Okuma Süresi
3 dakika

Expo 2020 Dubai’nin dijital altyapı premium iş ortağı olan Siemens, etkinliği nasıl akıllı hale getirdi?

210 bin sensör

15 bin kamera

5 bin 500 geçiş kapısı

Yukarıdaki rakamlar alt alta gelince pek bir şey ifade etmiyor olabilir. Ama Siemens bu rakamları ve bu rakamlardan daha fazlasını Expo 2020 Dubai’yi akıllandırmak için kullandı. Siemens’in davetiyle şirketin Expo 2020 Dubai etkinliğini  yerinde takip ettik ve şirketin etkinlik için hayata geçirdiği akıllı şehir projesini dinledik. Peki, Siemens bu etkinliği nasıl akıllı hale getirdi?

Matthias Rebellius, Siemens Altyapıdan Sorumlu CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi

Siemens: Verileri akıllı şekilde içgörüye çeviriyoruz

Bu sorunun cevabı için Siemens Altyapıdan Sorumlu CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Matthias Rebellius’a kulak veriyoruz: “Aslında sadece akıllı altyapıya odaklanmıyoruz, yapmak istediğimiz sürdürülebilir akıllı altyapı ve sürdürülebilir enerjiye geçmek. Amacımız Expo’ya sadece teknolojiyi getirmek değildi, bu etkinliği sürdürülebilir hale getirmeyi de hedefledik.” Rebellius sürdürülebilirlik tarafını vurguluyor ve bu etkinlik için inşa edilen binaların yüzde 80’inin yerinde kalacağını ifade ediyor. Rebellius’un verdiği bilgiye göre, buradaki sistemlerin Siemens’in nesnelerin interneti (IoT) altyapısına aktarılacak.  Öte yandan, Siemens buradaki bağlanabilirliği (connectivity) sadece bağlanabilirlik olarak görmüyor. Rebellius bağlanabilirlik aynı zamanda veri değişimi olarak da değerlendiriyor. “Burada verilere bakan ve analiz yapan mühendislerden bahsetmiyoruz. Buradan elden verileri daha akıllı şekilde içgörüye çeviriyoruz” diyen Rebellius, “Bunun sonucunda da toplum ve çevreye yararlı olacak işlere imza atmayı hedefliyoruz” ifadesini kullanıyor. Şunu da not edelim: Bu, Siemens’in yürüttüğü ilk akıllı şehir projesi değil. Şirket, 2013 yılından bu yana Avusturya’nın başkenti Viyana’da Aspern Smart City Research (ASCR) isimli bir proje yürütüyor ve 111 bina, 900 kişi (ilkokul ve anaokulundan oluşuyor) ve 313 kişilik öğrenci yurdunu kapsıyor.

MindSphere: Expo 2020 Dubai’nin fiziksel ve dijital alanlarını bağlayan merkezî sinir sistemi

Bu kadar verinin ardından uygulama tarafına geçtiğimizde karşımıza MindSphere çıkıyor. MindSphere verileri toplamaya, analiz etmeye, bir bağlama yerleştirmeye ve görselleştirmeye imkân tanıyor. Sistem yapay zekâ uygulamalarını geliştirme ve çalıştırma özelliğine sahip bulut tabanlı, açık IoT işletim sistemi.  Siemens’in Expo 2020 Dubai’de devreye aldığı MindSphere; birden fazla paydaşın ısıtma, havalandırma, iklimlendirme [HVAC], su, aydınlatma, güvenlik, elektrik, akıllı sensörler, soğutma grubu, UPS sistemleri ve diğer işlevleri takip  ve kontrol etmesini sağlıyor. Siemens ayrıca alanda görev alan operatörler ve yönetim ekipleri için MindSphere Smart City isimli bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama, Expo alanının dijital ikizini gösteriyor. Bu, internet tabanlı bir uygulama ve örneğin, gürültü seviyeleri, su ve enerji tüketimi için önceden tanımlanmış eşik değerlere göre çalışıyor. Uygulamanın ara yüzü ise uygulamayı kullananların verilere dayalı şekilde daha iyi kararlar almasını sağlamaya yardımcı oluyor. Konuyla ilgili örnek vermek gerekirse, ekoloji ve peyzaj alanlarına bakabiliriz. Bitkiler, yabani ot öldürücü maddeler, zirai ilaçlar ve gübreler hakkındaki veriler MindSphere’da toplanıyor ve bunlar da, Expo operatörlerinin daha sonra ihtiyaç olduğu takdirde kullanmaları için şeffaf bir şekilde tutuluyor.

Hakan Özdemir, Siemens Türkiye Akıllı Altyapılar Satış Direktörü

Siemens Türkiye: Expo 2020 Dubai’de geleceğin akıllı şehirleri için teknolojiler sunuyoruz

Expo 2020 Dubai’ye ilişkin görüşlerini aldığımız Siemens Türkiye Akıllı Altyapılar Satış Direktörü Hakan Özdemir, şunları söyledi: “Siemens olarak, Expo 2020 Dubai’nin Altyapı Dijitalizasyonu Premium Partneriyiz. Burada geleceğin akıllı şehirlerine örnek oluşturmak için teknolojiler sunuyoruz.  Siemens, Expo’da sürdürülebilirliğin ön planda olduğu teknoloji odaklı bir şehrin nasıl inşa edilmesi gerektiğini kanıtlar nitelikte bir projeye imza attı.” dedi. Özdemir’e göre, Expo 2020 Dubai’de binaların, makinelerin ve tesislerin birbirleriyle dijital olarak nasıl bağlanabileceğini görüyoruz. Bununla birlikte, bir alandaki operasyonları iyileştirilebileceği, burada su ve enerjiden tasarruf sağlamayı ve karbon salımının azaltılması da sağlanıyor. Ayrıca, ziyaretçilerin güvenliğinin ve konforunun nasıl artırılabileceği göz önünde bulunduruldu.

Hakan Özdemir, Expo 2020 Dubai için Siemens’in yaptıkları hakkında da şu bilgileri verdi: “Emniyet ve güvenlik tarafında, 15 bin kamerayı birbirine bağlayan ve 150 saha yöneticisine veri sağlayan Siveillance Control Pro’nun kurulumunu gerçekleştirdik. Aynı zamanda, Sipass entegre geçiş kontrol sistemimiz 5 bin 500’e kadar kapının bağlantısını sağlıyor. Tüm bunlar, etkinlik boyunca ziyaretçilerin ve operatörlerin güvenliğini sağlayan önemli unsurlar oldu. Alanda bulunan binaların içinde de konforlu bir deneyim sağlamayı hedefledik. Burada 210 bin veri noktasına erişimimiz bulunuyor ve 21 alt sistemin bağlantısını sağlıyoruz. Sürdürülebilirlik tarafında, MindSphere tarafından desteklenen Siemens Navigator, 130’dan fazla binanın performanslarını izliyor ve kontrol ediyor. Bu şekilde, Expo’nun sürdürülebilirlik alanındaki hedeflerine doğru ilerlemesine yardımcı olmayı hedefledik.”

(NOT: Expo etkinlikleri Uluslararası Sergiler Bürosu tarafından 5 yılda bir düzenleniyor. Expo 2025, Japonya’nın Osaka şehrinde 3 Mayıs 2025’te açılıp 25 Kasım 2025’te kapanacak.)

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz