Business people use Technology E-commerce Internet Global Marketing Purchasing Plan and Bank Ecommerce Concept
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Yapay zekâ hayatımızın her alanında olduğu gibi e-ticarette de varlığını gösteriyor. Black Friday’in yoğun bir şekilde konuşulduğu, her marka ve satış platformunun ‘çılgın’ indirimlerle tüketicinin karşısına çıktığı şu günlerde, büyük bir alışveriş trafiği yaşanıyor. E-ticaret platformları, yapay zekâ tabanlı kişiye özel önerilerle tüketicilerin karşısına çıkarak müşteri deneyimini ön plana taşırken bu durum, tüketicileri daha çok alışveriş yapmaya teşvik ediyor. 

Kısa süre önce sizler için Black Friday döneminde alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken notları derlemiştik. Haberimizde dikkat çektiğimiz noktalardan biri de gerçekten ihtiyaç olmayan ürünlerin satın alınmaması olmuştu. Zira müşteri deneyimlerini özelleştirerek en uygun hizmeti vermeyi ve verimliliklerini artırmayı hedefleyen e-ticaret platformları, kişinin önceki alışverişleri, geçmiş aramaları, ilgi alanları ve diğer demografik bilgilerine dayanarak kişiye özel öneriler ve ürünler sunuyor.  Platformlar, yapay zekâ vasıtasıyla kullanıcıların ilgi duyabilecekleri, ihtiyacı olabilecek ve satın alma eğiliminin yüksek olduğu ürünleri ön plana çıkarıyor. Bu da, bazı tüketiciler için ihtiyaç fazlası alışveriş sorununu ortaya çıkarabilir. Markalar yüksek verimlilik ve karlılık elde ederken, tüketiciler ‘yüksek’ indirim oranlarıyla bir anda ihtiyacı olmayan birçok ürünü sepetinde bulabilir.

2022’ye kadar 700 trilyon doları bulması beklenen e-ticaret endüstrisi, platformlarını kullanan tüketicilere, yapay zekânın  da katkısıyla kullanım kolaylığı sağlarken ürün performanslarını ve karlılığı artırıyor. Yapay zekânın  e-ticaret sitelerine entegresi, endüstrideki yapı taşlarını tamamen değiştirerek kullanıcılar için gelişmiş bir alışveriş deneyimi sunuyor. Platformlar yapay zekâdan  makine öğrenmesine, veri biliminden derin öğrenmeye kadar birçok teknolojiden faydalanıyor.

Türkiye’de yapay zekanın gelişmesi ve kalkınmaya yüksek katma değer sağlamak için kurulan Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi’nin Kurucusu Halil Aksu’nun konuya ilişkin değerlendirmesine göre e-ticaretteki en büyük zorluk, müşterinin ilgisinin çekilmesi ve sadakatinin sağlanması olarak göze çarpıyor ve e-ticaret siteleri bunun için her türlü veriyi kullanarak, kişiye özel ürünlerin seçilmesi, kişiye ve duruma özel tavsiyeler tahmin edilmesi gibi birçok alanda yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi konulardan faydalanıyor.

Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi

E-ticaret sitelerinde kullanılan yapay zekâ sistemlerinin başında arama konsollarının kişiye özel hale getirilmesi yer alıyor. Yapay zekâ sayesinde müşterilerin alışveriş alışkanlıkları, ilgi alanları veya site içi hareketleri gibi bilgiler bir araya getirilerek sistemin, tüketicilere kişiselleştirilmiş ürün önerilerinde bulunabilmesi mümkün kılınıyor. Geliştirilen algoritmalar tamamen yapay zekânın  kontrolünde çalışarak müşterilerin geçmiş verilerini de ele alıp her seferinde farklı ve daha iyi öneriler yapabiliyor. Bu sayede müşterilerin ilgisi siteye çekilirken aynı zamanda yönlendirilmesi de sağlanıyor. Yapılan aramalar sırasında, “bunu mu demek istediniz” önerisi, otomatik tamamlama, görsel öneriler gibi sistemler sayesinde son kullanıcı istenilen ürünlere yönlendirilebiliyor. Toplanan veriler işlenerek farklı müşterilere farklı indirimlerin sunulması ya da aynı aramada farklı müşterilere farklı ürünlerin gösterilmesi gibi çeşitli alanlarda e-ticaret sitelerine fayda sağlamak amaçlı kullanılıyor.

Son olarak tüketicilere daha önce yapmış olduğumuz öneriyi yineliyoruz: indirimlerin bizleri fazlasıyla cezbettiği şu günlerde sepetinize eklediğiniz ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını tekrar düşünün! Yapay zekayı siz alışveriş yaparken her istediğinin alınmasını isteyen ve bağırarak ağlayan çocuğa benzetebiliriz. Bu sebeple ihtiyaçlarınızı yapay zekanın belirlemesine izin vermeyerek, gerçek ihtiyaçlarınızı siz belirleyin.