20 yaşındaki İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli’nin intiharı ve hayatına son vermeden önce sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar ile en çok konuşulan konular arasına girdi. Sibel Ünli’nin intiharı hakkında sosyal medyada paylaşım yapan bir kullanıcı, Bitaksi’de başlayacağı işinden paylaşımı nedeniyle kovuldu.
İstanbul Fatih’te sahilde cansız bedeni bulunan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Sibel Ünli’nin intihar sebebinin iş bulamaması, ekonomik durumunun kötü olması ve sosyal medyada dış görünüşüne yönelik alaylı mesajlardan dolayı girdiği depresyon olarak ifade edildi. Bu tartışmalar sonrası siber zorbalık tekrar gündeme geldi. Sosyal medyanın yanı sıra Sibel Ünli haberleri arasında da bu konu sıkça tartışıldı.
Sibel Ünli sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda “Bir liraya karnımı doyurabilir miyim? Yemekhane kartımda sadece 1 liram kalmış” ifadeleri dikkat çekti. Bu ve tüm paylaşımları ölümünden sonra sosyal medyanın en çok konuşulan konularından oldu. Sibel Ünli‘nin ölümünü ülkedeki ekonomik duruma bağlayanlar olduğu gibi aldığı kararı sert bir şekilde eleştirenler de oldu.
Sosyal medya hesabında Sibel Ünli hakkında sosyal medyada “Komünistin biri kendine destek olacak kimse olmadığı için intihar etmiş, attığı twit 1 lira ile yemek yer miyim, attığı alet akıllı telefon. parasız kaldığı için intihar edeceğine kendisine yemek alacak arkadaşları da yok ailesi de, telefonu satıp karnını doyurabilirdi…” yorumunu yapan Umurcan Görür, kısa süre sonra işe başlamak üzere olduğu Bitaksi’den gelen haber ile işe alımının iptal edildiğini öğrendi.
Sibel Ünli paylaşımı sebebiyle işe alınmadığını sosyal medyada bir video yayınlayarak duyuran Görür, “Daha işe başlamadan kovuldum @bitaksi” mesajıyla Bitaksi’ye ve kararına tepki gösterdi. Görür, attığı Tweet’in arkasında durarak kendini savundu. Attığı tweet ve yayınladığı video kısa sürede sosyal medyada yayılan Görür, daha sonra hesabını gizliye aldı.
Umutcan Görür’ün sosyal medyadan paylaştığı video:
https://twitter.com/grokkingdeep/status/1213862829230571522?s=19
Bitaksi, Twitter’dan tepki gösteren bazı kullanıcılara verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:
İlgili tweeti atan kişiye geçen ay iş teklifi yapılmış ama henüz işe başlamamıştır. Şirket kültürümüze uyuşmayan tarzda hareket eden bu şahıs ile iş ilişkimiz başlamadan bitmiştir.
— BiTaksi (@BiTaksi) January 5, 2020
Sosyal medya’da Bitaksi’nin bu tavrı alkış aldı ve birçok kullanıcı tarafından destek gördü. Öte yandan Sibel Ünli’nin intiharı, büyük bir kesimi derinden etkiledi ve sosyal medyada bu konuda birçok paylaşım yapıldı.
Siber Zorbalık Nedir? Siber zorbalık örnekleri ve siber zorbalık çeşitleri
Cyberbullying adıyla da bilinen Siber Zorbalık; teknolojik cihazlar üzerinden sosyal medya paylaşımı, mesajlaşma, mail, sohbet odaları vb yollarla, bir başkasını rahatsız etmek, rencide etmek, zor durumda bırakmak gibi amaçlarla yapılan tacizlerin tümü olarak ifade edilebilir. Siber Zorbalık, aslında gerçek dünyada yapılan tacizin dijital platformlara taşınmış hali olarak da ifade edilebilir. Siber zorbalık örnekleri, temelde bir kişiyi hedef alarak, hakkında olumsuz, rencide edici, zor durumda bırakacak şekilde tacizler olarak görülmektedir. Dış görünüş, yaşam biçimi, davranışlar ve diğer tüm tutumlar Siber zorbalık örnekleri ve siber zorbalık örnekleri arasında yer alır. Siber zorbalık çeşitleri arasında bazı özel bilgilerin ifşası veya yüz kızartıcı ögelerin kullanımı da söz konusudur.