Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Avrupa Birliği, yapay zeka temelli oluşabilecek herhangi bir sıkıntıdan vatandaşlarını korumak adına yeni bir yasa çıkartmaya hazırlanıyor.

Yapay zeka, makine öğrenmesi alanında yapılan çalışmaların hız kazanmasıyla karşımıza çıkan en büyük gelişmelerden biri sayılıyor. Birçok alanda hayatımızı kolaylaştırması ve organizasyon gücümüzü artırması planlanan bu teknoloji, bir bakımdan da etik dışı durumlar sergileyebilmesi nedeniyle düzenlemeler gerektiren bir dizi tehdit oluşturuyor.

Avrupa Birliği, yapay zekadan kaynaklanabilecek sorun ve sıkıntıları kontrol altında tutabilmek ve vatandaşlarının mağduriyetini engelleyebilmek adına yeni bir yasa çıkartmaya hazırlanıyor. Bu yasa ile, özelikle de yapay zeka kaynaklı oluşabilecek ayrımcılıkların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yapay Zeka Büyülediği Kadar Endişelendiriyor!

Akıllı ev aletlerinden cep telefonlarına kadar günlük hayatımızın neredeyse her parçasında karşımıza çıkan yapay zeka, her ne kadar büyüleyici bir teknoloji ürünü olsa da sebep olabileceği etik dışı durumlar nedeniyle insanları endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda medyayı çalkalayan ” bilim adamının bir komutuyla tez yazan yapay zeka” olayı, bu teknolojinin özellikle de birçok alanda ayrımcılığa yönelerek etik ilkelerini çiğneyebileceğini gözler önüne seriyor.

Hal böyle olunca, bu teknolojinin gelişmesiyle oluşabilecek riskleri kontrol altına almak ve bu anlamda vatandaşlarını korumak isteyen Avrupa Birliği, yapay zeka konusunda bir takım düzenlemeler getirecek olan Yapay Zeka Yasası’nı hazırlıyor. Peki o yasada hangi konular ele alınıyor?

Yapay Zeka Yasası Tüm Vatandaşları Korumayı Amaçlıyor!

Avrupa Birliği’nin üzerinde çalıştığı ‘Artificial Intelligence Act’ (Yapay Zeka Yasası) isimli bu yeni yasa, yapay zeka düzenlemeleri içeren dünyadaki ilk yasa olma özelliğini taşıyor. Yapay Zeka Yasası, insanları 3 temel alanda korumayı amaçlıyor. Bu alanlar:

  • İlk olarak, Çin’de kullanılan türden hükümet tarafından yürütülen sosyal puanlama gibi kabul edilemez bir risk oluşturan uygulamalar ve sistemlerin yasaklanması planlanıyor.
  • İkinci olarak, iş başvurusunda bulunanları sıralayan bir CV tarama aracı gibi yüksek riskli uygulamaların, belirli yasal gerekliliklere tabi tutulması hedefleniyor.
  • Son olarak, açıkça yasaklanmayan veya yüksek riskli olarak listelenmeyen uygulamalar büyük ölçüde denetimsiz bırakılıyor.

Avrupa birliğinin getirdiği bu düzenlemelerle, vatandaşların maruz kalabileceği yapay zeka tabanlı ayrımcılıkların önüne geçilmesi planlanıyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz