ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya platformlarına ilişkin gündeme getirdiği adımlardan ilkini attı ve sosyal medya platformlarını içerikten sorumlu tutan kararnameyi imzaladı. Buna göre sosyal medya şirketleri artık herhangi bir kullanıcının yaptığı paylaşımdan sorumlu tutulabilecek.
Dün yaptığı paylaşımlar ile sosyal medya şirketlerini uyaran ve bir düzenleme yapılacağını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya şirketlerinin sorumluluklarına ilişkin kararnameyi imzaladı.
Trump “Kararnameyle sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak. Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birinden korumak için buradayız” dedi.
Reuters haber ajansının aktardığı bilgilere göre söz konusu başkanlık kararnamesi, Federal İletişim Komisyonu’na (FCC), İletişim Uygunluk Yasası’nın 230 numaralı bölümü altında yer alan düzenlemelere açıklık kazandırma ve öneriler getirme yükümlülüğü veriyor.
İletişim Uygunluk Yasası, online platformlara, kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımların içeriğinden sorumlu olma muafiyeti getiren federal bir yasa olarak biliniyor. Yasada yapılacak değişiklikler, teknoloji firmaları aleyhine daha fazla dava açılmasına neden olabilir ve şirketlerin paylaşımların içeriğinden sorumlu tutulmalarına neden olabilir.
Başkanlık kararnamesinde, Federal İletişim Komisyonu’nun, sosyal medya şirketlerinin paylaşılan içerikler üzerinde değişiklikler yapmasının, bu şirketlerin İletişim Uygunluk Yasası’nın 230 numaralı bölümünün güvence altına aldığı korumayı kaybetmesi anlamına gelip gelmeyeceğini gözden geçirmesini talep ediyor.
Kapatmakla tehdit etmişti
Trump, “muhafazakar sesleri bastırmakla suçladığı” sosyal medya platformlarını kapatmakla tehdit etmişti.
80 milyondan fazla takipçisi olan Trump, Twitter’da yaptığı açıklamada posta yoluyla gönderilecek oy pusulalarının “büyük ölçüde hileli” olacağını söylemişti. Trump’ın açıklamalarından birkaç saat sonra Twitter, Trump’ın paylaşımlarının altında mavi ünlem paylaşarak okuyucuları “posta yoluyla gönderilecek oy pusulalarına dair doğruları öğrenmeye” çağırmıştı.
Kararname ayrıca Federal İletişim Komisyonu’na sosyal medya platformlarının içerik uygunluğunu belirlemede yanıltıcı yöntemlere başvurup başvurmadığını ve bu platformların ilke ve politikalarının hizmet kullanım şartlarıyla uyuşup uyuşmadığını inceleme zorunluluğu getiriyor.
Kararname taslağına göre Beyaz Saray Dijital Strateji Dairesi, vatandaşların online sansür vakalarını bildirmesine yardımcı olarak bir sistem tesis edecek. Beyaz Saray Teknoloji Önyargı Aygıtı olarak adlandırılan sistem, internette sansür uygulamalarına ilişkin şikayetleri toplayacak ve bunları Adalet Bakanlığı’yla Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) iletecek.
Federal Ticaret Komisyonu, bunun üzerine, ”harekete geçmeyi dikkate almakla” sorumlu olacak, söz konusu şikayetlerde belirtilen durumların yasalara aykırı olup olmadığını inceleyecek, şikayetlere ilişkin rapor hazırlayacak ve bu raporu kamuoyuna sunacak.
Başkanlık kararnamesi taslağı ayrıca Adalet Bakanı’nın aralarında eyalet başsavcılarının da olduğu bir çalışma grubu oluşturması ve bu grubun, online platformların haksız ve yanıltıcı eylemlere girişmesinin önüne geçen eyalet yasalarının uygulanış şeklini incelemesini de öngörüyor.
Çalışma grubu ayrıca online platform kullanıcılarını, başka kullanıcılarla etkileşimler ya da paylaşılan içerikler temel alınarak izleyecek ya da izlenecekler listesi oluşturacak.
Online reklamlar için yapılan federal harcamalar da online platformların ifade özgürlüğünü kısıtlamadığından emin olmak için federal daireler tarafından inceleme altına alınacak.
Kararname, her federal daire başkanının elde ettiği bulguları 30 gün içinde İdare ve Bütçe Dairesi Başkanlığı’na iletmesi zorunluluğu getiriyor.
İlginizi çekebilir:
Trump ‘tan Sosyal Medya Tehdidi: Ya Kapatacağız Ya da Güçlü Bir Düzenleme Yapacağız
Trump, Apple’ı katillerin bilgilerini paylaşmamakla suçladı
Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..