Okuma Süresi
2 dakika

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında üretilen Türkiye’nin yeni denizaltısı Pirireis, bugün Gölcük Tersane Komutanlığı’nda havuza çekildi. Pirireis’i suyla buluşturmak için düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılım sağladı.  

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı, bugün Gölcük Tersane Komutanlığı’nda yapılan bir törenle havuza çekildi. Düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Pirireis suyla buluşturulurken proje kapsamındaki 5. denizaltı Seydialireis’in de ilk kaynağı yapıldı.   

Proje kapsamında havadan bağımsız tahrik sistemine sahip toplamda 6 yeni tip denizaltı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na katılacak. Bu denizaltılar; dalmış durumda ve gizlilik içinde uzun süre harekât icra edebilme yeteneğine ve kara dahil tüm satıh hedeflerine atılabilen güdümlü mermi kabiliyetine sahip olacak; ayrıca bünyesinde yüksek süratli gelişmiş torpidolar bulunduracak. Yerli denizaltılar, havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip olmaları açısından da Türk Deniz Kuvvetleri için bir ilk olacak.  

Bununla birlikte proje kapsamındaki denizaltılar, 68,35 metre uzunlukta olacak. 40 personel kapasitesindeki denizaltılar, 6,3 metre mukavim tekne dış çapına ve 1850 ton deplasmana sahip olacak. Hizmete girecek 6 denizaltı da birçok farklı tipte torpido ve füze atabilecek veya mayın dökebilecek.  

Projenin havuza çekilen ilk denizaltısı olan Pirireis’in, 2022 yılında donanmaya katılması planlanıyor. İnşa edilen diğer 5 denizaltının ise 2027’ye kadar hizmete sokulacağı düşünülüyor. 

Havelsan, Pirireis’in kalbi için 400 bin satır kod yazdı

Türk Deniz Kuvvetleri’ne katılacak olan denizaltıların inşasına ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, TÜBİTAK, AYESAŞ, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Koç Bilgi ve Savunma, GürdesanSirena Marine, Arıtaş ve İ-Marine gibi pek çok yerli üretici katkıda bulunuyor.  

Havuza çekilen yerli denizaltı Pirireis’in kalbi, sistem için 400 bin satır kod yazan HAVELSAN tarafından geliştirildi. Bu kapsamdaki çalışmalara 2011 yılında başlandı. Sistem için gerçek zamanlı çalışan gömülü yazılım teknolojisi kullanan HAVELSAN, denizaltı bünyesindeki 105 farklı birimle kesintisiz entegrasyon sağladı ve 50 gün veri kaydı yapabilen kara kutu teknolojisini geliştirdi. Proje için 111 mühendis, teknisyen ve uzman çalıştı.  

ASELSAN ise yerli denizaltılar için ilk defa denizaltı platformuna yönelik haberleşme sistem çözümü tedarik etti. Bu sayede hayata geçirilen Entegre Muhabere Sistemi ile denizaltılarda su altı ve üstü ses ve veri haberleşmesi mümkün hale gelecek.