların hedefi oldu. Kısa bir süre önce kripto para sektöründe ChatGPT adına token’lar oluşturularak piyasaya sürülmeye başladı. Bu tokenlerin piyasaya sürülmesinin ardından blokzincirler üzerinde yapılan araştırmada, yüzlerce sahte ChatGPT token’ının dolandırıcılar tarafından piyasaya sürüldüğü anlaşıldı. BNB Chain, bu sahte token’ların en çok bulunduğu blokzincir ağı oldu. Bu blokzinciri ağında toplam 132 farklı token’a rastlandı. BNB Chain’in ardından 25 sahte token Ethereum’da, 10 farklı token Solana’da görüldü. Ayrıca Arbitrum, OKChain ve Cronos gibi zincirler de bundan payını aldı.
Hatta Uniswap ve PancakeSwap gibi ağların da hesaba katılması ile birlikte toplamda bu sayı 170’in üzerine çıkıyor. Bu token’lardan en popüleri diyebileceğimiz ve “ChatGPT (WETH)” olarak piyasada varlığını korumaya devam eden token, 270 milyon doların üzerinde pazar payına ulaşmış durumda.

Amaçları Yatırımcıları Dolandırmak

20 Şubat tarihinde PeckShield resmi sosyal medya hesabı üzerinden bir gönderi yayınlayarak, popülerliği artan yapay zeka projesi ChatGPT ile ilgili gibi görünmesi istenen çok sayıda sahte token tespit ettiğini açıkladı. Hatta BingChatGPT ile birebir bağlantılı görünen 15 token’ın 9’unun ise doğrudan doğruya yatırımcıları dolandırmaya yönelik olduğunu ileri sürdü. Şirket, bu tokenların kullandıkları taktik ve yöntemlere değinerek, şimdiye dek tespit ettikleri tokenlardan ikisinin %100 ve %100’e yakın satış komisyonu barındırdığını söyledi. Ayrıca bu tokenlardan birisinin kesin olmamakla birlikte belki de diğer üçünün çoktan piyasaya sürüldüğü fiyattan %100 aşağıya düşerek rugpull olduğunu kanıtladıklarını açıkladı. Hatta PeckShield ayrıca 15 token’ın üçünün de Honeypot adı verilen ve yatırımcıları ekstra kazanç için manipüle ederek dolandırmayı amaçladığını belirtti.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz