Okuma Süresi
1 dakika

Bilim insanları, uzayda gerçekleşen büyük bir termonükleer patlamanın gerçekleştiğini bildirdi. NASA’da çalışmalarını sürdüren bilim insanları, patlamanın bir simülasyonunu oluşturdular.

Bilim insanlarının gözlemlediği termonükleer patlamanın kaynağı, dünyaya uzak bir noktadaki pulsar gibi görünmekte. Dünyaya uzak bir konumda gerçekleşen patlamanın kaynağı pulsar, bir süpernova patlamasının ardından kalan bir yıldız kalıntısı olarak açıklandı. Bilim insanlarının açıklamalarına göre bu pulsar süpernova patlamasının ardından kara delik olamayacak kadar küçük bir yıldızın kalıntısı.

NASA’da çalışan bilim insanları NICER teleskobu sayesinde gözlemledikleri veri hakkında bir makale yayınladı. The Astrophysical Journal Letters’da nu ay yayınlanan makaleye göre; Ağustos ayında gerçekleşen patlama, 20 saniyede gerçekleşti. Patlama sonucu ortaya çıkan enerji, Güneş’in 10 gün boyunca ortaya çıkaracağı enerji eşit boyuttaydı.

NASA’da çalışan astrofizikçi Peter Bult gerçekleşen termonükleer patlama hakkında şu açıklamalarda bulundu :“Gözlediğimiz olağanüstü bir patlamaydı. Patlamada iki aşamalı bir değişiklik gözledik. Bunun nedeni patlamanın pulsarın yüzeyindeki ayrı katmanlarda meydana gelmesi. Ayrı katmanlarda meydana gelen patlama, bu güçlü fizik olayını çözmemize yardımcı olacak başka veriler de sağladı.

Ayrıca astrofizikçi Peter Bult ve gökbilimciler; termonükleer patlamanın pulsarın yüzeyinin altında bulunan helyumun, bir karbonla tepkimeye girmesinden kaynaklandığını açıkladılar. NICER teleskobunun yöneticisi olan Zaven Arzoumanian, ”Tepkimenin ardından helyum güçlü bir şekilde patlıyor ve pulsarın yüzeyi boyunca termonükleer bir ateş topu geziniyor” dedi.