Linux tabanlı Türk işletim sistemi Pardus, yeni güncellemesi ile tamamen yenileniyor. Çok daha hızlı, kaliteli ve yeni bir masaüstü deneyimi sunan Pardus 21, yeni özellikleri ile resmi olarak duyuruldu.
Türk işletim sistemi olarak popüler hale gelen Pardus, yeni güncellemesi ile çok daha iyi bir hale geliyor. Pardus 21, yeni özellikleri ile 21 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanıyor.
Bugüne dek en iddialı Pardus sürümlerinden biri olan Pardus 21, Debian altyapısı ile yepyeni bir masaüstü ara yüzüne geçiş yapıyor. Pardus projesinin geliştirilen en stabil sürümü, Xfce 4.16 masaüstü ortamını kullanıyor. Yeni simge ve renk paletleri ile masaüstü ortamı, çok daha az donanım gücüne ihtiyaç duyuyor.
Pardus 21, bunun yanında Gnome masaüstü ara yüzünü de destekliyor. Linux tabanlı işletim sistemleri arasında oldukça popüler olan ara yüz, kullanıcıların tercihine göre kullanılabiliyor. Ancak Gnome ara yüzü, Xfce ara yüzüne oranla biraz daha fazla donanım ihtiyacı duyuyor.
Ara yüz tasarımının yanında Pardus 21, Linux 5.10 LTS çekirdek sürümünü kullanıyor. Bu sürüm, minimum 5 yıl boyunca desteklenmeye devam edecek. Yani Pardus 21 kullanıcıları, 2026 yılının sonuna kadar her türlü güvenlik ve performans güncellemesine çekirdek seviyesinde erişebilecek.
Pardus 21, çekirdek teknolojisinin yanında paket depolarında da birçok yenilik ile birlikte geliyor;
⦁ Linux çekirdeği 5.10 LTS (Uzun Süreli Destek) sürümü
⦁ LibreOffice 7.0 (Ofis yazılımları seti)
⦁ Apache 2.4.48
⦁ BIND DNS Server 9.16
⦁ Calligra ofis yazılımları paketi 3.2
⦁ Cryptsetup 2.3
⦁ Emacs 27.1
⦁ Gimp 2.10.22 (Profesyonel grafik düzenleyici)
⦁ GnuPG 2.2.20 (Şifreleme aracı)
⦁ Inkscape 1.0.2 (vektörel çizim uygulaması)
⦁ PHP 7.4
⦁ PostgreSQL 13
⦁ Python 3, 3.9.1
⦁ Samba 4.13 (Ağ ve çevresel birim erişim/yönetim aracı)
Pardus 21 yeni özellikleri
Pardus Projesi tarafından geliştirilen yeni sürüm, çok daha kolay bir şekilde kurulup kullanılabilecek. Hızlı, güvenli ve kararlı bir Linux çekirdeğine sahip olan yeni işletim sistemi, kullanıcılar için kapılarını sonuna kadar açıyor.
Pardus 21, günlük bilgisayar kullanıcılarının tamamına ulaşabilmeyi hedefliyor. Kurulum sonrasında kullanıcıyı karşılan “Hoşgeldiniz” programı, kullanıcıların ilk ayarlarının tamamında yardımcı oluyor. Hoşgeldiniz programı ile birlikte kullanıcılar, masaüstündeki simgelerin büyüklüğünden temanın renk paletine kadar birçok değişiklik yapabiliyor. Bu sayede kullanıcılar çok daha kişisel bir deneyim şansı elde ediyor.
Bunun yanında yeni Pardus sürümü, kullanıcıların herhangi bir yazılımı yüklemek istediğinde manuel hareket etmesini gerektirmiyor. Eski sürümlerde bulunan Pardus Mağaza yerine Pardus Yazılım Merkezi geliyor. Pardus Yazılım Merkezi ile birlikte kullanıcılar, binlerce içeriği tek bir tıklama ile bilgisayarına yükleyebiliyor.
Pardus 21 ile gelen yeni özelliklerden en öne çıkanı ise, sürücüsüz yazıcı ve tarayıcı desteği denilebilir. Geliştirilen tarafından sunulan özellik, marka ve üreticiden bağımsız bir şekilde yazıcı ve tarayıcıları kullanılmasına olanak veriyor. AirPrint ve AirScan sayesinde Pardus 21 kullanıcıları, özellikle son 5 yılda üretilmiş binlerce yazıcı ve tarayıcı modelini hiçbir sürücüye gerek duymadan kullanabilecek.
Pardus’un yeni sürümü, hız konusunda da kullanıcıları memnun edecek düzeyde değişiklik ile geliyor. FAT32 dosyalama biçiminin yeni versiyonu denilebilecek exFAT, Pardus 21 ile birlikte karşımıza çıkıyor. Bu sayede kullanıcılar, FAT32’de görülen boyut sınırlarına takılmıyor. Ayrıca exFAT teknolojisi sayesinde dosya transferleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Pardus 21, gündelik bir bilgisayar kullanıcısının ihtiyaç duyacağı tüm yazılımları varsayılan olarak bulunduruyor. İnternet araçları, ofis paketi, her türlü görsel, müzik ve film oynatıcı, görsel ve video düzenleyici, yüzlerce oyun ve çok daha fazlası Pardus 21 ile birlikte geliyor.
İlginizi Çekebilir:
Linux, Haziran Ayında Apple M1 Çip ile Kullanılabilir Olacak
Android ile iOS Arasındaki Fark Nedir? Android’in iOS’a Göre Avantajları Neler?
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.