Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Online araştırma şirketi DORinsight ‘ın ‘Pandemi Dönemi Değenlendirme’ araştırma sonuçları yayınlandı. Açıklanan veriler; pandemi döneminde değişen yaşamları, alışveriş alışkanlıklarını ortaya çıkardı. Bu bağlamda online alışveriş yapmayan kişilerin oranının yüzde 5’e düştüğü görüldü. 

COVID-19 salgını yaşamları tümden değiştirdi. Bu değişimin sonuçlarıysa her krizde olduğu gibi yine tüketici davranışlarına dolayısıyla tüm ekonomik sisteme yansıdı. DORinsight tarafından yapılan araştırma, pandemiyle kısıtlamalar gölgesinde devam eden hayatta tüketicilerin beklentilerine, hayallerine ve değişen satın alma alışkanlıklarına odaklandı. 

Online olarak tamamlanan araştırmaya; Türkiye çapında, A-B-C1-C2-DE, sosyo ekonomik segmente mensup, Türkiye genelinden 18 yaş ve üzeri 4.116 kişi katıldı. Anket katılımcılarının neredeyse tamamı pandemi döneminde tedbirlere uyduklarını ifade etti. Katılımcıların yüzde 56’sı ise normalleşme sürecine sokağa çıkarak katıldıklarını belirtti. Normalleşme sürecinde sokağa çıktığını söyleyen her 10 kişiden 3’ü aktif iş yaşamı nedeniyle, her 10 kişiden 2’si işi gereği zaman zaman dışarı çıktığını, yüzde 8’i ise pandemi yokmuşçasına istediği zaman dışarı çıktığını ifade etti. Normalleşme sürecine hiç katılmayanların oranı da hayli yüksek. Türk halkının yüzde 44’ü normalleşme sürecine katılmadığını ifade etti. Her 4 kişiden 1’i pandemi boyunca evden çıkmamaya çalıştığını söylerken, uzaktan çalıştığı için ihtiyaç olmadıkça evden çıkmayanların oranı yüzde 8, endişeli olsa da ara sıra dışarı çıkanların oranı yüzde 12 olarak tespit edildi.

3 kişiden 1’i toplu alışverişi bırakmadı

Pandeminin başlangıcından bu zamana kadar hayatımızda belki de hiç tanık olmadığımız panik alışverişiyle tanışmıştık. Metrekare açısından Türkiye’nin en büyük marketlerinden bile boş raf fotoğrafları gelmişti. Tüketici panikle temel tüketim maddesi stoklama eğilimi göstermişti. Tüketicinin geneline yansıyan bu davranış çok uzun sürmese de DORinsight’ın araştırması pandeminin en başından beri toplu alışverişe devam edenlerin oranının yüzde 33 olduğunu ortaya koydu. Bu orana yeni kısıtlamalar nedeniyle yeniden toplu alışverişe dönen yüzde16’lık kesim de eklendiğinde tüketicinin yeni dönemde de neredeyse yarısının toplu market alışverişi yaptığı ortaya çıktı. Toplu market alışverişi yapmayanların yüzde 37’si gündüz istediği zaman alışveriş yapabildiği için gerek duymadığını söylerken sadece online marketlerden alışveriş yapanların oranı yüzde 14 olarak tespit edildi.

10 alışverişin 5’i online yapıldı

Pandemi döneminde alışverişin online ve mobile kayması en güçlü trendlerden biri olarak ortaya çıkmıştı. Bu zamana kadar kapsamlı bir tüketici araştırmasına konu olmayansa online alışveriş sıklığı ve en çok alışveriş yapılan kanallardı. DORinsight “Pandemi Dönemi Değerlendirme” araştırması Türkiye’de online alışveriş yapmayanların oranının sadece yüzde 5’te kaldığını ortaya koydu. Katılımcılar yaptıkları her 10 alışverişin ortalama 5’ini online veya mobil kanallar üzerinden gerçekleştirdiklerini ifade etti. Online alışveriş kanalları arasında en sık tercih edilen marka ise Trendyol oldu.

Dış giyim alımından vazgeçildi

Pandemide evlere kapanma sürecinin alışverişe farklı yansımaları da oldu. Tüketicilerin ihtiyaç listesinden bazı ürünler çıktı. Satın almaktan vazgeçilenler listesinin başındaysa yüzde 29 oranıyla dış giyim yer aldı. Ayrıca katılımcıların yüzde 28’i mobilya, yüzde 26’sı çanta ve aksesuar, yüzde 25’i araba, yüzde 25’i ayakkabı ve bot, yüzde 23’ü kazak, gömlek, bluz alışverişinden vazgeçtiğini ifade etti.

İlginizi Çekebilir:

Sevgililer Günü’nde Online Alışveriş 7 Kat Arttı Ancak Sepet Tutarı Düştü

Online Kurslar Alabileceğiniz Mobil Uygulamalar

Küresel İnternet Kullanımı, Perseverance, Tesla Bitcoin Geliri | Haftalık Teknoloji Programı #7:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz