Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) mühendisleri tıp dünyasında çığır açacak bir buluşa imza attı. Boyutu 1 TL’den biraz daha büyük olan ultrason cihazı üretmeyi başardılar.

Ultrason cihazları, ses dalgalarıyla vücut içi görüntüleme yapmaya imkan tanıyor. Birçok hastalığın ya da sorunun tanısında büyük önem taşıyan bu cihazlar, hastanelerde ve kliniklerde en çok kullanılan cihazların başında geliyor.

Son derece büyük ünitelere sahip olan bu pahalı cihazların maliyetleri yüksek olduğu için, hastane ve kliniklerde belirli sayıda bulundurulabiliyor. Ultrason cihazlarının sayısının sınırlı olması, hastalara tanı konması sürecini zaman zaman geciktirebiliyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü çatısı altında araştırmalarını sürdüren bilim insanlarının son buluşu, bu sorunu tamamen ortadan kaldıracağa benziyor.

Neredeyse 1 TL Boyutunda Ultrason Cihazı!

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) mühendislerinin geliştirdiği minik ultrason cihazı, neredeyse 1 TL boyutunda oluşuyla dikkat çekiyor. Bu cihaz, hastanelerde EKG çekilirken vücudun farklı bölgelerine yerleştirilen minik yapışkan aparatları andırıyor. Temelde gördüğü işlevse, büyük cihazların işlevi ile aynı özelliklere sahip. Yani bu cihaz, hastanın kalbinin, akciğerlerinin ve diğer derin organlarının yüksek çözünürlüklü görüntülerini alabilmek için vücut yüzeyine ses dalgaları gönderiyor.

Cihaz boyutu ve işlevi kadar, uygulama konusunda sağladığı kolaylıkla da dikkat çekiyor. Uygulama esnasında cihazın üzerindeki jelatini çıkartarak vücudun ilgili bölgesine yapıştırmak yeterli oluyor. Minik ultrason cihazı, direkt olarak deriye temas etmiyor. Çünkü cihazın cilde temas eden kısmında ses dalgalarının cilt dokusunu daha kolay şekilde geçmesini sağlayan ultrason jeli bulunuyor.

Ultrason Cihazı Eczaneden Temin Edilebilecek!

MIT mühendislerinin yoğun çalışmaları sonucunda bulunan bu cihaz, tek kullanımlık olarak üretiliyor. Mühendisler projenin hayata geçirilmesi için kritik eşiğin aşılmasını beklediklerini belirtiyor. Bu kritik eşik aşıldıktan sonra herkesin, yara bandı alır gibi bu cihazı eczanelerden temin edebileceği belirtiliyor.

48 saat boyunca kesintisiz olarak iç organların görüntüsünü çeken bu cihaz, daha sonrasında işlevini kaybediyor. Çalışma ekibinden Xuanhe Zhao konu ile ilgili açıklamasında “Vücuttaki farklı yerlere uygulanan yapışkanların hayalini kurduk. Bu yapışkanlar, yapay zeka algoritmaları sayesinde görüntüyü istediğiniz akıllı telefona aktarabiliyor. Çevre mühendisliği ve giyilebilir teknoloji alanında MIT tarihine geçmeyi başardık.” ifadelerine yer veriyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz