Bilim insanları, maske kullanımının karbondioksit zehirlenmesi riskini artırdığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı. Pandemi sürecinde maske karşıtı argümanların çoğaldığı bu dönemde bilim insanları yanlış ve yanıltıcı bilginin yayılmaması adına akıllardaki soruya açıklık getirmiş oldu.
2019’un Aralık ayından bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinde sürecin başından bu yana insanların günlük yaşantısında pek çok şey değişti. “Yeni normal” olarak da adlandırılan bu dönemde insanların sosyal mesafeyi koruması, virüs yaymamak ve kapmamak adına kişisel hijyenine önem göstermesi virüsün yayılmaması adına çok önemli. Bunlarla beraber, özellikle kapalı alanlarda maske takılması da pandeminin kontrol altına alınması için gerekli. Pandeminin başlamasıyla etrafta konuşulan “maske karşıtı argümanlar” da toplumu yanıltıcı ve yanlış bilgiler içerdiği için toplum sağlığını riske taşıyor.
En son gündeme gündeme gelen bir diğer maske karşıtı argüman ise, maske kullanımının insanlarda karbondioksit zehirlenmesine sebep olduğu öne sürülüyordu. Bilim İnsanları ise söz konusu iddianın gerçek dışı olduğunu yaptıkları araştırmalarla ortaya koymuş oldu.
Miami Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten Micheal Campos, maskelerin yüzün büyük bir alanını kapladığı için karbondioksit zehirlenmesine neden olduğu iddiaların ciddiye alınmaması gerektiğini belirtti. Campos açıklamasında: “Çok ciddi akciğer sorunları yaşayan insanlarda bile etkilerin çok minimal olduğunu yaptığımız çalışma ile gösterdik” ifadelerini kullandı.
Araştırmalar maske kullanımında oksijen ve karbondioksit seviyelerinin değişmediğini gösterdi
Çalışmalarını sürdüren bilim insanları, biri kronik sorunları bulunan gazilerden diğeri ise sağlıklı bireylerden oluşan iki farklı grup oluşturdular. Araştırmada bilim insanları, maske kullanımında her iki grubun da kanlarındaki oksijen ve karbondioksit miktarını ölçtü. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerde ise, her iki grubun da nefes almak için daha fazla güç sarf ettiği belirtildi. Ancak katılımcıların kandaki oksijen ve karbondioksit oranlarında bir değişim gözlenmedi. Doctor Campos, maske kullanımında nefes almak için insanların daha fazla güç sarf ettiğini ve bunun kişileri nefes alamadıkları yönünde düşünceye ittiğini belirtti.
Miami Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırma da ortaya koyuyor ki, maske kullanımı bireylerde karbondioksit zehirlenmesi riskine sebep olmuyor. Bilim insanları ayrıca, toplum sağlığı adına kamuoyunun daha doğru ve bilinçli bir şekilde yönlendirilmesi gerektiğini de vurguluyor.
İlginizi Çekebilir:
Koronavirüs Testi Pozitif Çıkanlara Elektronik Bileklik Takılacak
Yüz Tanıma Algoritmaları İçin Yeni Düşman: Yüz Maskeleri
Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..