Teknoloji ve yapay zeka, tanı aşamasında bir çok sorunun hızlıca tespit edilmesini sağlıyor. Böylece kalıcı ve ciddi birçok hastalığın önüne geçilebiliyor, acılı ve uzun tedavi süreçleri engelleniyor. Yapay zeka temelli tanı teknolojilerinden bir yenisi ayakkabı içine yerleştirilen bağlantılı tabanlık.
Akıllı ayakkabı ve bağlantılı tabanlık üreticisi Fransız marka Digitsole, tıbbi cihaz olarak tanınan CE sertifikalı yeni ürünü PODOSmart’ı piyasaya sürdü. Fizyoterapist, podiatrist, spor doktoru, koç gibi uzmanların ihtiyaçlarına çözüm sunmak için geliştirilmiş ürün, 13 parametrede ölçümleme yaparak kişinin yürüme profilini oluşturuyor.
PODOSmart®, topallama, yürüyüşte anormal değişiklikler gibi hareketlilik bozukluklarını 30 saniyeden az bir sürede tespit edebiliyor.Ürüne özel geliştirilmiş web arayüzü sayesinde her pratisyen hastanın etkinliği ile ilgili tüm verileri bilgisayar ve tablet üzerinde takip edebiliyor.
Çözüm, laboratuvar veya radyoloji servislerinde pahalı ekipmanlarla yapılan testlerle uzun sürelerde teşhis edilebilen sorunları çok daha kısa sürede, pratik ve ekonomik bir şekilde teşhis edebiliyor. Rutin uygulama genellikle periyodik kontrolleri ve testleri de gerekli kılıyor, buna bağlı olarak bir sorunun tanımlanması aylarca sürebiliyor. PODOSmart ile oluşturulan yürüyüş profili ise çok kısa bir sürede tanıyı koyabiliyor ve değişimi takip edilebilir kılıyor.
Nasıl kullanılıyor?
Hasta, bağlantılı tabanlıkları kullandığı bir ayakkabının içine yerleştirerek kolayca yürüyüş faaliyetine geçebiliyor. Tabanlık, kullanıcının yürüyüş alışkanlıklarına ilişkin belirli kriterlerde toplanan dataya göre yürüyüş bozukluğunu ve diğer sorunları teşhis edebiliyor.
Yürüyüş boyunca ayrıca atılan adım sayısı ve kat edilen mesafe, yürüyüş hızı-süresi, adım atarken ayaktaki esneme, zemine yapılan baskı, tedaviye veya diğer etkenlere bağlı olarak yürüme alışkanlıklardaki değişimler, asimetri gibi birçok veri toplanabiliyor ve tüm bu veriler takip edilebiliyor. Yürüyüş aktivitesinden sonra, veriler doğrudan Bluetooth aracılığıyla web arayüzüne gönderiliyor. Bu aşamadan sonra Uzman, verileri analiz edip ve bir teşhis koyabiliyor. Ayrıca farklı aktiviteleri karşılaştırarak tedavinin uzun vadedeki etkilerini değerlendirebiliyor.