Okuma Süresi
2 dakika

Teknoloji devi Apple, 6 yıl önce bugün uzun görüşmelerin ardından China Mobile’le anlaşarak Çin pazarına girdi. Sonrasında yaşanan tüm problemlere rağmen şirket, yaptığı bu anlaşmayla Asya’da kendisi için geniş bir pazarın kapılarını aralamış oldu.  

Aylarca süren görüşmeler sonucunda Apple, yaşanan tüm fikir ayrılıklarına rağmen 22 Aralık 2013 tarihinde dünyanın en büyük telekom şirketi China Mobile’le iPhone’u Çin’e getirmek üzere anlaşma yaptı. Anlaşmanın ardından Çin’in yakında markanın en büyük pazarlarından biri haline geleceğini söyleyen CEO Tim Cook, China Mobile’le olan iş birliğinin onlara dünyanın en büyük pazarının müşterilerine iPhone’u ulaştırma fırsatı sunduğunu da sözlerine ekledi.  

Anlaşma öncesinde esasen Apple, iPhone’un görücüye çıkışından beri China Mobile’le görüşme halindeydi; fakat Apple’ın gelir paylaşımı gerektiren şartlarından ötürü bir türlü anlaşma sağlanamamıştı. Çin pazarındaki müşteriler ise halihazırda iPhone’a büyük bir ilgi gösteriyordu. Teknoloji devinin iPhone’u tanıtmasından sadece 1 yıl sonra, 2008’de BusinessWeek 800 bin ile 1 milyon arasında iPhone’un kaçak yollarla alındığını, bunların 400 bininin Çin’de kullanılıyor olduğunu ortaya koydu. 

Rakamlara göre Çin’deki mevcut pazar, iPhone satışının %10’unu temsil ediyor ve bu oran Avrupa’daki iPhone satış rakamını bile aşıyordu. Tüm bu olayların ardından 2013 yılında Cook ve China Mobile Başkanı Xi Guohua nihayet masaya oturdu ve anlaşmaya vardı. 

Apple’dan Çin pazarı için daha büyük tasarımlar 

Anlaşmadan kısa bir süre sonra Apple CEO’su Tim Cook, Çin pazarındaki müşteriler için kafasında yeni bir iPhone tasarımı olduğunu açıkladı. Bu yeni tasarımın Steve Jobs tarafından çok da hazzedilmeyen büyük telefon tasarımları anlamına geldiği herkes tarafından biliniyordu. Kısa bir süre sonra 2014’te Apple, 5.5 inç ekran boyutuyla iPhone 6 Plus’ları görücüye çıkardı. 6 Plus, Asya pazarında oldukça popüler olan tablet telefon furyası için biçilmiş kaftandı. 

Ardından teknoloji devi, ülkede 2016’ya kadar 40 Apple Store açmayı hedeflediğini duyurdu ve bu hedefinde de başarılı oldu.  

Çin, hala Apple’a uygulamalarda en çok kâr getiren ülke 

Buna rağmen Çin pazarında her şey çok da yolunda gitmedi. 760 milyon olası müşteri çok büyük bir sayı olsa da hedeflenen insan sayısının sadece belli bir kesimi için iPhone ulaşılabilir bir telefondu. Piyasaya sürülen iPhone 5C ve SE’ler pazarda daha düşük bütçeli telefon arayışında olan müşterilerin talebine verilmiş bir cevaptı. Apple ise hiçbir zaman piyasadaki uygun fiyatlı Android cihazlarla yarışma fikrini tamamıyla kucaklamadı. Bunun sonucu olarak Xiaomi, iPhone kullanmak isteyen fakat alım gücü yetersiz kalan insanlara uygun bir strateji izleyerek piyasayı domine etti ve Apple zamanla pazardaki payını kaybetmeye başladı. 

Bununla birlikte veri gizliliği gibi çeşitli konularda Çin hükümetiyle anlaşmazlık yaşayan teknoloji devi, büyük umutlarla girdiği pazardaki hayal kırıklığına bir yenisini daha ekledi. 

Yine de China Mobile’le yapılan anlaşma planlandığı gibi pek çok müşteriyi iPhone’la buluşturmaya yardımcı olmuş oldu. Bugün hala Çin, Apple’ın uygulamalarında dünyada en çok kâr sağlayan pazar.  

Çin, teknoloji devinin sağladığı diğer hizmetlerin kullanımı açısından da uzun yıllar boyu Apple’ın dünyadaki en kârlı pazarlarından biri olmaya devam edecek gibi görünüyor.