Türkiye’de yeni satışa çıkan ve oldukça dikkat çeken 44 MP’lik OIS ön kameralı telefon: Vivo V21 inceleme yazısı ile karşınızdayız. Vivo V21 kamera noktasında nasıl bir performans sunuyor? Ön kameradaki OIS desteği verimli mi? Detaylar vivo V21 inceleme yazısında…
Ülkemiz akıllı telefon piyasasına yeni giriş yapmış ve Türkiye Erkek A Milli Futbol Takımı sponsoru olarak da adını etkili şekilde duyuran vivo’nun, orta segmentte kamera ve multimedya deneyimine odaklanmış V serisinin en son üyesi ülkemizde satışa çıktı. Biz de bu ürünü sizler için kullandık, inceledik ve deneyimlerimizi vivo V21 inceleme yazımızla sizlere aktaracağız. Ayrıca vivo V21 kamera performansını hem gündüz hem de gece yoğun şekilde test ettiğimiz vivo V21 inceleme videomuz da Tekno Safari YouTube kanalımızda yayında. vivo V21 inceleme yazımızı okumayı bitirince mutlaka videomuza da göz atın.
Kamerası ve multimedya tüketimiyle iddialı olan vivo V21 kamera anlamında ne kadar iddialı? vivo V21 özellikleri neler? Ne yenilikler getiriyor? Ne üstünlükleri var? Vivo V21 alınır mı? vivo v21 fiyat noktasında nerede konumlanıyor? Tüm bu soruların cevaplarını ve fazlasını vivo V21 inceleme yazımızda bulacaksınız.
vivo kimdir?
İncelemeye geçmeden önce, cevaplanması gereken önemli bir soru var; vivo kimdir hatta daha amiyane olsa da akla ilk gelen biçimde vivo neyin nesidir? Ülkemizde yeni yeni duymaya başladığımız bu marka dünyada da yeni mi? Gelin hızlıca bir arka plan yapıp vivo’yu tanıyalım.
vivo Çin’in büyük şirketlerinden olan BBK Electronics’in 4 akıllı telefon markasından biri. Diğerleri hangileri diye soracak olursanız hemen söyleyeyim, Oppo, Realme ve OnePlus, vivo ile birlikte bu dörtlüyü tamamlıyor. Neden 4 markaya ihtiyaç var sorusunu da yanıtlayalım hemen, bu markaların hepsi farklı kullanıcı profillerine çözüm sunmaya yönelmiş durumda, mesela yine ülkemizde yeni sayılabilecek Realme markası genelde giriş segment ürünlere yönelmişken, OnePlus markası daha fazla saf performasın ön planda olduğu ürünler sunmaya adanmış durumda. vivo ise bu dörtlüden aslında en eğlenceli kısmı, kamera ve medya tüketimini sırtlamış vaziyette.
Her ne kadar marka 1995, akıllı telefon markası 2011 yılında kurulmuş olsa da Avrupa pazarına açılmaları 2020 yılında gerçekleştiği için biz henüz çok fazla tanımıyoruz. Ancak niyetlerinin ciddi olduğu ve Türkiye pazarına olan bağlılıkları, Avrupa pazarına henüz açılmışken ülkemize fabrika kurmuş olmalarından anlaşılıyor.
vivo V21 tasarım
vivo V21 tasarım itibariyle dikkat çeken bir telefon. Bunu başarıyor olmasını sağlayan 2 etmen var, bunlardan ilki cihazın inceliği, ikincisi ise renkleri.
Telefon zaten genel tasarımı itibariyle de çok büyük boyutlarda değil, 6.44 inç boyutunda 20:9 oranlı ekranı ve %85 civarındaki ekran gövde oranıyla 159.7 mm yükseklik, 73.9 mm genişliğinde, ağırlığı ise 176 gram. 7.3 mm olan kalınlığıyla sektörün en ince telefonu olmasa da kesinlikle ince telefonlar arasında yer alıyor. Üstelik bu kalınlığa hem önde hem arkada OIS destekli kamera sığdırmış olmaları ise gerçekten ince bir işçilik olduğunu gösteriyor.
Cihazın çerçevesi plastik arkası ise AG yani matlaştırılmış cam. Güç ve ses tuşları telefonun sağ tarafında konumlandırılmış, parmak izi sensörü ise ekranının altında. Alt tarafında USB-C şarjı girişi olan cihazın harici bir kulaklık girişi bulunmuyor. Cihazın kutusundan kullanım için gerekli USB-C-3.5 mm jak kulaklık dönüştürücüsü ve de 3.5 mm jak girişli kulaklık çıkıyor.
Vivo V21 Özellikleri
V21’in orta segmentte bir akıllı telefon olduğunu hemen başlangıçta belirtmemiz lazım. Ancak orta segment markalar tarafından sürekli olarak farklı yorumlanabiliyor. Kimi modelde üst düzey yonga seti görürken, kimi modelde odağın kameraya ya da batarya performansına döndüğünü görebiliyoruz. Vivo V21 özellikleri kullanıcıya daha iyi bir kamera deneyimi yaşatmak amacıyla düşünülmüş ve bileşenleri de buna göre seçilmiş.
V21, ekran içi parmak izi okuyucu teknolojisini de bulundurmasını sağlayan AMOLED yapıda bir ekranla geliyor. HDR10+ desteği olan bu ekranın tazeleme hızı ise 90 hz. Ulaşabildiği maksimum parlaklık 800 nit olarak belirtilmiş, tipik değer ise 500 nit. Biz kullanımımız esnasında açık alanda ekranı görmek konusunda sıkıntı yaşamadık. 100.1 cm2 alan kapsayan bu ekran 1080×2400 yani Full HD+ çözünürlüğünde ve 409 ppi piksek yoğunluğuna sahip.
Ekranın tüm özellikleri yeterli seviyede barındırıyor olması güzel, hiçbir alanda en iyi ya da en iddialı olmasa da her güncel özelliği barındırıyor. Renk kalibrasyonu biraz daha soğuk tarafta (mavi tonlu) kalıyor olsa da Ayarlar’dan istediğiniz renk şemasını seçerek göz zevkinize uygun hale getirebilirsiniz.
Performansı Nasıl?
Gücünü, MediaTek’in en güncel çözümlerinden biri olan Dimensity 800U’dan (MT6853) alan V21, 8 GB RAM ile de bu yonga setini destekliyor. Hem 128 GB hem de 256 GB depolama seçeneklerinde 8 GB RAM sunuluyor olması kullanıcı açısından güzel. Dimensity 800U henüz çok güncel 7 nm bir mimari ile üretilmiş durumda. 8 GB RAM de yonga setiyle beraber uzun ömürlü olacaktır.
Telefonun genel performans anlamında oldukça akışkan olduğunu ve rahat çalıştığını söylemek mümkün. Tabi ki oyun oynatma amacı güdülmüş bir model değil, o yüzden özellikle yüksek grafik performansı isteyen oyunlarda performans yeterli seviyesinde kalıyor. Rekabetçi oyunlarda çok yüksek kare hızları önceliğiniz ise burada beklediğinizi bulamamanız olası.
Güncel bir model olan V21 Avrupa pazarına vivo’nun global yazılımı Funtouch OS’la geliyor. Bu modelde de Android 11 tabanlı Funtouch OS 11.1 sürümünü görüyoruz. Gayet iyi şekilde optimize edilmiş yazılım, kullancıya bolca özelleştirme de sunuyor. Bu sayede parmak izi tanıma animasyonunu bile istediğiniz gibi yapabiliyorsunuz. Ayrıca cihazın dahili hafızasının UFS 2.2 yapısında olması sayesinde, Ayarlar menüsünden, hafızadan 3 GB ek RAM desteği sağlayabiliyorsunuz.
Vivo V21 Kamera Özellikleri
Vivo V21 kamera konusuna ağırlık veriyor demiştik, hemen donanım özelliklerinden bahsedip kamera performansına değinelim.
Arka tarafta 3 adet kamera yer alıyor bunlar sırasıyla 64 megapiksel çözünürlüğünde ve OIS destekli, F/1.8 diyafram açıklığı bulunan ana kamera, 8 megapiksel çözünürlüğündeki, F/2.2 diyafram açıklığı bulunan ultra-geniş açılı kamera ve 2 megapiksel çözünürlüğündeki F/2.4 diyafram açıklığı bulunan makro kamera. 2 mp makro kameraların çok fazla taraftarı olmadığımı fırsat buldukça söylüyorum zira makro detay demek ama 2 mp pek detay yok demek. En azından 5 mp olmasını tercih ederim ya da bir telefoto lens de kullanılabilir makro yerine. Ancak 2 mp çözünürlüğünde makro sunulmuş en azından farklı odak uzunlukları sunulması güzel, kullanıcıya oyun alanı bırakıyor.
Cihazın ön tarafında ise (ki burası aslında esas iddialı olduğu kısım) çift LED flaşla desteklenmiş 44 megapiksel çözünürlüğünde ve OIS desteği bulunan, F/2.0 diyafram açıklığına sahip bir selfie kamerası sunuluyor. Aynı zamanda alıştığımız çoğu ön kameranın aksine otofokus özelliği var. Bu sayede vivo kamera yazılımını göz takip edip, odağı sürekli gözde tutabilecek şekilde ayarlayabilmiş. Hem ön hem de arka kamerayla 4K videolar çekebiliyorsunuz ancak 4K çözünürlüğünde OIS’in devre dışı kaldığını belirtelim.
Gelelim vivo V21 kamera özellikleri sonrasında kamera performansına. Hem ön hem arka kamerasıyla bolca video ve fotoğraf çekimi yaptık, tüm çekimlere Tekno Safari YouTube kanalımızdaki videodan ulaşabilirsiniz. Bu yoğun kullanım sonrasında ise şu kanıya vardık; V21’in kamerası gerçekten başarılı. Dinamik aralığı geniş, renkleri doğru, gece modu keskinlik ve aydınlık dengesini çok iyi kuruyor, video stabilizasyonu OIS’e yardımcı olan EIS sayesinde pürüzsüz. Ayrıca Dual-view video özelliği ile hem ön hem arka kamera ile aynı anda kayıt yapmanıza olanak tanıyor.
Eksileri yok mu diye soracak olursanız var tabi ki, ancak bunun orta segmentin giriş seviyesinde bir telefon olduğunu unutmamak lazım. Işık düştüğü zaman fotoğraf ve videolarda bir miktar keskinlik kaybı ve videolarda EIS’in düşük ışıktan dolayı zor durumda kaldığına işaret eden titremeler görülebiliyor.
Yavaş-hızlı çekim gibi eğlenceli modlar haricinde portre çekim, filtreler ve gece modu da kullanıcıya sunulmuş. Portre çekiminde yapay zekadan destek alan telefonun sonuçları portreye yardımcı olmak için özgülenmiş 2. bir kamerası bulunmuyor olmasına rağmen gayet iyi. Gece modunda iyi sonuçlar alabiliyorsunuz ancak 2-3 saniye kadar telefonu titretmeden tutmanız gerektiğini unutmayın. Ön kamerayla yaptığınız gece çekimlerinde ise çift selfie spot ışığı sayesinde hem videolarınız hem de fotoğraflarınız gayet iyi şekilde aydınlatılıyor.
V21 Bağlantı Özellikleri
2021 bahar aylarında çıkışını yapmış olan V21 bağlantı özellikleri açısından da 2021 yılında bulunması gereken tüm özelliklere sahip. Wi-Fi 5 (AC) bandını destekleyen telefon aynı zamanda Bluetooth’un 5.1 sürümüne sahip. Bu sayede hem Wi-Fi hem de Bluetooth ile daha kararlı bağlantılar yakalayabiliyorsunuz. Kasasının altında bulunan USB-C portundan şarj olan telefon bu port üzerinden kulaklık ve OTG bağlantılarını da destekliyor.
Vivo V21 Batarya Performansı
İnce yapıdaki gövdesinde 4000 mAh gücünde bir batarya bulunduran V21, bu bataryayı kasasının altındaki USB-C portuna, kutusundan çıkan 33 wattlık hızlı şarj aletini bağlayarak 30 dakikalık sürede %63’lük bir doluluk oranına ulaştırabiliyor. Bataryanın tükenme süresi ise kullanımıza göre değişkenlik arz ederken biz normal kullanımlarda 1 günü rahatlıkla çıkartabildiğini gördük. Vivo V21 batarya performansı anlamında da kullanıcıları tatmin edebilecek bir düzeyde. Net bir veri olması açısından video çekimleri esnasında da yaklaşık 1 saatlik kamera kullanımında %99’dan %87’ye düştüğünü belirtelim.
vivo V21 Alınır mı?
Orta segmente odağı kamera olan bu telefon, vivo V21 alınır mı? Türkiye’de 5299 TL’den satışa sunulan V21, her şey önce kamerayı hatta ön kamerayı kaliteli sonuçlar verecek şekilde sunmayı kendisine görev bilmiş bir model. Ön kamerasındaki OIS’le şu anda ülkemizde tek OIS’li ön kameraya sahip bu telefona aslında bu anlamda pek fazla alternatif yok. Eğer ön kamerayla fotoğraf ve video çekmek, sizin için önem taşıyorsa OIS’li ve LED flaşlı bu ön kamera sizin için çok kullanışlı olabilir. Eğer bütçenize uyuyorsa satın alırken mutlaka göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca vivo V21’in kamera örneklerini görmek için YouTube kanalımızdaki vivo V21 İnceleme videomuzu izlemeyi unutmayın.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.
İlginizi Çekebilir:
Vivo Türkiye ’deki İlk Üretim Tesisini Açtı: 20 Milyon Dolarlık Yatırım
Vivo, ‘Y52’ İsimli 5G Destekli Yeni Akıllı Telefonunu Tanıttı!