Okuma Süresi
2 dakika

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerli otomobil projesinin ardından şimdi de Yerli Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesine başladığını duyurdu. Yerli YHT’nin 2023 yılında yola çıkması bekleniyor. İşte yerli YHT projesine ilişkin detaylar  

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı web sitesinden yaptığı açıklamayla projeye ilişkin detayları paylaştı. Bakan Varank “Üretilen lokomotiflerle bu alanda yurt dışına bağımlılık ortadan kaldırıldı, şimdi sıra yüksek hızlı trende. Bu konuda özel sektör firmalarını da işin içine dahil ederek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda başarı hikayesini yazacağımıza inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Bakan Varank, On Birinci Kalkınma Planı ve bu çerçevede hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde sektörel öncelik olarak belirlenen raylı sistemler konusunda “Milli Yüksek Hızlı Tren” projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yerli YHT kim tarafından üretilecek?

Yerli YHT projesinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesinin (TCDD) birlikte çalışacak. Yapılan açıklamada Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda 15 milyar avroluk raylı sistem ihaleleri gerçekleştirileceği ve buna bağlı olarak yerli YHT projesinin bir fırsat olarak görüldüğüne yer verildi.

Proje kapsamında yerli yüksek hızlı tren üretiminin yanı sıra raylı sistem teknolojilerinin geliştirilmesi alanında da çalışmalar yapılacağına değinildi.

Varank, yerli imkanlarla “Milli Yüksek Hızlı Tren” geliştirilmesi için dünyadaki örneklere baktıklarına dikkati çekerek, bu alana sonradan giren oyucuların “mükemmeliyet merkezi” denilen enstitüler vasıtasıyla ülkedeki kabiliyetleri koordine ettiklerini ve geleceğe dönük yeni teknolojiler geliştirdiğini söyledi.

MİLLİ YHT

Yerli YHT nasıl üretilecek?

TCDD ve TÜBİTAK ortaklığında “Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü”nün kurulduğunu hatırlatan Varank, “Burada hem ihtiyacımız olan teknolojileri geliştireceğiz hem de geleceğe dönük teknolojilerle ilgili temel araştırmaları yapacağız.” ifadesini kullandı.

Varank, iki kurumun ürettiği ürünlerle Türkiye’nin yurt dışına lokomotif bağımlılığını ortadan kaldırdığına işaret ederek, “Şimdi sıra yüksek hızlı trende. Bu konuda özel sektör firmalarını da işin içine dahil ederek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda başarı hikayesini yazacağımıza inanıyoruz. Bugün Türk firmaları Avrupa’ya tramvay ve hafif metro ihraç edebiliyor, metro ihalelerine ürün satabiliyorlar. Bunların hepsini bir araya getirerek raylı ulaşım sistemlerinde inşallah bir başarı hikayesini yazacağız.”

Yerli YHT ne zaman tamamlanacak?

Bakan Varank, 2023’te milli yüksek hızlı trenin ilk prototipinin raylarda olmasının hedeflendiğini söyledi. Yerli YHT’nin teknik özellikleri, yerli YHT’nin tasarımı ve yerli YHT’nin üretimi konusunda detaylar henüz paylaşılmadı. Üretimin ne zaman ve nerede yapılacağı gibi bilgilerin önümüzdeki dönemde netleşmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yerli Otomobilin Fiyatına İlişkin Açıklama

Yerli otomobilin batarya dolum tutarı 60 lira olacak