Vivo ülkemizde telefon üretmeye devam ediyor. En yeni modellerinden Y53s neler sunuyor? Kullanıcı deneyimi nasıl? Kamerası nasıl? Detaylar Vivo Y53S inceleme yazımızda.
Vivo markasının geçmişine dair bilgileri daha önce Vivo V21 inceleme yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Geçtiğimiz haftalarda Tekno Safari YouTube kanalımızda, Vivo Y53s inceleme videosunu yayınlamıştık. Bugün de teknosafari.net okurları için Y53s tekrardan değerlendiriyoruz. Kullanıcı deneyimlerimizi Vivo Y53s inceleme yazımızda sizlere aktarıyoruz. İnceleme yazımızı okuduktan sonra fotoğraf örneklerine göz atmak için Vivo Y53s inceleme videomuzu da izlemeyi unutmayın.
Vivo Y53s tasarım
Vivo’nun telefonlarında kendisine has bir tasarım çizgisi var. Bu modellerinin hem görsel hem de hissiyat açısından benzer olmasını sağlıyor. Vivo Y53s tasarım konusunda aynı çizgiyi takip eden bir telefon. Kamera yerleşimi ve kamera yuvası alışılmış tasarıma sahip. Cihazın iki rengi var. Bunlar derin deniz mavisi ve fantastik gökkuşağı olarak adlandırılmış. Bizim elimizdeki inceleme ürünü ise fantastik gökkuşağı renginde. Arkasının renk değiştiren bir yapısı var. Işığın açısına göre mavi, mor, sarı, turuncu gibi renkler gözüküyor. Dikkat çeken bir tasarımı var. Ancak Vivo cihazın arka yüzeyini parlak yapıda kullanmayı tercih etmiş. Bu da cihazın açık rengiyle bir araya gelince tam bir parmak izi mıknatısı ortaya çıkarıyor.
Cihazın çerçevesi ve arka yüzeyi plastik olarak tercih edilmiş. Ancak kullanılan plastik kaliteli olduğunu hissettiriyor. Cihazın genel olarak elde tok bir duruşunun olduğunu belirtelim. Ancak bu hissiyatına rağmen cihaz çok ağır ya da kalın değil. Kalınlığı 8.4 mm olan cihazın ağırlığı ise 190 gram. Vivo Y53s’in genişliği ise 75.5 mm iken uzunluğu 164 mm seviyesinde.
Vivo Y53s Ekran
Çok büyük bir kasası olmayan Vivo Y53s ekran boyutu açısından da çok büyük değil. Kasasının içerisinde 20:9 oranında ve 6.58 inç boyutunda olan ekranının, gövdeye oranı ise yaklaşık %84.2 seviyesinde kalıyor. Dolayısıyla çerçeveleri biraz kalın ancak ekranın yapısı IPS bu yapıdaki ekranlarda çerçevelerin kalınlığı belirli bir sınırın altına inemiyor. Ekranın çözünürlüğü ise Full HD+ (401 ppi) yani 1080×2408 piksel.
Vivo Y53s’in ekranı yukarıdakiler haricinde de güncel popüler özelliklerden birini bulundurmuyor. Ne yüksek tazeleme hızı ne de HDR desteği yok. Oldukça temel yapıda bir ekran tercih edilmiş. Ancak ekranın renk doygunluğu, keskinlik açısından yeterli seyir keyfini sunduğunu söyleyebiliriz.
Vivo Y53s Performans
Vivo Y53s daha önceki incelemelerimizde detaylıca değindiğimiz Funtouch 11 ile geliyor. Bu yazılım Android 11 tabanlı ve kullanıcıya oldukça fazla özelleştirme seçeneği sunuyor. Ayrıca tasarımda kullanılan renk şeması da göze hitap ediyor. Vivo Y53s’in performans tarafında ise MediaTek’in Helio G80 yonga seti kullanılmış. Bu yonga seti giriş segment ya da orta segmente giriş segmentindeki cihazlarda ağırlıkla gördüğümüz bir yonga seti. Y53s’in 5G destekli versiyonunda Qualcomm’un Snapdragon 480 yonga seti kullanılmış. Keşke ülkemizde satışta olan modelde de bu yonga seti kullanılsaydı. Çünkü Vivo Y53s performans açısından iyi şeyler vadedebilecek bir telefon. 8 GB RAM bellek ile donatılan telefon yazılım desteği ile dahili hafızadan 4 GB daha belleği RAM olarak kullanabiliyor.
Her ne kadar Helio G80 yonga seti Snapdragon 480’den daha düşük performansa sahip olsa da Funtouch’ın iyi şekilde optimize edilmiş olması sayesinde Vivo Y53s gündelik performans açısından iyi işler çıkartıyor. Ancak ekran çözünürlüğünden de kesintiye gidilmemiş bu cihazda dah güçlü bir yonga seti görmek isterdik.
Telefon oyun oynatma açısından da yeterli bir performans sunuyor. Ancak önceliği oyun olmadığı için çok büyük beklentilerde bulunmamakta fayda var. Zira Vivo Y53s, telefonu daha basit şekilde kullananların ihtiyaçlarını gidermek amacı güdüyor. Ayrıca cihaz Wi-Fi AC ve Bluetooth 5.1 sürümlerini destekliyor. FM Radyo özelliği de bünyesinde mevcut. Kilit açma tuşuna konumlandırılmış bir parmak izi sensörü de var. Bu sensörün çalışma hızı ve doğruluğu ise gayet iyi.
Vivo Y53s Kamera performansı
Cihazın arka yüzeyinde klasik Vivo kamera çıkıntısı üzerinde 3 adet kamera yer alıyor. Bu kameralardan biri 64 megapiksel çözünürlüğe sahip F/1.8 diyafarm açıklığı bulunan ana kamera iken diğer ikisi 2 megapiksel çözünürlükte olan makro kamera ve derinlik sensörü. Ana kamera OIS desteğine sahip değil. Ancak yine de Vivo’nun kamera yazılımı sayesinde gayet iyi işler başarabiliyor. Işık yeterli olduğunda yazılımsal görüntü sabitleme titreşimleri engelleme konusunda başarılı.
Arka kamera ile çekilen fotoğraflardaki dinamik aralık ve renk dengesi gayet iyi. Renkler biraz canlı tarafta kalıyor. Eğer daha doğal görüntüyü sevenlerdenseniz, canlılığı biraz kısmak isteyebilirsiniz. Ayrıca Vivo’nun genel renk profili bu cihazda da var. Ancak ışık düşmeye başladıkça bu fiyat bandındaki tüm telefonların başına gelen şeyler Vivo Y53s’in de başına geliyor. Shutter süresi uzayan kamera ile hareketli objeleri fotoğraflamak zorlaşıyor. Ayrıca OIS olmaması sebebiyle fotoğraflarda genel bir keskinlik kaybı da söz konusu oluyor. Yine de bu keskinlik kaybı başka cihazlarda görülen kadar büyük boyutlarda değil. Ancak sabit elleriniz varsa Vivo’nun başarılı gece modunun da yardımıyla düşük ışıkta bile tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz.
Ön tarafta ise 16 megapiksel çözünürlüğünde ve F/2.0 diyafram açıklığına sahip bir kamera damla şeklindeki çentiğe konumlandırılmış. Ön kamerasının da performansı arka kamerası ile benzer şekilde. Renk profili tüm Vivo’lar gibi renklerin canlılığı, fotoğraflardaki dinamik aralık gayet iyi.
Hem ön hem de arka kamera ile 1080p çözünürlükte 30 FPS videolar çekebiliyorsunuz. Video performansı açısından da yeterli seviyede sonuçlar ortaya koyuyor. Vivo Y53s kamera performansı ile kullancısını isteklerini karşılıyor.
Vivo Y53s Batarya performansı
Y53s kalın bir telefon olmamasına rağmen 5000 mAh kapasiteli bir batarya ile geliyor. Funtouch’ın iyi optimize edilmiş pil yönetimi, Helio G80’in çok fazla güç üretememesi dolayısıyla çok fazla şarj tüketmemesi ve bu pil kapasitesi telefonun pil ömrünün uzun olmasını sağlıyor. Tabi ki kullanıma göre değişecektir ancak standart bir kullancı için Vivo Y53s batarya performansı yeterli gelecektir. Ayrıca telefonun 33 watt gücünde hızlı Flash Charge destekliyor olması da acil güç ihtiyacı doğan durumlarda işleri kolaylaştırıyor. Vivo’nun verdiği rakamlara göre Y53s 41 dakikada %0’dan %70’e şarj olabiliyor.
Vivo Y53s alınır mı?
Ülkemizde 4000 TL civarında bir satış fiyatı olan Vivo Y53s alınır mı? 4000-5000 TL bandında çok fazla akıllı cihaz mevcut. Eğer bütçenizi esnetmeniz mümkünse çok çok daha iyi kamera performansı sunan Vivo V21′ e de bakabilirsiniz. Ancak bu fiyat bandında hemen hemen her markanın iddialı ürünleri var. Dolayısıyla seçim yaparken tüm boyutlarıyla değerlendirmek gerekiyor. Vivo Y53s de değerlendirdiğiniz bu alternatifler arasında yer alabilir.
Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
İlginizi çekebilir:
vivo V21 inceleme : 44 MP’lik OIS ön kameralı telefon
General Mobile GM 21 Pro inceleme : GM 21 Pro alınır mı? Kimin için uygun?