Koronavirüs tüm dünyada büyük bir hızla yayılmaya devam ediyor. Türkiye’de de hızla etkisini gösteren koronavirüsün anlık yayılımını takip etmek mümkün. Türkiye ve dünyadaki son durumu mobil koronavirüs haritası ile takip edebilir, güncel vaka sayısı, coronavirüs kaynaklı ölüm sayısı gibi bilgileri edinebilirsiniz. Peki koronavirüs haritası ile hangi bilgilere erişebilirsiniz? Doğru bilgileri sağlayan koronavirüs haritası hangisi? Haritada yer alan bilgiler nereden derleniyor?
Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve büyük bir hızla yayılmaya devam eden koronavirüs birçok ülkede hayatı olumsuz etkiliyor. Koronavirüs yüzbinlerce kişiye bulaştı ve binlerce insanın yaşamını yitirmesine sebep oldu. Bu konuda gelişmeleri anlık olarak takip etmek isteyenler için geliştirilen koronavirüs haritası anlık bilgi akışını sağlıyor. Harita hakkında bütün detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.
Koronavirüs haritasında hangi bilgiler yer alıyor?
Haritada dünya çapındaki onaylanmış vakalar yer alıyor. Bu datalar anlık olarak güncelleniyor ve kontrol paneli sayesinde interaktif bir şekilde sunuluyor.
Harita üzerindeki kırmızı noktalar o bölge veya ülkede vaka varlığını temsil ediyor. Kırmızı noktaların büyüklüğü ise o bölge veya ülkedeki vaka yayılımını ifade ediyor. Buna göre bir ülkedenin bir bölgesinde küçük bir şeklinde kırmızı nokta bulunuyorsa bu, vaka yayılımının şehirlerle sınırlı olduğunu gösterir. Buna bağlı olarak vaka tespit edilen şehirler işaretlenir. Fakat kırmızı nokta büyük ise ve tüm ülkeyi kapsıyorsa, bu o ülkedeki vaka yayılımının tüm ülkeyi kapsadığı anlamına geliyor.
Koronavirüs haritasının yer aldığı sayfada, sol tarafta vaka sayısına göre ülkeler yer alıyor. En üstte bulunan ülke en çok vakanın bulunduğu ülkeyi ifade ediyor. Sağ tarafta bulunan iki sütundan beyaz renkli olarak belirtilen rakamlar ülkelere göre ölü sayısını, yeşil olarak belirtilen rakamlar iyileşen hasta sayısını ifade ediyor. Sol taraftaki ülkelerden detaylarını görmek istediğiniz ülkeye tıklayarak sağ taraftaki sütunlarda ölü ve iyileşen sayısını görüntüleyebilirsiniz. Öte yandan bu işlemi harita üzerindeki kırmızı noktaya tıklayarak da görüntüleyebilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda ilgili ülkedeki toplam vaka sayısı, ölü sayısı, iyileşen vaka sayısı ve aktif vaka sayısını görüntüleyebilirsiniz.
Sayfada aktif vakaları görüntülemek için haritanın altındaki “Active cases” butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu butona tıklayarak toplam vaka sayısından, ölü ve iyileşmiş hastaların çıkarıldığı verileri görebilirsiniz. Bu veri, şu anda aktif olarak koronavirüs tedavisi gören hasta sayısını ifade edecektir.
Platform, vaka sayıları hakkında bilgi verirken hastaların yaş, cinsiyet, milliyet gibi detaylı sayılabilecek diğer verilerini paylaşmıyor. Platform üzerinden ülke ve global çapta yayılımı ve sayıları görmek mümkün.
Harita nasıl güncelleniyor?
Johns Hopkins Üniversitesi Koronavirüs Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren araştırmacılar tarafından hazırlanan koronavirüs haritası global ve ülke bazlı olarak birçok bilgi sunuyor. Tespit edilen toplam koronavirüs vaka sayısı, koronavirüsün yayıldığı ülke sayısı, aktif koronavirüs vaka sayısı sitede güncel olarak sağlanıyor. Sitede ayrıca koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı, koronavirüs iyileşen vaka sayısı, koronavirüs artış grafiği, günlük bazlı koronavirüs vaka artış grafiği de sağlanıyor.
KORONAVİRÜS HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ.
Sık bir şekilde güncellenen interaktif koronavirüs haritası, indirilebilecek verilerle etkileşimli kontrol panelinde gerçek zamanlı olarak izlenmesine olanak tanıyor. John Hopkins Üniversitesi Ayrıca virüsün yayılımını modellemek üzerine çalışmalar yapıyor ve ön çalışma sonuçları blogunda yayınlamış durumda.
Koronavirüs haritasındaki bilgilerin kaynağı nedir?
Veri kaynakları arasında Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Sağlık Komisyonu, yerel medya raporları, yerel sağlık birimleri ve DXY, doktorlar, sağlık profesyonelleri yer alıyor.
Mobil koronavirüs haritası
Üniversite tarafından geliştirilen haritanın bi de mobil versiyonu bulunuyor. Mobil koronavirüs haritası ile cep telefonu ve tablet aracılığıtla grafikler bozulmadan güncel durumu takip etmek mümkün.
Mobil siteye girdiğinizde ilk sayfada sırasıyla dünya geneli toplam koronavirüs vaka sayısını, koronavirüs sebebiyle toplam ölü sayısını ve koronavirüsün yayıldığı ülke sayısını görebilirsiniz. Sayfanın alt kısmındaki “World” butonuna tıklayarak ülkelere göre vaka sayısını görüntüleyebilirsiniz. “Plots” butonuna tıklayarak da koronavirüsün yayılma ve artış hızını görüntüleyebilirsiniz.
Sayfa altındaki “Map” butonuna tıklayarak da mobil uyumlu coronavirüs haritasını görüntüleyebilirsiniz. Bu haritayı dilediğiniz gibi büyütüp küçülterek ülkelere ve şehirlere daha yakından bakabilir ve inceleme yapabilirsiniz. Ülkelere yakınlaştırdığınız haritada kırmızı noktalara tıklayarak o ülkedeki onaylanmış vaka, ölü, iyileşmiş hasta ve aktif vaka sayılarını görüntüleyebilirsiniz.
MOBİL KORONAVİRÜS HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ.
Coronavirüs haritası web ve masa üstü sürümleriyle en güncel dataları içeriyor. Bu verilere göre virüsün yayılımını ve son durumunu görüntüleyebilirsiniz.
Koronavirüs haritasını kim geliştirdi?
Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen koronavirüs haritası bu alandaki ilk ve en güvenilir kaynaklardan. Harita, kullancılara güncel bilgi akışını global ve ülke bazlı sunuyor.
Koronavirüs haritası, araştırmacılara, halk sağlığı otoritelerine ve genel halka, salgını ortaya çıktıkça izlemek için kullanıcı dostu bir araç sağlamak için geliştirildi. Toplanan ve görüntülenen tüm veriler, ücretsiz bir şekilde kamuoyuna sunuluyor.
22 Ocak’ta henüz Çinin 20 bölgesinde ve 9 ülkede 800 vaka varken aktif edilen harita, aktif edildi. Haritayı, Johns Hopkins Üniversitesi İnşaat ve Sistem Mühendisliği Profesörü Lauren Gardner ve lisansüstü öğrencisi Ensheng Dong oluşturdu. Kontrol panelinin güncellemeleri ve uygulanması hala üniversite bünyesinde sürdürülüyor.