Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Son dönemin popüler kısa video paylaşım sitesi TikTok, 2019’un birinci yarısına ait ilk ‘şeffaflık raporunu’ açıkladı. Buna göre Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) TikTok’tan kullanıcılarıyla ilgili en fazla bilgi ve hesap silme talep eden ülkeler oldu.

Birçok farklı şekilde gündeme gelen sosyal medya uygulaması TikTok, ilk defa Şeffaflık Raporu yayınladı. Raporun en dikkat çeken tarafı Çin Hükümetinin, TikTok uygulamasından hiçbir talepte bulunmaması oldu. Daha önce, Çin Hükümetinin, Uygur Türklerine yönelik baskılarını eleştiren bir Amerikalı kullanıcının hesabını bir ay kadar erişime engellemişti, daha sonra kullanıcıdan özür dileyen TikTok, hesabı tekrar erişime açmıştı. Bu olaylar sonrasında yayınlanan raporda Çin Hükümetinin hiçbir talepte bulunmaması şaşırttı ve tepki çekti. TikTok’un kamu politikası direktörü Eric Ebenstein, yönetimlerin talepleriyle ilgili olarak, “Bu tür talepleri son derece ciddiye alıyoruz, örneğin talebin gerekli yasal sürece uyup uymadığını veya içeriğin yerel bir yasayı ihlal edip etmediğini belirlemek için aldığımız her talebi yakından inceliyoruz.” açıklamasında bulundu.

TikTok’tan en çok talepte bulunan devlet Hindistan oldu. 107 talepte bulunan Hindistan bu hesapların 11’inin silinmesini istedi. TikTok ise bu taleplerin yarısını karşılağını belirtti.TikTok’tan en çok talepte bulunan ikinci ülke ise Amerika oldu. Amerika tarafından bir siber tehdit olarak görünen TikTok için toplam 79 talepte  bulunuldu. TikTok bu taleplerin %86’sını karşıladığını söyledi. 

Washington yönetimi kısa süre önce ABD ordusunda ‘siber saldırı’ ihtimali gerekçesiyle TikTok kullanılmasını yasaklamıştı.

Kanada ise sadece bir olayda, kullanıcın tehlike altında olduğunu düşündüğü için bilgilerini istemiş. Kanada’da yüksek kullanıcı sayılarına sahip olan TikTok aynı zamanda Kanada kolunu kurmak için hazırlanıyor

En çok indirilen uygulamalar listesinde

TikTok geçtiğimiz yıl Kasım ayı rakamlarına göre App Store ve Google Play Store’da 1.6 milyar indirme sayısına ulaştı. En çok indirilen uygulamalar arasında üçüncü sırayı alan TikTok, indirme sayısıyla 2018’e göre yüzde 6’lık büyüme kaydetti.

TikTok’u en çok indiren ülke yaklaşık 500 milyonla Hindistan. Çin, yaklaşık 200 milyonla ikinci sırada yer alıyor. ABD ise üçüncü sırada. Türkiye’de TikTok indirme sayısı 30 milyonu geçti.

Şeffaflık Raporu Nedir?

Hükümetler kendi çıkarlarını ve kullanıcıların güvenliklerinden dolayı şirketlerden bazen, kullanıcıların verilerini, hesaplarını engellemesini ya da belli bir süre erişimi kapatmasını ister. Şirketlerde belli dönemlerde bu istekleri ve bu isteklere verdikleri karşılığı açıkladığı raporlar yayınlarlar. Bu raporlara ‘’Şeffaflık Raporu’’ denir. 

TikTok, yetenek avına çıkıyor

TikTok yine kullanıcı bilgilerini paylaştığı iddiasıyla mahkemeye verildi