Okuma Süresi
1 dakika

Japon otomobil devi Mazda, geçen aylarda Tokyo’da tanıtılan ilk elektrikli modeli MX-30 için yeni bir açıklama yaptı. Rakiplerine göre daha düşük kilovattaki bir bataryaya sahip olan modelle ilgili olarak marka, aracın çevreye zarar vermemek amacıyla bu şekilde üretildiğini ve elektrikli otomobillerin uzun vadede çevreye dizelden daha fazla zarar verebileceğini belirtti. 

Mazda’nın ilk elektrikli otomobil modeli olan MX-30, son düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkarılmıştı. Aracın 35.5 kWs’lik bataryası, rakip otomobillere göre zayıf bulunmuş ve markanın neden böyle bir üretim politikası izlediği pek çok kişi tarafından merak edilmişti. Japon otomobil devinin Avrupa Araştırmaları Müdürü olan Christian Schultze, yapılan batarya tercihinin çevreye olan zararı minimize etmek amacında olduğunu ifade etti.  

Konuyla ilgili ‘Automotive News’ isimli gazeteye konuşan Schultze, markanın çevreye duyarlılıkla ilgili sorumlu bir tutum izlediğini ve batarya kutusunun süreçteki tüm karbondioksit emisyonu, üretim ve enerji tüketimiyle birlikte, göz önüne alınarak ölçeklendirildiğini belirtti. Mazda’nın karbondioksit çıkışını uzun vadeli olarak hesapladığına işaret eden marka yetkilisi, daha güçlü bataryaların çevreye dizel araçlara göre çok daha fazla zararının olabileceğini de sözlerine ekledi. 

Modelin satış rakamları beklentinin altında kalabilir

Şirket, Tesla’nın yüksek kalite otomobilleri ‘Model S’ ve ‘Model X’e yakın 95 kWs’lik bir batarya tercihinin hem daha büyük bir pakete sahip olması hem de sürüş sırasındaki uzun kullanımı nedeniyle şimdiki batarya tercihinden daha fazla emisyon gerektireceğinde karar kıldı. Markaya göre yalnızca, sürücüler bataryayı sürekli aynı aralıkta değiştirirse, mevcut tercihlerde durum daha da kötüleşebilir.  

Japon otomobil devi Mazda 2016’dan beri, belirlediği rakamları Avrupa elektrik üretimi ortalamalarına dayandırıyor. Markanın ilk elektrikli otomobilinde kullandığı tercihler sonrası, modelin satış rakamlarının beklentinin altında kalabileceği düşünülüyor.