Okuma Süresi
2 dakika

Rekabet Kurulu tarafından, Google’a haksız rekabet yarattığı sebebiyle ceza verilen cezanın ardından Türkiye’de piyasaya çıkacak yeni Android cihazlar için Google servisleri hakkında anlaşma yapmayacağını duyurdu. Buna göre mevcut modeller dışında Türkiye pazarına girecek Android cihazlarda Google uygulamaları yüklü olmayacak. Kullanıcılar bu uygulamaları APK olarak edinebilecek. İşte Android cihazlarda olmayacak Google uygulamaları.

Türkiye’de kullanılan her 10 akıllı telefondan 9’u Android işletim sistemine sahip. Android cihazlar Türkiye’de akıllı telefon pazarını domine ediyor ve Google’ın bu kararı sonrasında piyasaya yeni sürülecek cihazlar alışılan özellik ve uygulamaların bir çoğuna sahip olmayacak. Cihazlarda Google Play yüklü olmayacağı için kullanıcıların önce APK olarak Google Play’i edinmesi ve ardından diğer uygulamaları yüklemesi gerekecek.

Peki Android cihazlarda görmeye alıştığımız hangi uygulamalar piyasaya çıkacak yeni cihazlarda yüklü olmayacak?

  1. Google Search
  2. Google Chrome
  3. Google Duo
  4. Google Play Music
  5. Google Speech
  6. Google Fotoğraflar
  7. Google Drive
  8. Google Maps
  9. Gmail
  10. Google Play Store
  11. YouTube

Google, Rekabet Kurulu ile çalışmaların sürdüğünü ve sorunun çözülmesi konusunda umutlu olduğunu işaret etti. Buna göre anlaşma sağlanana dek Google’ın yukarıdaki uygulamalarına erişim zorlaşacak. Buna ek olarak ciddi indirme sayılarına sahip, günlük ve iş yaşantısında sıklıkla kullanılan Drive ve Gmail uygulamarı başta olmak üzere pek çok Google uygulaması diğer uygulamalarla senkronize olarak çalışıyor. Bunun yaratacağı zorluklarla diğer uygulamaların kullanımı da zorlaşacak gibi duruyor.

Peki APK nedir? Nasıl kullanılır?

Açılımı Android Package Kit(Android Paket Kiti) APK, Android üzerinde bulunan uygulamaları dağıtmak ve yüklemek için kullanılan dosya biçimidir.

Windows kullanıcılarının tanıyacağı “.exe” dosyasının Android işletim sistemindeki versiyonudur. Genelde Google Play’den bir ürün indirilince biz onları görmeyiz, ancak tıpkı elle kurulduğunda APK dosyalarına ulaştığımız gibi Google Play indirmelerinde de arka planda bu dosyalar indirilir.

APK dosya biçimi sayesinde, Android için geliştirilmiş bir uygulamayı paketleyerek istediğiniz yere taşıyabilir ve gerektiğinde cihazınıza kurabilirsiniz. Google Play dışındaki 3’üncü parti siteler üzerinden indirilen APK dosyalarının içerisinde kötü amaçlı yazılım olacağı için buna karşı da dikkatli olmanız gerekiyor. APK dosyalarını bilinmeyen kaynaklardan indiriyorsanız çok dikkatli olunması gerekir.

Google’ın konu ile alakalı açıklamasını okumak için tıklayınız.