Pandemi nedeniyle dijitalleşmenin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği, restoranların kapalı olması sebebiyle online yemek sektöründe ciddi artışların yaşanması pazarda ciddi değişiklikler yaratmaya başladı. Bu bağlamda misafirlerini ağırlayamayan restoranlar sadece paket servisle kendilerini ayakta tutmak zorunda kaldı. Online yemek siparişi artışı da restoranları inovatif bir çözüme doğru yönlendirmeye başladı. “Ghost Kitchen” olarak anılan “Hayalet Mutfak”lar.
2020 yılı oldukça zorlu geçti. Pek çok sektör tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle hızlı bir şekilde yeni koşullara adapte olmak durumunda kaldı. Alışveriş merkezleri, mağazalar, marketler ve restoranlar fiziksel olarak hizmet verememeye başlayınca halihazırda yükselişte olan “online” şeyler de hızlı biçimde yayıldı. Market alışverişinden giyime, yemeğe kadar pek çok şeyi online olarak evlere söylediğimiz bu dönem pek çok restoran yeni bir çözüm arayışı içine girdi. Birkaç sene önce Amerika ve Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede yayılan Hayalet Mutfak, cloud kitchen (bulut mutfak), virtual kitchen (sanal mutfak), shadow kitchen (gölge mutfak), dark kitchen (karanlık mutfak) olarak farklı isimlerle anılıyor. Ancak temelde mantıkları ve çalışma prensipleri aynı.
Artık misafirlerini masalarında ağırlayamayan ve durumları her geçen gün daha da kötüye giden restoran sektöründe işletmeler ve şefler yeni bir iş modeli olarak Hayalet Mutfağı kullanmaya başladı. Halihazırda sadece paket servis sunabilen restoranlar kira, lojistik ve diğer pek çok kalemden kurtulmak için ortak kullanılan Hayalet Mutfaklara yöneldi.
Restoranlar Hayalet Mutfak kullanımına yöneliyor
Hayalet Mutfaklar, temelde yemek yapılan bir alan olarak anılıyor. Büyük giderlerden kurtulmak isteyen işletmeler, diledikleri yeri belli bir süreliğine farklı şekillerde kiralıyor. Kullanılmasının en önemli sebebi ise elbette ki maliyetin düşüklüğü. Misafir ağırlanmadığı ve zaten paket servis yapıldığı için genellikle bir depoya daha çok benzeyen Hayalet Mutfaklarda yemek yapmak için gereken her şey bulunuyor.
Getir, YemekSepeti, TrendyolYemek gibi online yemek seçenek adreslerinin sayısının daha da arttığı ve pandemi sebebiyle uygulanan tedbirlere devam edildiği için, restoranları mali yükten kurtarabilecek bu sistem bakalım Türkiye’de ne derece yaygınlaşacak. Bekleyip birlikte göreceğiz.
İlginizi Çekebilir:
Online Market Sektöründe En Çok Trafik Alan Web Sitesi A101 Oldu
İstanbulkart Sahipleri, ‘MultiNet’ Yemek Kartı Geçen Her Noktada Ödeme Yapabilecek
Clubhouse nedir, nasıl girilir? | İzinsiz Girilmeyen Uygulama: