10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası için Türk Telekom önemli bir yeniliğe imza attı. Bu kapsamda görme ya da duyma engellilerin eğitim, sanat, günlük yaşam gibi birçok alana engelsiz bir şekilde erişebilmeleri için çözümler üretiliyor. Türk Telekom’un Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilmiş olan TahtApp uygulaması, an itibariyle 11 ilde ve 24 yeni okulda daha kullanıma sunuluyor.
Türkiye’nin telekomünikasyon şirketi olan Türk Telekom, faaliyetlerine ve sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi. Firmanın Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen TahtApp uygulaması, getirmiş olduğu teknolojik çözümlerle engelleri kaldırmayı amaçlıyor. İşte detaylar!
‘İnsanı Odağımıza Alıyoruz’
Teknolojinin sunmuş olduğu tüm yenilikçi olanakları, toplumun tüm kademelerine aktarmayı ve böylelikle fırsat eşitliğini sağlamayı hedefleyen Türk Telekom, bir yenilikçi projeye daha imza attı. Az gören çocuklar için faaliyet gösteren Engelsiz Yaşama Derneği (EyDer) ile işbirliği halinde hayata geçirdiği Günışığı Projesi, az gören çocukların okullarda, akranları ile birlikte aynı sınıflarda eğitim görmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor. ‘TahtApp’ projesi ile sunulacak olan teknolojik donanımları ise 11 ilde 24 okula daha kurmayı planlıyor. Konu ile ilgili 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kapsamında açıklama yapan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, yapmış olduğu konuşmasında; “Engelli bireylerin eğitimden sanata kadar bilgiye eşit şartlarda erişebilmesi adına teknolojik çözümler sunmaya ve hayatın her alanında teknolojiyi faydaya dönüştüren çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. İnsanı odağımıza alan vizyonumuz doğrultusunda engelleri kaldıran projelerimizle Türkiye’ye değer katıyoruz” ifadelerini kullandı.
Görme ve İşitme Engelleri Ortadan Kaldırılıyor
Türk Telekom’un engelliler için toplumda fırsat eşitliği yaratmaya katkı sunmayı amaçladığı çalışmalarından birisi olan “Günışığı” projesi, az gören çocuklarla ilgili. Projede, az gören çocuklara ışık olmayı hedefleyen firma, çocukların engelsiz akranları ile aynı sınıfta eğitim almalarına olanak sağlıyor. “Sesli Adımlar” projesi ise Atatürk Kültür Merkezi’nde herkes için erişilebilir bir imkan sağlıyor. Bu uygulama ile de, görme ve işitme engelli bireylerin başka birisinden yardım almadan hareket edebilmelerine imkan yaratarak, bu bireylerin daha fazla sosyal yaşamın içine katılabilmelerine yardımcı oluyor. Diğer yandan “Telefon Kütüphanesi” ise yine görme engellilerin sesli kitaplara, ünlü tabloların betimlemelerine, ilaç barkodu okuma ve para tanıma işlevlerine yardımcı olarak günlük hayatı kolaylaştırıyor.