27 Aralık’ta lansmanı yapılması planlanan yerli otomobil hakkında Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Twitter hesabından her gün otomobil hakkında bir detay paylaşılıyor. Şu ana dek otomobilin farları, aynası ve iç kısımından detaylar paylaşıldı. İşte yerli otomobil hakkında kesinleşen tüm bilgiler
Türkiye’nin Otomobili ile tanışmak için geri sayım devam ediyor. Yerli Otomobil için ön gösterimin 27 Aralık Cuma günü Gebze’de yapılacağı daha önce açıklanmıştı. Yerli otomobil projesinin gündeme geldiği günden bugüne aracın özellikleri, tasarımı, üretimi, fiyatı gibi konular büyük merak konusu oldu.
Yerli otomobilin özellikleri neler
23 Aralık’tan bu yana her gün bir yeni bilgiyi paylaşan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu bugün iki paylaşım yaptı ve saat 19.23’te bir paylaşım saha yapacağını duyurdu. Bugün yapılan iki paylaşımda yerli otonun elektrik motoru ve pillerini gösteren animasyon video yayınlamıştı. Bu paylaşımdan yaklaşık yarım saat sonra yani saat 14.53’te aracın içinin görüntüsünün yer aldığı bir paylaşım daha yapıldı.
TOGG’un sosyal medya hesabında yer alan açıklamada ise, “Sizi dinledik, 14.53’te geldik. #TürkiyeninOtomobili dünyaya açılacak, #GönülleriFethedecek Saat 19.23’te yine buluşalım. #YeniliğeYolculuk #TOGG” denildi.
Sizi dinledik, 14.53’te geldik. #TürkiyeninOtomobili dünyaya açılacak, #GönülleriFethedecek
Saat 19.23’te yine buluşalım.#YeniliğeYolculuk#TOGGhttps://t.co/JKIdgmkU8Y pic.twitter.com/AJbovE8Mmg
— Türkiye’nin Otomobili (@TOGG2022) December 26, 2019
Doğuştan Elektrikli
TOGG yaptığı paylaşımda yerli otomobilin doğuştan elektrikli olduğuna dair bir video paylaşmıştı.
Tam şarj #YeniliğeYolculuk#DoğuştanElektrikli#SıfırEmisyonlaSıfırdanBaşladık #TürkiyeninOtomobili#TOGGhttps://t.co/JKIdgmkU8Y pic.twitter.com/n6iMZUSpOg
— Türkiye’nin Otomobili (@TOGG2022) December 26, 2019
Doğum Yeri İstanbul
TOGG, dün yaptığı paylaşımda aracın doğum yerini İstanbul olarak açıklamış ve ön ızgaradaki lale detaylarını paylaşmıştı.
#TürkiyeninOtomobili derken çok ciddiydik!
İlhamı sensin…#DoğumYeriİstanbul#YeniliğeYolculuk#TOGGhttps://t.co/JKIdgmkU8Y pic.twitter.com/dLoMQP1vXF— Türkiye’nin Otomobili (@TOGG2022) December 25, 2019
Ayna ve farlar belli olmuştu
TOGG’un paylaştığı bir diğer paylaşım ile yerli otomobilin yan ayna detayı kesinlik kazandı. Araçta ayna çıkıntıları bulunacak, ancak bu çıkıntılarda cam yerine kamera sistemlerini kullanılacak.
#YeniliğeYolculuk devam ediyor…
Geri sayımda son 3 gün!#AynalarYerliYerinde #TürkiyeninOtomobili #TOGG https://t.co/JKIdgmkU8Y pic.twitter.com/c3If1GJE4E— Türkiye’nin Otomobili (@TOGG2022) December 24, 2019
Tamamen elektrikli olacak yerli SUV’un evdeki normal bir priz ile 10 saatte şarj olabileceği söyleniyor. DC şarj ünitesinde ise bu süre 30 dakikaya kadar inecek. Otomobilde navigasyon cihazı yerine artırılmış gerçeklik destekli bir görüntüleme teknolojisi kullanılacak. Konuyla ilgili açıklama yapan TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, bu teknolojinin navigasyon ihtiyacını tamamen karşılayacağını açıklamıştı.
Yerli Otomobil ne zaman üretilecek?
Prototipin tanıtımından sonra belirli homologasyon testlerini tamamlaması gereken yerli otonun üretimi 2022 yılında başlayacak. İlk etapta dünya otomotiv endüstrisinin yöneldiği pazar olan SUV segmentinde bir modelin tanıtılması bekleniyor. Ancak söylentiler arasında C segmentine ait bir sedan modelinde gösteriminin gerçekleşeceği var.
Yerli otomobilin fiyatı ne olacak?
Yerli arabanın fiyatı henüz belli değil. Pazara çıktığı dönemde küresel pazarlarda da rekabet edebilecek bir fiyatı olması planlanıyor. Şu anda bir ödeme ya da erken sipariş alınması da mümkün değil. Üretim tarihi yaklaştıkça Türkiye’nin otomobilinin nasıl satılacağı konusunun da duyurulması planlanıyor.
Yerli otomobilin adı ne olacak?
Yerli arabanın ismi adı henüz etlik kazanmadı.
Yerli otomobil nerede üretilecek?
Yerli otomobil projesinin gündeme geldiği günden bugüne arazi, elektrik, su ve altyapı desteğinin yanı sıra çalıştırılacak personelin eğitimine kadar pek çok ekstra avantajı sunacağı ilan edilen 26 il arasında 3 il öne çıkıyor. TOGG’un bakanlıktan özel talebi sonrasında bir il ise diğerlerine göre her açıdan daha avantajlı gözüküyor.
Yeni Şafak’ın haberine göre; yerli otomobilin kendi illerinde üretilmesi için arazi, elektrik, su ve altyapı desteğinin yanı sıra çalıştırılacak personelin eğitimine kadar pek çok ekstra avantajı sunacağını ilan eden 26 il oldu.
2017’de yeniden startının verilmesiyle birlikte o günden bugüne bu talebi dile getiren iller ise şöyle;
Bursa, Kocaeli, İzmir, Konya, Eskişehir, Sivas, Elazığ, Erzurum, Denizli, Amasya, Manisa, Niğde, Kars, Kastamonu, Afyonkarahisar, Bilecik, Samsun, Karaman, Kütahya, Ankara, Malatya, Yalova, Balıkesir, Adana, Sakarya ve Diyarbakır.
Cuma günü yapılacak ön gösterimde fabrikanın kurulacağı yerin de açıklanması beklenirken, fabrika için talip olan 26 il arasında Marmara Bölgesi öne çıkıyor. Bu bölgedeki 3 il ise Kocaeli, Sakarya ve Bursa olarak ifade ediliyor.