Okuma Süresi
2 dakika

KPMG’nin 17 ülkede 17 binden fazla kişinin katılımı ile gerçekleştirdiği ve kamuoyunun yapay zekâya ilişkin algılarını mercek altına aldığı “Yapay Zekâya Güven” araştırmasına göre ülkeler genelinde, her beş kişiden üçü (yüzde 61) yapay zekâya güvenme konusunda temkinli davranıyor.

İnsanların dörtte birinden azının yapay zekâya güvendiği Finlandiya ve Japonya’da güven oldukça düşük olurken Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’daki (BICS1) insanlar yapay zekâya en yüksek güvenler oldu. Araştırmada genel olarak insanlar, yapay zekânın doğru ve güvenilir çıktılar üreteceğine ve yararlı hizmetler sağlayacağına güvense de bu teknolojinin güvenliğini, adilliğini ve gizlilik haklarını ne ölçüde koruduğunu sorguluyor.

KPMG’nin “Yapay Zekâya Güven” araştırmasına göre insanlar yapay zekânın yönetiminde hükümetlere güven duymazken bu teknolojiyle ilgili regülasyonların hayata geçmesini bekliyor.

Çalışanların yapay zekâyı işlerinde kullanmayı sakıncalı görmediğini de ortaya çıkaran araştırmada yapay zekânın kullanımı konusunda toplumda bilgi eksikliğinin boyutu da dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, insanların neredeyse yarısı sosyal medyada yapay zekânın kullandığını bilmiyor.

işe alma veya terfi kararlarına yardımcı olmak için İK’da yapay zekânın kullanımına genellikle daha az güvenirken tıbbi teşhis ve tedaviye yardımcı olmak gibi sağlık hizmetlerinde bu teknolojinin kullanımına daha fazla güveniyor.

Araştırmaya katılanların neredeyse dörtte üçü (yüzde 73) yapay zekânın potansiyel risklerinden endişe duyuyor. Bu riskler arasında siber güvenlik ve gizlilik ihlalleri, manipülasyon ve zararlı kullanım, iş kaybı ve işten çıkarma, sistem arızası, insan haklarının ihlali ve yanlış veya önyargılı sonuçlar yer alıyor. Genel olarak siber güvenlik riski yüzde 84 ile küresel çapta en önde gelen endişe kaynağı oldu. Otomasyon nedeniyle iş kaybı Hindistan ve Güney Afrika’da en önemli endişe kaynağı olarak gösterilirken Japonya’da en önemli endişe kaynağı sistem arızası oldu.

Katılımcıların üçte biri yapa zekâyı geliştirme, kullanma ve düzenleme konusunda hükümetlere ve ticari kuruluşlara güvenmiyor. Yapay zekâyı kullanma ve yönetme konusunda halkın hükümetlerine duyduğu güven konusunda ülkeler arasında da önemli farklılıklar bulunuyor. Buna göre Güney Afrika, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD’de insanların yaklaşık yarısı hükümetlere bu konuda güven duymazken Çin, Hindistan ve Singapur’da çoğunluk hükümetlerine çok fazla güven duyuyor.

Yapay zekâ farkındalığının en yüksek olduğu ülkeler Çin, Hindistan, Güney Kore ve Singapur oldu. Her beş kişiden ikisi, kullandıkları yaygın uygulamaları yapay zekânın mümkün kıldığının farkında değil. Örneğin, insanların yüzde 87’si sosyal medya kullanmasına rağmen, yüzde 45’i burada yapay zekâ kullandığını bilmiyor. Tüm ülkelerdeki insanların çoğu (yüzde 82) yapay zekâ hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Bu bulgular yapay zekâ konusunda insanların eğitimine güçlü bir ihtiyaç ve iştah olduğunu gösteriyor. Eski nesillere, üniversite eğitimi almamış olanlara ve yönetici olmayanlara kıyasla günümüzün genç nesilleri, üniversite eğitimi almış olanlar ve yöneticiler yapay zekâ hakkında daha fazla bilgiye sahipler ve bu teknoloji hakkında bilgi almaya daha fazla ilgi duyuyorlar.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz