Samsung devrim niteliğinde bir teknoloji üzerine çalışmaya başladığını duyurdu. Samsung, beyni 3D nöromorfik çiplere ‘kopyalayıp’, ‘yapıştıracak’ yeni bir sistem geliştirmek istiyor.
Güney Kore merkezli teknoloji üreticisi Samsung’tan ilginç ve bir o kadar fark yaratabilecek bir açıklama geldi. Şirket, yayınladığı bildiri ile beyin benzeri çipler geliştirmek istediğini söyledi. Samsung, bunu yapmanın mevcut teknolojilerle hala uzak bir olasılık olduğunu ancak nöromorfik elektroniğin asıl amacı olan beyni tersine mühendislik haline getiren bir vizyon sunduğunu açıkladı.
Bu bağlamda çeşitli araştırmalar yapmaya başlayan Samsung, beynin nöron bağlantı haritasını 3D nöromorfik çiplere “kopyalayıp yapıştıracak” bir yöntem geliştirdiğini belirtti.
Yaklaşım, hem nöronların bağlandığı yeri hem de bu bağlantıların gücünü kaydetmek için büyük hacimli nöronlara giren bir nanoelektrot dizisine dayanacaktır. İster kullanıma hazır flash depolama isterse dirençli RAM gibi son teknoloji bellek olsun, bu verileri kopyalayabilir ve 3B katı hal bellek ağına ‘yapıştırabilirsiniz’.
Her bellek birimi, haritadaki her bir nöron bağlantısının gücünü yansıtan bir iletkenliğe sahip olacaktır. Samsung, sonucun, bilim insanlarının başlangıçta istediği gibi “beyni tersine mühendislik” için etkili bir geri dönüş olacağını söyledi.
Samsung’un açıklaması:
“Beyni kopyalayıp yapıştırmaya dayalı nöromorfik elektronikler
Bir silikon entegre devre üzerindeki nöronal ağların yapısını ve işlevini taklit ederek beyni tersine mühendislik yapmak, nöromorfik mühendisliğin asıl amacıydı, ancak uzak bir olasılık olmaya devam ediyor. Böylece nöromorfik mühendisliğin odak noktası, titiz beyin taklitlerinden, olay güdümlü sinyalleşme ve bellek içi bilgi işleme dahil olmak üzere beynin niteliksel özelliklerinden esinlenen tasarımlara gevşetildi. Burada, nöromorfik mühendisliğe yönelik mevcut yaklaşımları inceliyoruz ve nöromorfik elektroniği asıl amacı olan beyni tersine mühendislik haline getiren bir vizyon sunuyoruz. Bu vizyonun özü, gelişmiş sinirbilim araçlarını kullanarak bir memeli nöron ağının işlevsel sinaptik bağlantı haritasını ‘kopyalamak’ ve ardından bu haritayı yüksek yoğunluklu üç boyutlu katı hal anıları ağına ‘yapıştırmak’tır.”
Samsung’un söz konusu işlemi yeni kavramları öğrenme ve değişen koşullara uyum sağlama esnekliği de dahil olmak üzere gerçek beyinler gibi davranan yapay zeka sistemlerine bir “kısayol” işlevi getirebilir. Araştırmacılara göre, gerçek bilişe sahip tam otonom makineler bile görebilirsiniz.
Samsung’un söz konusu teknolojisi çok ciddi bir değişim yaratabilir ancak mevcut teknolojiler göz önüne alındığında bunu gerçekleştirecek bir şirket bulunmuyor. Bu bağlamda Samsung, insan benzeri yapay zekaya kapı açmış olabilir, ancak herhangi birinin bu hedefe ulaşması çok uzun zaman alabilir.
İlginizi Çekebilir:
Yaratıcı Reels ve Tiktok videosu çektiren telefon: Mi 11 Lite kamera testi: