Okuma Süresi
1 dakika

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde “Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi. Düzenlenen zirvede elektronik atıkların özellikle evlerde depolandığı belirtilirken atıkların toplamının 3.000 şehir hatları vapurunun ağırlığına denk denk geldiği aktarıldı.

“Sıfır atık” konusunda yapılması gerekenlere dikkat çekilen zirvenin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Paneli’nde, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Çevre ve Geri Dönüşüm Uzmanları yaptıkları sunumla elektronik atık toplama ve geri dönüştürme faaliyetlerini aktardı. Araştırmalara göre 2016 yılında Türkiye’de evlerde bekleyen elektronik atıkların toplam ağırlığı 3.000 şehir hatları vapuru ağırlığına eşdeğer olduğu belirtildi.

Evlerdeki en yaygın elektronik atıkların cep telefonu, tablet, fotoğraf makinesi ve yazıcı olması dikkat çekerken, sıfır atık konusunda yapılması gerekenler belirtildi.

Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Paneli’nde, TÜBİSAD Çevre ve Geri Dönüşüm Uzmanları yaptıkları sunumla elektronik atık toplama ve geri dönüştürme faaliyetlerini aktardı. Kırılmış, hasar görmüş, tamir edilemez olarak görülen veya kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik eşyalar elektronik atık olarak tanımlanıyor. Elektronik atıklar hem büyük hacimli olmaları hem de içerdikleri zararlı maddeler nedeniyle uzun vadede çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etki yaratıyorlar. En dikkat çeken nokta ise elektronik atıkların evsel ve endüstriyel atıklar içinde en hızlı büyüyen atık grubu olması.